25

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА) 

Ф као фењер

Ф као фењер

 

ЛеЗ 0001201, АВРАМОВА ВОДЕНИЦА / Драган Борисављевић 

ЛеЗ 0001202, Фрагменти из дела М. Лукића, Источник, Милић од Мачве („Ликови, предели, ентеријери у сужавајућој (ренесансној)  и растућој перспективи“ Милића од Мачве . / Ове редове написао сам седамдесетих година, као студент, као млад човек, после једне изложбе споменутога српског сликара, и на њих скоро заборавио; пронашао сам их сасвим случајно, трагајући за нечим другим, децембра 2000. године, једног од оних дана када сам прочитао у новинама да је Милић преминуо и сахрањен. Нашао сам их у рукопису заборављене, у књ. ЕСЕЈА М. Црњанског (Београд, 1966). Објављујем их са закашњењем од четврт века. Нису прекуцавани; написани су руком; значи, да их никада ни једној редакцији нисам ни понудио. Са сликаром ме је упознао његов ученик и земљак, иначе мој пријатељ из младости М. Аничић. Милић од Мачве писао је и песме, о којима сам написао веома критички приказ пре неколико година. Последњи пут сам видео Милића на Фрушкој Гори, када ми је и поклонио једну од својих књига песама, можда 1993. године, у јесен, на манифестацији Милици у походе)

ЛеЗ 0001203, Модерна уметност (ИСТОЧНИК; 0001) – Мирослав Лукић, ЋУТЉИВИ, НЕПОЗНАТИ ЈЕЗИК И СВЕЧОВЕК ИСТОЧНИК. Одломци ; годови, пањеви и струготина, 25 књ. Уметности махагонија

ЛеЗ 0001204, Дијана Кожовић, Фрагменти из дела М. Лукића…Друмовима Србије уздуж и попреко… (Осетих оно што је Црњански наслутио тридесетих, нелагоду због повратка доба тегобног и неизвесног путовања. Црњански је описивао шпански друм 1933. године, верујући да се више неће путовати у „гвозденом кавезу, у којем се возе и наше сестре козе и наша браћа говеда“. / Црњански је мислио да се, пре, пре 1933. године, из чађавог воза једва шта видело… / Један српски песник у расту, у размаху, чији ће први роман „Маестро пер Пијетро“ ускоро стићи у књижарске излоге, описао је путовање међуградским аутобусом, у јеку војне кампање највеће војне алијансе света на српске друмове и мостове 1999. године. / Описао је Србију у којој праште експлозије, не као кастањете, јер би то било оперетски, како се иначе сликају давно нестале илузије. Описивао је путовање ненадмашно и иронично, као Сервантес; одавно се нисам тако громко смејао читајући неки нови српски роман.)

ЛеЗ 0001205, Прво филмско и духовно купање Ивана Шишмана током лета 2010. (Управо је публикован краткометражни документарни филм о Белатукадрузу. Песнику и писцу за кога многи у Србији верују да не постоји… – Један београдски мачор из круга „Двојке“ је постао познат преко ноћи…)

ЛеЗ 0001206, Драгослав Срејовић као догађај / Петар Милосављевић  

ЛеЗ 0001207, Брњичка река… (Брњичка река представља и највећи водоток у оквиру Националног парка. Ту је и насеље Раковица са десетак салаша које цивилизација једва да је дотакла. Старих салаша има и на Црном врху (624 мнв), одакле се пружа предиван поглед на Национални парк, Дунав и Румунију,….)

