26

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

Х као Хомоље ( Девојка у народној ношњи хомољског вилајета)

Х као Хомоље ( Девојка у народној ношњи хомољског вилајета)

 

ЛеЗ 0001251, Њутнова „вратанца за мачке“ / Бранислав Милошевић (Мање је познато да је Исак Њутн поред свог животног дела (Закон гравитације) изумео и покретна вратанца за мачке како би олакшао живот својим бројним мачкама)

ЛеЗ 0001252, Ванредни избори 16. Марта

ЛеЗ 0001253, Могућа коалиција Нове странке и ДС

ЛеЗ 0001254, Љубимци (Колико овај бизнис може да буде уносан чак и у земљи где је платежна моћ више него ограничена најбоље показује податак да је Србија са око 33.000 издатих родовника годишње на 7,2 милиона становника, међу првих 10 земаља по броју расних паса у Европи! Али зато се често дешава да се кућни љубимац, непосредно пошто изађе из „одгајивачнице“, насмрт разболи. То се десило С. Б. из Београда, чија је малтезерка после годину и по угинула )

ЛеЗ 0001255, Где заврши већина непродатих књига – заврши у старом папиру (Не само аутори „Гласника“ већ и они из других земаља добијају писма у којима им издавачи нуде окуп преосталог тиража по ниским ценама. О овој пракси сведочи и познати аустралијски писац Ем Џеј Хирл, аутор мистичне трилогије – „Сенка зиме“, „Светло зиме“ и „Крај зиме“. Он је на свом блогу краје прошле године овековечио писмо издавача у којем га обавештавају да ће непродати тираж његове друге књиге „бити уништен, уколико га не откупи“, уз коментар да је то тужна чињеница, али да разуме да је и књига данас роба.

ЛеЗ 0001256, Споменик коњу (Владислав Петровић је био на Солуну, кад се вратио није имао деце, већ само једну краву. У штали где је држао краву нашао је комунистичке књиге, које је прочитао, видео да су атеистичке (да нема помињања Бога), због чега се потресао. Због тога се изнервирао, и проценио да су то књиге Драгана и Ћубана Глигорић, синова његове сестре Алексије. Он их позове, и упита их јесу ли њихове књиге, што они му потврде. Разочаран тиме, он напише писмо због чега се убија, и изврши самоубиство. Највише га је погодило то што је Тито вођа комунистичке партије. „Ја сам се са њим на Церу борио, а он да ми буде владар државе. И на Мачковом камену, Текеришу, Повлену, а он је био аустријски каплар ту, прешао сам Албанију, на острво Видо, па у Француску. Одвео коња, довео коња, и тако нешто да ме снађе, не може”. Он је то све ставио у писмо, које, према Ранковим речима, није смело да буде објављено. Убио се 1937. или 1938. године. Писмо је написао на неколико папира, а тај део није објављен, јер су комунисти забранили, и вероватно је запаљен, тј. уништен.)

ЛеЗ 0001257, ЂА ТАМО, ЂА ОВАМО / Милан Косовић

ЛеЗ 0001258, Дневник за Сенковића, Мирослав Лукић, Прво издање , ЗАВЕТИНА, 1983.

ЛеЗ 0001259, Нови прикази „Пасије по Амарилису“ М. Лукића (По мишљењу Небојше Ћосића, Тешку психолошку причу, Лукић успева да контролише и како смо рекли успешно из „породичног круга“ психолошког преводи на друге равни. Кроз духовни профил Филипа Сенковића и грагменте његовог рукописа Књига мог живота (овде између осталог имамо „књигу у књизи“) улазимо у раван интелектуалне прозе, а кроз мистерију поводом Августинине смрти, у нешто убрзанију нарацију и напете дијалошке пасаже. Лукић је успео да различите елементе грађе уклопи и напише занимљив роман из савременог живота….)

ЛеЗ 0001260, Мој предак је дрво, најновија књига песама С. Гароње (У СЕМАНТИЧКОМ САГЛАСЈУ КОЖЕ И КОРЕ (Славица Гароња: Мој предак је дрво, Књижевно друштво «Свети Сава», Београд 2007) / Анђелко Анушић  

ЛеЗ 0001261, Интересовање за конкурсе ЗАВЕТИНА не престаје

ЛеЗ 0001262, ЗАВЕТИНЕ у новом руху и познатом духу (Недавно је публикована редизајнирана верзија званичног сајта ЗАВЕТИНА. / Током јула месеца 2009. године постављена је нова верзија ЗАВЕТИНА, препознатљива по уграђеној изврсној уметничкој фотографији Мирјане Соколовић (1949, Ивање, Србија), снимљеној негде у јужној Србији, можда на планини Радан?)

