18

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)О као орао

О као орао

 ЛеЗ 0000851, Повлен: остаци зида утврђења старог преко 3000 година

ЛеЗ 0000852, ФРАГМЕНТ ИЗ МЛАДОСТИ / Б. Тукадруз ((11. 11. 1983. Увече уз кафу, у хладном претсобљу – Булевар АВНОЈ-а 109, прелиставајући  неке старе преписе.Припаљивао сам трећу цигарету.) // Сетио сам се једног фрагмента из прве објављене  књиге. Написао сам тих десетак редака као ученик трећег разреда гимназије. Био је то опис  зимске стихије, невешт…

ЛеЗ 0000853, Аутопортрет / Мандић (Зоран М.)

ЛеЗ 0000854, Рај за лопурде и преваранте / по Горану Марковићу

ЛеЗ 0000855, Патентно писмо или Освајање сна / Б. Тукадруз

ЛеЗ 0000856, Обрисано по налогу аутора

ЛеЗ 0000857, Невероватно је колико си непотребан / Предраг Чудић (  „…Невероватно је да се може поновити, чак и код нас, у историји слична судбина. Бувљака ће и даље бити на Булевару, звао се он Бул. Револуције или Бул. краља Александра.Код нас је све бувљак, бувљак је друго име овог поднебља, шта се овде нуди, second hand политика названа нове вредности, политички отпад.Стара гарда би да нма прода нове вредности. Нпова музика, певаљке старе. Често, све чешће ми се чини да после нашег турбо фолка, као природни наставак те уметности, мора увек доћи до нове макљаже ножевима. /     Да ли ће се у будућности поновити судбина М. Станисављевића?Шта ако је то наша законитост? Шта ако и убудуће такви писци буду налазили једино могуће склопниште по бувљацима, на дну, у срцу свог народа?Тај народ на бувљаку Булевара га није читао као што га нису читали академици, не дај боже, професори или други зналци и проценитељи.)

ЛеЗ 0000858, ЈАД / Милисав Миленковић

ЛеЗ 0000859, БЕЛИНА СВЕЖЕГ ПАЊА / Радивој Шајтинац 

ЛеЗ 0000860, ВИНАВЕРОВА СУДБИНА И УПУТ. ДОЗИВАЊЕ ЛИТЕРАТУРЕ / Бела Тукадруз

ЛеЗ 0000861, Идеја “Балкан Балканцима” је поново могућа (— Претходник данашњег Балканолошког института САНУ јесте Балкански институт, основан 1934. године у Београду као први институт те врсте на Балкану. Иницијатива је потекла од краља Александра I Карађорђевића, који је приложио позамашну суму свог новца за почетак његовог рада, док је научно профилисање установе било поверено Ратку Парежанину и Светозару Спанаћевићу. Такође, велики допринос развитку Iнститута и његовој научној делатности дали су још Милан Будимир, Гојко Круљ и Петар Скок. Балкански институт је издавао часопис Revue internationale des Etudes balkaniques, који је окупљао најугледније европске стручњаке за Балкан. Нажалост, часопис је био кратког века. Iзлазио је до 1941. године, када је укинут наредбом немачких окупационих власти у Београду. Осим тога, Балкански институт је објављивао и посебне едиције: Књиге о Балкану и Балкан и Балканци.)

ЛеЗ 0000862, Драган Ђилас: Онемогућити покушаје враћања Србије у нека прошла времена… (Објављено у 12.03.2014. (Београд, 12. марта 2014) Коалиција окупљена око Демократске странке позвала је грађане да у недељу гласају за листу „Са Демократском странком за демократску Србију“ и тако смене власт коју оличавају „ширење страха и самовоља Александра Вучића“.