ЛеЗ 0001208, Из БЕЛЕЖНИЦА / Бела Тукадруз ( Ставила сам  пањ у  шпорет да ватру држи, па је питам кад ћу да пођем : – Кумо, ел ћеш моћи да устанеш и да туриш дрва кад ово сагори?  – Јао, стави што више, куј зна да л ћу моћи? /      Свети Јован, студен. Друге вечери, значи, умрла. Дошао Миле код нас, а ја га питам : – Ел горела ватра, кад си дошо? – Горела, после сам и ја туро! (Умрла без иког, без човека!) /  Сарана…каква сарана кад немају ништа? Немају брашно, месо, ракију, даске, одећу  укопну. Па мој свекар вуч од наше куће горе на Точак – све, све што треба за сарану. Нико други неће да помогне, не! 7  Био петак кад умрла, па посно. На сарани, осим Милета и нас – нико други!  Да Бог сачува… Кад прошла сарана, Миле дотерао код нас у авлију пет оваца. – Ујка Станко, ево ти ове овце, ја немам да ти платим што си ми помого да сараним матер…)

ЛеЗ 0001209, Ћурувијин убица исечен на комаде па бачен у цев у Жаркову! 

ЛеЗ 0001210, МИЛЕНКОВИЋЕВО ПЕСНИЧКО ТРОКЊИЖЈЕ / Драгомир Брајковић  

ЛеЗ 0001211, Прича о господину Грогу / Стеван Бошњак

ЛеЗ 0001212, Не ради се о сукобу Москве и Кијева – у питању је сукоб цивилизација (Припајање Крима није само поновно уједињење руске нације, него је то и почетак геополитичке поделе Европе )

ЛеЗ 0001213, МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД (Николај Велимировић)  

ЛеЗ 0001214, СМЕЋЕ / Зоран М. Мандић (скица за портрет чистилишта)      

ЛеЗ 0001215, Комјутерски ликовни надреализам, ново издање „Заветина“. Самсунг Мишић и Снежана Б. Стефановић / Миодраг Мркић

ЛеЗ 0001216, ГАНИП представљао Србију у Спанији. Реч народа

ЛеЗ 0001217, God of Devil / Бог Ђавола : Биографска белешка: Снежана Б. Стефановић

ЛеЗ 0001218, Нови аргументи против једног комерцијалног издања које би његови творци да наметну као некакав канон (У предлогу едиције десет векова српске књижевности није дат ни један јасан и образложен одговор ни на једно од тих питања. Канон сам по себи није капитално дело нити ће га кожни повез и златотисак таквим учинити, он је само један од могућих избора дела, условљен местом, временом и владајућом верском, идеолошком, политичком и научном парадигмом. Могао би бити само ако би га чинила критичка издања или бар издања са новим, стручним предговорима или поговорима, неким минимумом нотног апарата и јасном напоменом да је то тренутни канон у тренутним условима, јер свако време тражи свој канон као што тражи и своју историју књижевности. Осим тога, скоро сва предвиђена дела већ постоје у различитим издањима, понекад у више десетина (на пример, усмена књижевност), многа су школска лектира, велики део је доступан у књижарама или антикваријатима, а сва у библиотекама. Предложена едиција има све одлике обичног комерцијалног издања, за које је, узгред буди речено, војвођанска влада већ дала новац)

ЛеЗ 0001219, Промоција ЛАС ВИЛАЈЕТА, књиге одабраних песама Белатукадруза  

ЛеЗ 0001220, Поздрав из Трешњевице / Мирослав Тодоровић (…Језик је као крв и као ваздух. Без њега нестајеш. Прихватајући туђе обичаје, структуру, меандре и небо другог језика, нешто се у теби губи и постаје недоступно, скривено, закључано. (Поручује нам песник Каројан). „Језик је прави показатељ, стања у свакој култури, а наш језик је тренутно угрожен, расут и распуштен, презасићен  помодним туђицама, чак и у скупштини простачки, уличарски, груб и осоран…Један минут рекламног огласа на телевизији код нас вреди више него читав озбиљан стваралачки рад“. Култрурне институције су код нас осиромашене,  издавачке куће су угашене, све се тавори. Али ТВ изблесављеном  народу нуди Фарму. Тренутак истине, гологузе певачице, нуди силиконске „Удри бригу на весеље“, нуди муљ и дно, а наше дно је без дна, космички је  дубоко.)