ЛеЗ 0001263, Прва награда за кратку причу Татјани Цвејин (ОПАТИЈА – На Бејахадов натјечај за кратку причу, који носи име »Симха Кабиљо«, ове је године стигло 26 прича. Жири је прву награду доделио причи »Заспали за воланом« Татјане Цвејин (Вест добијена од награђеног аутора)

ЛеЗ 0001264, Љиљана Вујић-Томљановић: ПРИНЦИПИ (Прво публиковање у Заветинама)

ЛеЗ 0001265, Посета немачких издавача: нови почетак у литерарним односима Немачке и Србије?  

ЛеЗ 0001266, Душан Стојковић, Хлеб камена и неба: текстови о сврљишким песницима

ЛеЗ 0001267, Пет издања ШУМАДИЈСКИХ МЕТАФОРА у Француској 7 (У оквиру 47. београдског међународног сусрета писаца у уторак 28. септембра у 12 h у Удружењу књижевника Србије представиће се алтернативни издавач Шумадијске метафоре из Младеновца.Ове године представља се пет књига у издању Шумадијских метафора, Културног центра Младеновац и  Библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“ из Младеновца. О њима ће говорити Никола Костадиновић директор и Душан Стојковић, уредник Шумадијских метафора. …)

ЛеЗ 0001268, Страва по Драгославу Михаиловићу (Драгослав Михаиловић, књижевник :Андрић ме бранио од Тита. После петог октобра погледао сам свој досије који је имао око 250 до 300 страна. Међутим, када је тајна документација пренета у Архив Србије, у мом досијеу остале су само 63 стране – / Драгослав Михаиловић, један од наших најзначајнијих писаца, рођен је у Ћуприји. Као деветнаестогодишњак био је ухапшен „из политичких разлога” и од 1950. до 1952. године провео је у затворима у Ћуприји, Крагујевцу и Београду (Ада Циганлија) и у логору на Голом отоку. Рехабилитован је 2006. године. .. )

ЛеЗ 0001269, Мала прича о великом Сиорану / Зоран М. Мандић (НАЈЕЗДА ФЕСТИВАЛСКИХ КИРБАЈА. – Време у коме живимо све више је талац најезде фестивала. Последњих година,попут вирусне гознице, фестивали, у Србији ничу, као печуке после кише, од сеоских пољана до главних градских тргова. У њихову мрежу групице самопрокламованих “величина и ведета” бахато увлаче и развлаче поезију и позу, а све то уз гарнирање доделама бројних новоустановљених књижевних награда. При чему се награде додељују тзв. великим, или чак највећим, иностраним ауторима. Наравно да  после бројних фестивалских вашара крећу узвратне посете организационих лидера, председника и директора – земљама из којих су довучена њихова тзв. највећа књижевна имена, док се потом рачуни шаљу градским, покрајинским и републичким секретаријатима и министарствима за културу. И све то не би било тако страшно да се фестивалске параде не одржавају под «фирмама» и тендама друштава и удужења књижевника и писаца. А, због тако великог расипништва та иста друштва и удружења остају без новца који би могли да троше и други њихови чланови, посебно они из сенке….)

ЛеЗ 0001270, Два напоредна колосека: најзваничнија, тј. бирократска књижевност, и – бездана / Бела Тукадруз

ЛеЗ 0001271, Одломак и коментар. Уносна тема.

ЛеЗ 0001273, Заједничко песничко вече Александра Лукића и Зорана М. Мандића ( У петак, 05. августа, првог дана овогодишњих, 25-тих по реду, Тешњарских вечери у Ваљеву заједнички песнички наступ имали су познати савремени српски песници Александра Лукић и Зоран М. Мандић. Вече песника под слоганом – Две књиге и два песника одржано је на отвореној сцени у дворишту Ковачева Хана. )

ЛеЗ 0001274, Белешка из дневника „Крадљивци слободе“, 2009 / Видосав Стевановић (Шта је еутаназија, врста самоубиства, добро прикривен злочин или убиство из милосрђа? Заборављени ритуал, излаз у крајњој невољи, знак једне цивилизације која се приближава крају, људско право, табу тема, још једна прилика да се заради прљави новац или смртни грех?)

ЛеЗ 0001275, Проф. др Владимир Станојевић ( 5 . март 1886 – Београд, Брезник, март 1978.); трагом „Експресове посете недеље“   (Фрагмент из књиге ШЉАКА ИСТОРИЈЕ. Шкарт /Мирослав Лукић.  – Београд: ЗАВЕТИНЕ:Мобаров институт, 2002. (Прво, тј. пилот издање; врло ретко)

ЛеЗ 0001276, ЧАЈ С МАЈМУНИМА / Јелена Стојанчић (Ми са Балкана пијемо чај само кад смо болесни, а други су изградили животну филозофију и бизнис на њему. Ево на пример Шри Ланка, која се давно некада звала Цејлон. / Шри Ланка није домовина чаја. На раскошно острво у Индијском океану је увезен, ал’ се одлично примио. ….)

