Аух!

ЗАВЕТИНЕПресс ~ Лист о занимљивим стварима: против разних саблазни

Одужило се «прекњижавање»  чланака и страница споменутог  Листа. Аух!

3

Слика све каже

Овај  Лист покренут почетком децембра 2008. год. , према тзв. контролној табли – на први поглед, садржи 515 чланак, 14 страница, 17 коментара,  ( на дан 2. децембар 2015, око  12: 25 ч. по средњеевропском времену).  Тридесет чланака је издвојено, препоручено, тридесет и један чланак  завршили су на отпаду.  Први чланак у овом Листу публикован је 5. децембра 2008 – Кратка историја два посвећена дрвета – значи, пре седам година!  Лист је достигао  16. 600 посета до овог часа.  У поређењу са другим листовима и локацијама «Сазвежђа Заветине»  «Златним расуденцем» (196 чланака, 17 страна; 53 коментара; 38. 023 посета ),  «Противотровом» (191 чланак;  18 стр; 23 коментара;  21. 314 посета ), «Васељенским листом» (212 чл,  42 стр.; 22 коментара; 18. 196 посета) , «Ренесансом» (152 чланка, 37 страна; 29 коментара;  42.773 посете ) и «Опалим лишћем» (271 чланак; 35 стр.; 24 коментара ; 40.240 посета ) ,  испада, да Лист о занимљивим стварима: против разних саблазни има, зар не, најмању посету! Упркос  чињеници да има  највећи број објављених прилога…

У чему је ствар? У садржајима, занимљивости, разноврсности?  У недовољно разуђеној уредничкој  платформи?  У неискуству оснивача и уредника?

Одужило ми се «прекњижавање» , тј.преглед свих чланака и страница  на више месеци, јер ми је рад на тзв. Лексикону Едиције «Заветина» (некој врсти  енциклопедије «Заветина», ако то није претенциозно и рећи и написати) пружио прилику да се суочим са свим добрим и лошим странама уређивања једног електронског листа, са свим грешкама и промашајима, залетањима и  можда претераним амбицијама.  Читајући, поново, после низа година, то, што што сам публиковао, препоручивао, видео сам и другим диоптријама – публиковано. Мали део тога, што ме је нервирао при крају ове 2015. године, једноставно сам пребрисао. Исто тако, пре коју годину, по налогу једне уметнице из иностранства,  морао сам пребрисати, невољно, скоро двадесетак  чланака ( у којима су лааскаво препоручивани њени наступи и у Србији, и у свету, према информацијама које ми је сама слала о свом раду и успесима). И то је то. Било је грешака, и било је огрешења у односу  на првобитни концепт овог листа.  Кад год сам напуштао првобитну замисао и концепт листа, ја сам се, као уредник спотицао. У сваком случају,  посећеност овог листа је расла временом, споро, што је и природно, када је реч о медију који се бави уметничким стваралаштвом, безданима наше културе и књижевности, и неизбежним замкама и друштву.

Нико ми није помагао у  објављивању овог листа. Ни материјално, ни на други начин. Што значи да сам био независтан у правом смислу речи.  Нисам се бавио књижевним и културним трговинама, тврђењима пазара; покушавао сам да испомогнем – кад могу; али и да «ошинем» као уредник и књижевни критичар, кад је требало…  Према статистикама WP   З АВЕТИНЕПресс су најчитаније у САД и Србији,  не и у  земљама Европе, Јужне Америке, Африке, Азије и Аустралије. За популарност једног листа  није важан број чланака, већ нека врста сензационализма, које сам се ја чувао, чувајучи од тога и овај Лист.  Популарност по сваку цену, не,  то не!

Проблем са малим бројем посета овог листа, релативно малим,  повезана је са чињеницом, да прилози нису редовно публиковани ни препоручивани на друштвеним мрежама; публиковани,  у своје време, они су таворили у свом мраку, потисковани новим прилозима, у још дубљу таму.  Иако је међу тим прилозима, видео сам, поново их читајући,  било и оних који су актуелни и данас ( да не говорим посебно о уметничким прилозима читаве генерације  српских писаца, песника, прозаиста, есејиста, које сам публиковао), они би остали у свом мраку, да нисам дошао на идеју да направим   –  Лексикон Едиције «Заветина». – Правећи тај ЛеЗ ја сам  – природно – све публиковане прилоге гледао као грађу, другим, трећим погледом, издвајао их линком и кратким исечком из прилога, и укључивао  их у једну Бескрајну електронску књигу, која се на овој локацији званој Прототип може слободно прелиставати: то је  најчуднија станица планетарних колосека, са којом се свако, радозналци пре свега, могу запутити  на путовања која могу трајати час, дан, седмицу, месец, годину, деценије…  Завршивши  прекњижавање листа З АВЕТИНЕПресс,  тј.  стигавши до ознаке  ЛеЗ 0004568    Утук на утук . КОМЕНТАРИ СУ РЕДОВНО ДУХОВИТЈИ ОД ТЗВ. АКТУЕЛНИХ ЧЛАНАКА,  ја сам  у ствари можда савладао више од   1/3  укупне публиковане грађе, која засигурно броји преко 10.000 разних прилога (есеја, поезије, осврта, писама, сведочанстава, интервјуа, књижевних приказа, филмова, фотографија, антологија, панорама, анкета,  и других ствари).  Стране на којима се публикује «прекњижена» грађа са појединих локација «Сазвежђа ЗАВЕТИНА» означене су бројевима, у изради је 91. Страна (свака страна садржи најмање 50 линкова, са којих се може скоћити на најудаљеније делове «Сазвежђа З», где се чувају целовити прилози…)  Тако да ће локација «Прототип» временом постати и својеврсни претраживач «Сазвежђа ЗАВЕТИНА».

2.12.2015. у Београду   Б. Т.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s