ЛеЗ 0001221, МРАОВИЋ У МОДЕНИ

ЛеЗ 0001222, ОНЛИНЕ ГЛАСНИК Националног конгреса Републике БиХ – бр. 746 

ЛеЗ 0001223, Изрежирана 2012: Препоручени чланак: / Треће око

ЛеЗ 0001224, Кругови у житу (Житни кругови своје посјетиоце надахњују, фасцинирају их, привлаче и опчињавају. Многи осјете неки унутарњи порив да стану унутар њих и из прве руке спознају било какве осјете што их ти облици могу изазвати. Један од главних доживљаја најчешће је осјећај светости или нечег „другачијег“. Од оних који већ дуље вријеме посјећују такве кругове, неки вјерују да је за њихов настанак одговорна  нека врста интелигенције)

ЛеЗ 0001225, ВРАЊ геокеш (…Врањ је изванредно место да се сагледа пространство које захватају Хомољске планине. )

ЛеЗ 0001226, Црквени календар „Стаљин“ (МОСКВА – Руска православна црква нашла се на мети оштрих критика на Интернету, због објављивања зидног календара за 2014. годину, на чијим су страницама приказане фотографије и детаљи из биографије Јосифа Висарионовича Стаљина.)

ЛеЗ 0001227, РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Кремљ спрема санкције за ЕУ и САД  

ЛеЗ 0001228, Реакција на неистину / Шишман (…Да будем искрен: добро је што се појавио БЕТОН. Аутори објављених прилога у Бетону најчешће су у праву. / Међутим, не увек. Уопштавања и генерализације, упрошћавања, понекада чине невидљиве неправде другим ауторима, неспоменутим. / Стицајем околности, познато ми је да постоје у оквиру српске књижевности и неофицијелни књижевни критичари, какав је рецимо г-дин Мирослав Лукић (Мишљеновац, 1950) који се систематски позабавио сфером директног прожимања литературе и идеологије, културе и политике, у књигама (антологија поезије) „Несебичан музеј Плус ултра“ ( сва издања); „Рушење дућана лажи“, „Нечиста Србија“, „Уметност махагонија“ ….)

ЛеЗ 0001229, КО СУ ЉУДИ У НАШОЈ ДИПЛОМАТИЈИ ??? 

ЛеЗ 0001230, Превредновање нико није избегао, па неће ни Д. Ћосић! (преведен текст)   http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

ЛеЗ 0001231, „Очарања Жоржа Ниве“ илити Епски точак... (Београдска Политика је у свом културном додатку (20. 09. 2008) објавила Епски точак Добрице Ћосића, превод есеја Жоржа Ниве, у преводу Александре Павловић, уз кратку белешку Д. Н.* (?) о аутору есеја.Лепо и забавно.Чак врло занимљиво,симптоматично.Ову, по свему судећи, наручену похвалу једног осредњег писца и човека несумњиве харизме, прате и коментари на интернет издању Политике: сви су у хвалидбеном клишеу, и сигурно су их написали људи кратког памћења, или они којима разум није најјача страна.Да ли је било и негативних коментара више него смешног и нарученог есеја споменутог слависте, не може се знати. Али ја могу да посведочим, да сам послао краћи коментар тврдећи, између осталога, да превредновање не може нико жив избећи, па ни осредњи писац Д Ђосић. Зашто тај коментар у Политици нису објавили? Докле сеже и данас моћ и стварни утицај споменутог писца? / Врло високо и далеко, чим уредници коментара не смеју да допусте да буде објављен и мали глас разума. Зар то није скандалозно за један лист са тако дугом традицијом?“Очарања Жоржа Ниве“ су толико кратковида, смешна, и просто се човек, који је прочитао споменути роман Д. Ћ., мора упитати: да ли Ж. Н. има проблема са диоптријама ..)