ЛеЗ 0001277, Крстимир Пантић поднео оставку

ЛеЗ 0001278, Oдломци ИСТОРИЈЕ СРБА и СРПСКИХ – ЈУГОСЛАВЕНСКИХ – ЗЕМАЉА У ТУРСКОЈ И АУСТРИЈИ од М. С. МИЛОЈЕВИЋА 

ЛеЗ 0001279, Неуки западни политичари који не разликују хришћанску Русију од комунистичког СССР-а, директно воде свет у нови хладни рат!

ЛеЗ 0001280, Шаровић: Шешељ се неће добровољно вратити у Хаг. Ујдурме

ЛеЗ 0001281,  Дошло је време…ПРЕЧИЦА,  према замршеним стазама што се рачвају у недовољно познатом сазвежђу Заветина   

ЛеЗ 0001282, ОБАВЉЕН А НЕОБЈАВЉЕН РАЗГОВОР 2001… (Бела Тукадруз) (– Да ли има нечег доброг што нам „модерна“ култура доноси, поред свега оног што односи, и што је однела? 7 Вероватно очекујете искључив одговор? Код нас многи мисле да знају шта је доиста култура, а шта цивилизација. Онима који нису у то сигурни, препоручујем да прочитају, ако то већ нису до овог тренутка учинили, књигу Берђајева:“Филозофија неједнакости“. Тамо су о култури речене врло дубоке и истините ствари. Култура је племенитог порекла, племенитијег порекла од цивилизације. …)

ЛеЗ 0001283, Негативна селекција ( Што је год који паметнији и поштенији, и што с народом лепше у љубави живи, то он нањ више мрзи, и више га гони; а што је год који луђи и неваљалији, и што су људи с њим незадовољнији, то га он више воли и брани. – Вук Караџић)

ЛеЗ 0001284, Стари гробови нестају полако, једине књиге предака  

ЛеЗ 0001285, Други пишу: Иван Ивановић Разочарани дисидент (Ти протести су трајали готово 100 дана све док диктатор није скинуо гаће (израз Деда Аврама)! После митинга на тргу Слободе, ишли смо у протестну шетњу. Ја сам корачао са песницима Предрагом Чудићем и Ибрахимом Хаџићем. Стаза нас је водила поред зграде УКС у Француској улици, где су нам са балкона неки писци добацивали увреде. На моје велико изненађење, запрепашћење, једног дана се на балкону појавио и Адам Пуслојић! Уа, издајници! – дерао се као да је у Крајини…)

ЛеЗ 0001286, Ниночка и нината / Наташа Б. Одаловић (…Сличност Нинове награде и вакцине је очигледна: обе су контроверзне, и све што се под тим подразумева.Када је реч о Сретену и Томици сличност је мање очита, а више у статусу наречених: Сретен је десет и кусур година на челу српске државне институције која се зове Народна библиотека Србије )

ЛеЗ 0001287, ПУТ ПОД КОЈИМ СЕ СТАЗА УВИЈА / МИРКО ДЕМИЋ (1964)

ЛеЗ 0001288, Ђелем, Ђелем, Србенде, низ друм… / Александар Лукић (Данашњи дан представља идеалан тренутак да се прозбори која реч на тему „друштва без граница“. Како човек не би залутао „у шуми какофоније и еуфемизама“ изреченим на разним странама о том друштву, важно је рећи, кад се говори о том питању, да је за његово разумевање итекако важан угао посматрања. Међу читаоцима ће бити, верујем, оних који се неће сложити са ставовима изложеним у колумни. Читалац, ма колико се не слагао са колумном, биће испровоциран њеним духом. )

ЛеЗ 0001289, ХЛАДНО ПОСЛУЖЕЊЕ / Есон Јаос

ЛеЗ 0001290, ЕВИНЕ МУКЕ СА НЕЗАДОВОЉСТВИМА / ЗОРАН М. МАНДИЋ 

ЛеЗ 0001291, МИРИС АПРИЛА У ПОЖАРЕВЦУ / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001292, Три песме / Зоран М. МАНДИЋ (Када умрем…)

ЛеЗ 0001293, ИЗ УСПОМЕНА БЕЗ ПРАЗНИХ МЕСТА /   ЗОРАН М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001294, РАЗВОЈНА ПЕСМА ИЛИ СКИЦА ЗА ЊЕНУ ОРГАНСКУ ВЕРЗИЈУ / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001295, ЗАВЕТНИ САВЕТ НЕВЕРНИЦИМА / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001296, ПРОБУДИ СЕ / Зоран М. МАНДИЋ  

ЛеЗ 0001297, Ко је наредио “Убијте Ћурувију“? 

ЛеЗ 0001298, Цитат из романа промрзлог врапца / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001299, ЛИРИКА СИНОЋ / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001300, ПРИНЦЕЗА И МАЗА / ЗОРАН М. МАНДИЋ

Хомоље: свирач на бушену

Хомоље: свирач на бушену

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛеЗ 0009418   

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s