Ново чудо чудотворца

СТЕНА од кубик и по обрушила се у уторак са острошких греда повише манастира, провалила кров и терасу изнад палионице свећа и завршила поред њеног улаза, а да нико није страдао! Управо на том месту сваког дана седи старатељ који одржава палионицу, али је тог тренутка пошао на друго место и избегао сигурну смрт. Чудо се десило на исти дан када се пре две године такође изненада на троје верника обрушила камена громада и пала на плато код горњег манастира. Нико ни тада није страдао, док су их разасути парчићи стене само очешали.

Овог пута верници, старо и младо, као да су били упозорени од Светог Василија Чудотворца, нашли су се у порти манастира и сада срећни сведоче о још једном чуду у острошким врлетима.

– Овога тренутка десило се чудо Светог Василија. Паде стена у Горњем манастиру Острогу међу народ и све здраво и весело. Слава Богу и Светом Василију – објављено је на фејсбук-профилу парохије Страшевина.

То што се камење са острошких литица обрушава није нова појава, али да под огромном стеном нико не страда чудо је Светог Василија! Чудотворца слави и један младић који је пре неколико година седео у порти након крштења, када је „пукла“ стена на место са којег је коју секунду раније устао.

– Чуда Светог Василија се сваког дана дешавају, па је и ово једно од њих – каже за „Новости“ свештеник Миодраг Тодоровић, који је удостојен велике божје милости да буде поред моштију Чудотворца.
– Свети Василије нам је послао сигнал да треба да се покајемо и поправимо, ходимо његовим и божјим путевима. Чува он народ свој, али и опомиње.

Никада се још није десило да неко од верника настрада у саобраћајкама на путу од Богетића до манастира. Било је удеса, али нико није био животно угрожен. Светитељ чува своје вернике, поручују свештеници, чувари светог ћивота.

Многи верници молитвено се током целе године окупљају око острошке светиње славећи свога спаситеља и исцелитеља. Проводе дане и ноћи под ведрим небом, кишом или снегом, често се склањајућу испод сурових камених громада или у шаторима, под импровизованим тендама, навученим церадама, дочекујући нови дан.

Памте се бројна чуда острошког светитеља из времена Другог светског рата, када је једна граната из немачког брдског топа ударила у камени зид изнад Горњег манастира, разбила врата на црквици Часног крста, али, зачудо, није експлодирала, па из новијег времена када су колица са бебом слетела у провалију, распала се у комаде, док је дете остало неповређено…

ПЛАНИНАРИ

НИКШИЋКИ планинари дуго се веру по острошким стенама, „умивају“ камен, али очигледно да су киша и високе температуре „узнемирили“ стену која се одвојила од греда изнад манастира и пала на вернике

Постави коментар