ЛеЗ 0001232, Српски прекумановски интелектуалац… (1) / Бела Тукадруз (…. Памет је најскупља на свету, а у Србији и међу Србима? Баците поглед на 19. и 20. век и одговорите поштено себи. Интелектуализам, подсетимо, у филозофији и теорији спознаје представља схватање на основу којег до спознаје долазимо интелектом, разумом, а не чулима. / Колико се Памет цени данас, на почетку 21. века, у Србији и међу Србима? Ако се нарочито цени зашто се толико и још увек непрестано из завичаја, одлива? Ако се не цени Памет, ако је омаловажена и повучена у поноре глупости, безвредности и нестајања, зар није крајње време да се упитамо, разумљиво, јасно: шта се дешава са српском Културом, Памећу, Религиозношћу?….)

ЛеЗ 0001233, Данашњи тзв. српски интелектуалци, узурпатори, наметни људи… (2) / Бела Тукадруз (…Рајс је знао вредност религије, знао је и доктор Петровић, и многи други прекумановски интелектуалци, и Лаза Костић, јер кроз религију човек и уметник покушава да пронађе своју равнотежу у васиони. Зашто? Па одговор је више него логичан: да не би онострано подценио на рачун овостраног. Већина уметника српских Наметнога века, према томе се односи или као према луксузу, или као према химери, одбацује најнеопходнију неопходност, одбацује и игнорише саму суштину човекову. То није природно, и то је нешто најапсурдније, а то је још увек присутно, поготову када је реч о ма ком „дејтонском“ интелектуалцу. Дејтонски интелектуалац је метафора. Дејтонски интелектуалац је савладао и загушио у себи, присутно у сваком човеку, осећање бескрајности…..)

ЛеЗ 0001234, Шљака историје и шкарт наметнут као елита… (3) (Мирослав Лукић: Рушење књижевних илузија, ЦД Сабрани радови: ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ, Београд, Заветине, 2006, књ. 7, 22 стр. : стр 90 -109)

ЛеЗ 0001235, На трећи поглед / Бела Тукадруз (…“То осећање сложености света и сложености света у човеку који се бори са светом око себе, које је писац Антрополошких есеја имао, по нама, довело је до лепих резултата у романима Нит михољског лета и Кутија од ораховог дрвета”, пише М. Е. …. /   Какву победу? Над ким, или чим? Могао је и усмено свом колеги Милошевићу изнети комплименте, а не да троши папир и штампарску фарбу у “Пољима”! А ако је већ хтео да заиста оцени, вреднује нове књиге Н. М., требало је да своју оцену пропусти кроз финија и ситнија сита и јаче диоптрије… Тај критичар личи на критичаре из прошлости, на Скерлића, који помно бди и чува писце своје котерије…)

ЛеЗ 0001236, ЕСЕИСТИЧКА ПОЕЗИЈА / Душан Стојковић (Зоран М. Мандић, Бог у продавници огледала, Интелекта, Ваљево, 2010)

ЛеЗ 0001237, ПЕСМА ТИЈА И КОМЕНТАРИ / Радивој Шајтинац (…__ Из пропратног писма аутора, или Ово зими не постоји За  тренутке док је мраз споља и мраз  изнутра.Из интимне заветине, прескупе за објављивање Знате шта хоћу да кажем,добри Лукићи ….)

ЛеЗ 0001238, Хрвати тврде да је Слободан Милошевић жив и да је са породицом у Русији? – Правда

ЛеЗ 0001239, Гранчица са дебла Русије / Арсениј Александрович Тарковски (  Препев: Владимир Јагличић)   

ЛеЗ 0001240, Марина Абрамовић уживо (…Ова ретроспектива под називом „Artist is present” (Уметница је присутна) представља преседан за музеј јер комбинује приступ уметности перформанса као догађању уживо са традиционалним историјским приказом опуса уметнице. Хронолошки изложени радови настали у претходних четрдесет година Абрамовићкине каријере комбиновани су са „живим ре-перформансима”, односно поновним извођењима пет њених познатих перформанса, које ће у наредних два и по месеца изводити 35 перформера ) http://avatarplusultra.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

ЛеЗ 0001241, Дејан Милутиновић ПУТОВАЊЕ У СРЕДИШТЕ ТАЈНЕ (Јован Пејчић: Профил и длан. Појмови и поимања, Плато, Београд 2003. ) http://avatarplusultra.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