ЛеЗ 0000863, „Kуфер” Мике Аласа (Рукописи, фотографије, оловке, лампа, чашица, кравата, фотоапарат… збирка од које се чувени математичар није одвајао од данас стална поставка у ОШ „Михаило Петровић Алас”. – Аутентични кожни кофер са утиснутим иницијалима Михаила Петровића, крцат стварима од којих се чувени научник није одвајао после деценија путовања по свету и мировања на неком тавану у Швајцарској, јуче је „слетео” у Београд. Право са аеродрома у осмолетку која носи име великог математичара јуче га је донео Јован Ивановић, праунук Аласа. Торба и ствари су експонати који ће чинити сталну поставку у основној школи у Јовановој улици 22. Изложба ће бити отворена данас у 17 сати.. …./ Укратко је објаснио породично стабло, према ком су његови синови за сада последњи директни потомци оснивача овдашње математичке школе и страсног риболовца. / – Алас је рођени брат моје прабабе Марије Перић Петровић. Он није имао деце, али је она имала ћерку Вукосаву, која је родила две девојчице. Једна од њих за собом није оставила потомство, а друга је моја мама – открива Ивановић.)

ЛеЗ 0000864, АЗИЛ / Радивој Шајтинац

ЛеЗ 0000865, Много питања: Миодраг Павловић (1928 – 2014 ) / Б. Тукадруз (Да ли су Бог и анђели и судбина Делу песника Миодрага Павловића наменили будућност примерену његовим антрополошким досезањима? /   Шта ће остати од онога што су о Павловићевој поезији писали Михиз, З. Гавриловић, А. Шољан, З. Мишић, П. Палавестра, М. Данојлић, Ј. Христић, С. Леовац, З. Глушчевић, Иван В. Лалић, М. Комненић, Љ. Симовић, П. Зорић, Ј. Лукић, Д. Ређеп, А. Петров, Саша Хаџи Танчић, Д. Потић, В. Урошевић, Е. Клетников, Н. Милошевић, Ч. Мирковић, Љ. Шоп, Б. Џонсон, В. Михајловић, С. Игњатовић, З. Костић, Р. Кордић, Ч. Ђорђевић, Богдан А. Поповић, Злата Коцић и други? / Да ли су критичари или песници као критичари били ближе суштинским истраживањима опуса овог песника? / Да ли је овај песник, као есејист, довољно утицао на есјисте истинске духовности? / Колико је као дугогодишњи уредник најутицајнијег државно издавачког предузећа епохе Хокус – покуса омогућивао појаву писаца троструких дарова : „мужа у облацима“?)

ЛеЗ 0000866, Вођење љубави најбоље расањује

ЛеЗ 0000867, Женско тело је зими пожељније

ЛеЗ 0000868, Данашње наше борбе за праве уметнике и праву уметност… (Санда Ристић Стојановић)

ЛеЗ 0000869, Нереде у БиХ прави Немачка са циљем рушења Дејтона

ЛеЗ 0000870, Путин на мети у Сочију! (Алексеј је током трке у сноуборду носио кацигу на којој је била илустрована жена с ножем у руци и фантомком на глави. Тако одевене наступају чланице панк групе „Пуси рајот“ које су 2012. године осуђене на робију због хулиганства, а пуштене у децембру на основу закона о амнестији. / Због кршења људских права отварање Игара у Сочију бојкотовали су Барак Обама и Ангела Меркел.)

ЛеЗ 0000871, Најнечитанији бестселер свих времена („Финеганово бдење“ је роман који се не може прочитати „у једном даху“, али ни у потпуности заобићи. Захваљујући Зорану Пауновићу, управнику Катедре за англистику на Филолошком факултету у Београду, Џојсов финални роман ће бити доступан и на српском језику )

ЛеЗ 0000872, ЗАВЕТИНЕ + : Могућност претплате и куповине часописа преко мобилног телефона, PosTneT упутнице ( … Као и у савременом друштву, сви би да се нешто промени, на боље, али да  се нико ничег не одрекне. Филозофија позната као муфте, овде је већ пола века у моди. И они ређи наши писци који виде невољу нашег нередовног књижевног живота и објављивана, причају на сав глас како много шта не ваља, како су алтернативни или мали издавачи нека врста излаза, али у себи сањају  да им књиге трукује „Службени гласник“, или неки други од издавача под чудним кишобранима наше стравичне транзиције. Сањају да буду државни писци и да добију извикане награде у овој земљи….)

