Treća Srbija: Razrešiti Blaškovića

TRAŽIMO od Ministarstva kulture i Vlade Srbije da po hitnom postupku razreše Lasla Blaškovića sa mesta v. d upravnika NBS. Ovo su na konferenciji za štampu u beogradskom „Medija centru“, reagujući na nedavnu odluku Vlade, izneli predstavnici Treće Srbije. Na skupu su govorili Miroslav Parović, predsednik ove političke organizacije, Andrej Fajgelj, zamenik predsednika, Miroje Jovanović, potpredsednik, i Borivoje Rašuo, književnik.

 

Predstavnici Treće Srbije podsetili su da je sadašnji v. d. upravnika NBS bio smenjen sa mesta direktora Kulturnog centra Novog Sada, zato što je ćirilične table na ovoj ustanovi zamenio latiničnim, čime je, kako kažu, prekršio Ustav.

 

– Ovo je i dovoljan etički razlog da neko, ko ima takav odnos prema ćiriličnom pismu, ne može da bude na čelu naše najznačajnije kulturne institucije – istakao je Parović.

 

Treća Srbija se poziva i na izveštaj budžetske kontrole rada KC Novog Sada, po kome su bez pravnog osnova, u vreme Blaškovićevog mandata, trošena sredstva za honorare, novu tendu, poklone i nagrade. I ovaj izveštaj će, kažu, biti prosleđen nadležnom ministarstvu i Vladi, jer neko ko je nenamenski trošio budžetska sredstva nije prikladna ličnost za prvog čoveka NBS.

 

– Ili je Blašković to prećutao ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu ili je Tasovac to prećutao premijeru Aleksandru Vučiću – naglasio je Miroje Jovanović.

 

Na pitanje novinara da li se Blaškovićev odnos prema ćirilici vidi samo kroz uklanjanje ćiriličnih tabli sa KC Novog Sada, ili i u činjenici da je svoja književna dela štampao na ovom pismu, odgovorio je Borivoje Rašuo:

– Treba razlikovati službenu i javnu upotrebu jezika i pisma. Službena upotreba, koja je zaštićena Ustavom, podrazumeva da natpisi na državnim institucijama moraju biti na ćirilici, dok u javnoj upotrebi, kada je reč o štampanju knjiga, izbor pisma podrazumeva potpunu slobodu pojedinca.

„“VELIKI RAT“
SADAŠNjI direktor KC Novog Sada i zamenik predsednika Treće Srbije, Andrej Fajgelj, optužio je Blaškovića da je, dok je bio urednik časopisa „Polja“, naredio da se iz odštampanog broja iscepa i izbaci odlomak iz kasnije nagrađivanog romana Aleksandra Gatalice „Veliki rat“, a potom da ceo tiraž „prekoriči“. On je izrazio i strahovanje da bi Blašković u NBS mogao da nastavi „kulturocid“ prethodnog upravnika Sretena Ugričića, koji je u stari papir poslao dvorsku biblioteku Obrenovića i do sada neutvrđeni broj starih i vrednih knjiga.

BLAŠKOVIĆ: TUŽBA ZBOG KLEVETA
– KAO što biram svoje prijatelje, biram i svoje neprijatelje – kaže za „Novosti“ Laslo Blašković. – Na ovakvu količinu neistina mogu da odgovorim samo prezirom. Izjašnjavam se kao srpski pisac, pet mojih knjiga izašlo je na ćirilici. Verovatno bi trebalo da iscepam pre svoje nego knjige kolege Gatalice. Zbog svih iznetih neistina i kleveta podneo sam tužbu prošle godine.

Treća Srbija: Razrešiti Blaškovića | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s