ЛеЗ 0001242, Трезор Народне библиотеке (ПОСЛЕ више од 40 година, откако је издање Народне библиотеке Србије на Врачарском платоу отворено, обављена је комплетна реконструкција и опремање Трезора. Драгоцена збирка средњовековних рукописа тако је добила обновљен, трајан и сигуран дом, у складу са највишим међународним стандардима. Трезор ће свечано бити отворен у петак, на Дан НБС, који је од прошле године и Национални дан књиге. / О значају реконструкције Трезора, на конференцији за штампу говорили су Светлана Јанчић, в. д. управника Библиотеке, Дејан Ристић, државни секретар за културу, проф. др Татјана Суботић Голубовић, начелник Одељења за археографију и …)

ЛеЗ 0001243, Стравичне последице бомбардовања НАТОа (…- Редовно сам ишла на ултразвук. Рекли су да је све у реду. После порођаја, отпуштена сам из породилишта, а нико ми није објаснио због чега је моја беба рођена без очију. Нису ми, чак, ни дали упут за Београд, ни санитет, нисмо имали пара ни за аутобус. Као да никога није било брига – описује мајка Снежана почетак очајничког тражења спаса за своје дете. /- Без очних протеза, Нинини глава и мозак не би могли нормално да се развијају – прича отац. – Како расте, потребне су нове. Завод за здравствено осигурање плаћа само једну годишње. А ми смо их купили безброј. Сваке године 15-20. / Ова девојчица, Николина, како наводи др Радомир Ковачевић из Института за медицину рада и радиолошку заштиту „Др Драгомир Карајовић“, само је једна од многих жртава последица тромесечног НАТО бомбардовања, од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Тада је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом, баш као и у Ираку, где су немачки лекари открили сличне случајеве деце рођене без очних јабучица./ Последице трају до данас и све су евидентније. …)

ЛеЗ 0001244, Оснивање ФОНДАЦИЈЕ МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС   (У току је оснивање Фондације Михаило Петровић Алас са седиштем у староградској ОШ „Михаило Петровић Алас“ у Београду (Јованова 22)….. Обрада предмета из куфера познатог научника, пала је у део Мирославу Лукићу, професору књижевности, писцу и уреднику и оснивачу Заветина, и читавог низа часописа, међу којима су понеки, последњих година, обнављали сећање на несебичног и врло свестраног научника, рибара, оснивача свирачке дружине СУЗ…)   

ЛеЗ 0001245, Први дипломски рад о Школи на Јовановој пијаци (У јунском року, на Филозофском факултету у Београду, Одељење за историју, студент Мила Бизјак, одбранила је дипломски рад, под насловом ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ШКОЛСТВА: ОСНОВНА ШКОЛА „МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ  АЛАС“ БЕОГРАД, пред трочланом комисијом др Арсен Ђуровић, др Љубодраг Димић, др Мира Радојевић . У преговору свом раду, Мила Бизјак (иначе некадашњи ученик Школе на јовановој пијаци) вели „Тема овог рада посвећена је настанку и развоју  образовне установе у Београду – OШ “ Михаило Петровић Алас “…)

ЛеЗ 0001246, Српска емиграција, Факсимил писма Др Бранислава Петронијевића из 1948. године

ЛеЗ 0001247, План развоја Фондације Михаило Петровић Алас  

ЛеЗ 0001248, Ковчег Михаила Петровића

ЛеЗ 0001249, Чувени математичар Алас свирао и на београдским свадбама 

ЛеЗ 0001250, Демонтирањем паразитског система Србија би имала суфицит („Ако претпоставимо да је само 15 посто партијски запослених вишак у јавном сектору, дакле, не 15 посто лекара или професора, него партијски запослених кадрова који фактички ништа не раде, то је трошак од милијарду и по евра годишње“, рекао је данас Радуловић, наводи се у саопштењу његове изборне листе….)

 

ЛеЗ 0009417   

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s