ЛеЗ 0000873, NoviMagazin.rs – Живковић: Ми смо једина опозиција у Србији 

ЛеЗ 0000874, Кацин: Постоје документи о позадини атентата на Ђинђића

ЛеЗ 0000875, О књизи Бранислава Зубовића /Чедомир ЉУБИЧИЋ     ( Бранислав Зубовић: Носталгија будућности, Граматик, Београд, 2013)

ЛеЗ 0000876, Мангупске порукице & fолклор савремене генерације 

ЛеЗ 0000877, Llévame Contigo (Live from Madison Square Garden) (+плејлиста)

ЛеЗ 0000878, Прорадио вулкан у Македонији! – ВИДЕО

ЛеЗ 0000879, Теслини ласери, мистерија? ( Тема о Теслином тајном оружју је нарочито актуелизована од 1960. године, па све до 80-тих година и у овом периоду је скоро искључиво била повезивана са Совјетским Савезом. Тако, на пример, часопис ‘Електроницс’ од 22.јула 1960. преноси тврдњу совјетског часописа ‘Пректична техника’ да ће у блиској будућности и најудаљеније настањене области у Совјетском Савезу добити струју и то без жичаног преноса. Напомиње се да Руси још од 1955. године интензивно раде на реализацији извесних Теслиних идеја. / У стручним круговима се наводи да су Совјети развили ново оружје слично ватреним муњама које представљају лоптасте зоне атмосфере јонизованог ваздуха и изузетно високих температура. Тврдње су поткрепљене одговарајућим фотографијама које, наводно, потичу од ЦИА-е.)

ЛеЗ 0000880, Сноуден: Постоји начин да своје смартфоне заштитите од америчког прислушкивања!

ЛеЗ 0000881, У обореном Ил- 76 изгинуо украјински штаб на челу са високим официром НАТО-а?! 

ЛеЗ 0000882, Шешељ – Зар мафијаши за мене да гарантују? (1/2) (Јутубе)

ЛеЗ 0000883, Хитлер милијардер – преваре

ЛеЗ 0000884, Украјинци купили звезду и назвали је – Путин кретен

ЛеЗ 0000885, Тужилац Слободана Милошевића се одмара у Сарајеву

ЛеЗ 0000886, Поводом књиге Милорада Мојића (Милорад Мојић је пре рата био генерални тајник “Југословенског народног покрета Збор”, а за време рата је, као мајор, био комадант Петог српског добровоњачког корпуса. Његов пук је негде у зиму 1944. у источној Србији године био разбијен од Совјета, а Мојић се са једним делом војске успео довући до Загреба. У Загребу се, са остатком свог пука, сместио у један вагон на железничкој станици. Али, 7. децембра 1944. Милорад Мојић је, са још 39 људи (од којих четири жене ) убијен од усташа)

ЛеЗ 0000887, ЗАШТО ЈЕ ВЕЋИ ДЕО АРАРАТА ЗАБРАЊЕНА ЗОНА И ЗАШТО СЕ НОЈЕВА БАРКА КРИЈЕ..?!– ВИДЕО (Шта су све у Ахора клисури открили независни истраживачи и друге експедиције? Барка дужине између 150 и 300 метара налази се разломљена на делове! Тајна која се чува далеко од очију… Прича о катастрофалном потопу и једној јединој породици која га је преживела једна је од најстаријих прича наше глобалне културе. Да ли је могуће да је овај мит заснован на стварим чињеницама, и да ли би велика Нојева барка могла и даље постојати сачувана на леденим просторима Арарата, планине на коју је, по Библији, пристала после Потопа? Још је занимљивије, да математичка статистика о прираштају човечанства потврђује, да је: цело човечанство настало од једне мање групе људи неколико хиљада година пре Христа. До сличних закључака дошли су и италијански и јапански генетичари. Али, овакве чињенице нису добродошле у јавност, јер пркосе устаљеној догми Дарвинове теорије еволуције.)

ЛеЗ 0000888, Нерезине, багрем и купина (Србијом уздуж и попреко – Документарни филм „Заветина“)

ЛеЗ 0000889, МИЛИЈАНА БАЛЕТИЋ – СВЕСРПСКИ НАРОДНИ ФРОНТ – НОВИ САД 13.6.2014.  

ЛеЗ 0000890, Срби у Хрватској живе у гетима! (Својевремено сте рекли да је положај Срба у Хрватској гори од положаја Срба на Косову. Уследила јенова хајка на вас. – Јован Радуловић : За новогодишњи број приштинског „Јединства“ 1988-1989. године рекао сам да је положај Срба у Хрватској гори него положај Срба на Косову. То је изазвало велику гужву у Хрватској, поготово код људи који су били српски кадрови на високим положајима. Тужио ме је СУБНОР Далмације и тражио од савезног јавног тужиоца да покрене поступак против мене. Међутим, догађаји су ишли таквом брзином, да нису стигли да ме гоне….)

ЛеЗ 0000891, Анамарија (Нашу земљу ових дана ће захватити нови циклон који ће донети кишу и нестабилно време, наводи се на сајту Сербианметео.цом. На овом порталу, циклон који нам долази назвали су Анамарија. Како додају, и овај циклон кретаће се као и неколико пре њега, из северног дела Италије, преко Јадрана до централних делова Балкана…)

ЛеЗ 0000892, Никада неће бити оно што није било сањано, 2 (Документарни филмови „Заветина“; поезија Б. Тукадруза)

ЛеЗ 0000893, МИСТЕРИЈА Језеро се појавило у сред пустиње (“Мистериозно језеро”, како су га страни медији убрзо назвали, покрива површину од 2,5 хектара, дубина на најдубљем делу износи 15 метара, а локално становништво још увек не зна одакле се језеро појавило. / Власти такође не знају како је до ове појаве дошло, али претпоставља се да је због земљотреса дошло до пуцања стене која је задржавала подземне воде)

ЛеЗ 0000894, Владан Ракић ТВ прилози 1. (Тзв. Култ. Додаци)

ЛеЗ 0000895, Шетала се Грета Гарбо ( Народна песма уз гусле. Јутубе.)

ЛеЗ 0000896, Šetala se greta garbo – rmx by peđa

ЛеЗ 0000897, Дејвид Јегли (David A.Yeagley) (Овај Индијанац је бољи од нас: До дана данашњег, због пристрасних либералних медија, већина света не зна шта се десило Србији. Наставља се превара, кварење и белосветска пљачка …)

ЛеЗ 0000898, Nuklearna hipoteza Tunguske eksplozije (Документарни филм)

ЛеЗ 0000899, ЕКУМЕНСКИ ПАПИР / Ст.Еван (Стеван Бошњак Фрагменти за лилу (*плес Богова ) 

ЛеЗ 0000900, АТЛАНТИДА СРБСКОГ МИТА / Мирослав Димитријевић (УВОД. //   Кад ти одузму и присвоје мит, не украду ти само велику и лепу причу, већ ти на тај начин укидају  и право на постојање, на историјски континуитет, на духовни и културни живот и развој, одвајају те од твојих умних и великих предака, који смислише те митове и легенде, укидају ти улаз у своју народну ризницу мудрости и поезије. Самим тим секу ти корен, избацају те као  локвањ, дезоријентишу те и дезавуишу  у историјском, националном, културном и духовном погледу. И србски антички мит доживео је судбину сличну Атлантиди, потонуо је у мрак и заборав, односно утопљен је у такозвани грчки праисторијски мит. Француски научник Емил Бирнуф, проучавајући древну митологију у свом “Есеју о Ведама“, је закључио:  “Мноштво грчких митова може се објаснити само помоћу словенских  (србских) обичаја…“   Не само што су Срби били први суседи Грцима у праисторији, већ што су били неупоредиво бројнији и надмоћнији, а древна Спарта и Атина биле су само минорне државице-градови у односу на бројна територијална србска царства и државе евроазијског континента. /    Како и зашто је дошло до геноцидног скраћења србске повести и митологије, србске традиције и баштине, културе и цивилизације? Зашто је званична србска историја морала да почне тек од 6. века нове ере?…)   http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/03/blog-post_18.html

 

ЛеЗ 0009410 

Постави коментар