23

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 

Ћ као ћуран, ћурке

Ћ као ћуран, ћурке

ЛеЗ 0001101, Завршен је инвентар КОВЧЕГА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

ЛеЗ 0001102, Читајући књиге пристигле на конкурс за књижевну награду Заветина Дрво живота (Томашевић, Мандић…)

ЛеЗ 0001103, Мир Божји!Христос се роди!Опроштајно писмо једног генија / Зокс

ЛеЗ 0001104, Максиме, вредне подсећања

ЛеЗ 0001105, Седамдесет година самоће народа („Улењио се народ, улењио!“ вели неки човек у аутобусу. „Запустио се… коров!“ / Окрећем главу, покушавам да видим ко и зашто тако говори. Непознат грађанин. / Нема више од шесдесет пет година. Можда ни толико? Вероватно је незадовољан исходом последњих парламентарних и председничких избора? / Не знам. Уосталом, зар је једна ствар у овој земљи због које су људи незадовољни. )

ЛеЗ 0001106, РУСКА КНЕГИЊА У УКС

ЛеЗ 0001107, Филип Карађорђевић: Доћи ћу да живим у Србији!

ЛеЗ 0001108, ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ / Ђорђе Николић

ЛеЗ 0001109, Часописи „Источник“ и „Поезија“ ове године неће излазити  

ЛеЗ 0001110, Александар II Карађорђевић у Србији 5.10.1991. I део

ЛеЗ 0001111, Александар II Карађорђевић у Србији 5.10.1991. II део  

ЛеЗ 0001112, Четири сценарија будућности за Западни Балкан  

ЛеЗ 0001113, Иран у Персијском заливу извео маневре „Божанска светлост“!

ЛеЗ 0001114, Град који је побиједио своје убице (Нашао сам број сарајевске телевизије, звао сам уредништво Дневника и хтео да поручим да је оно што се са Сарајевом дешава ужасно. )

ЛеЗ 0001115, КАПИЈА Сaзвежђа З ( ЛЕПО И НОВО?) 

ЛеЗ 0001116, Трансфузија / Владимир Јагличић 

ЛеЗ 0001117, Напомена Управника Пројекта Сазвежђе З Уз Мерење посећености „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“  на дан 2. април 2012

ЛеЗ 0001118, СМЕШНА ИЛУСТРАЦИЈА ДАБРА / Милан С. Косовић

ЛеЗ 0001119, Књижевна награда Миодраг Борисављевић за 2013. годину   

ЛеЗ 0001120, Да ли сте чули? Јапански иисац Харуки Мураками је најављен као фаворит за овогодишњу Нобелову награду за књижевност

ЛеЗ 0001121, МОДЕРНА ВРЕМЕНА И СТАРИНСКИ ПЕСНИК / Бела Тукадруз ( Волим следеће редове1, понављам по ко зна који пут, јер се  тичу свакога писца. Тичу се једне важне паралеле и двојности. Тичу се, у ствари, пакла и незадовољства, пишчевог живота и дела. Тичу се  игара с временом и вечношћу. Тичу се живота писца, који је б е г , губљење. Тичу се, коначно, и пожаревачког песника Петра Јевтовића,  чије сам песме, први пут читао 1974. године, као што сам и средином  лета 1994. године – двадесет година доцније – читао све Јевтовићеве  књиге објављене до данас. ) Читајући т р е ћ у објављену Јевтовићеву књигу А ОНА  НИЈЕ – ОНА (Пожаревац, 1974)  пре тачно двадесет година, сећам  се, суочио сам се са оним неизбежним и суштинским питањима и  проблемима писања, поезије, о којима тако разговетно пише РајнерМарија Рилке… )

ЛеЗ 0001122, Три приче / Стојан Богдановић

ЛеЗ 0001123, ЈА САМ С ТОБОМ ДЕТЕ / Соња Ковачевић

ЛеЗ 0001124, Јато врабаца на гробу ти пасе / Зорица Јанакова

ЛеЗ 0001125, „Намћор“ Драгана Јовановића – поглед на небеску Србију 

ЛеЗ 0001126, Душе су људске / Зорица Јанакова

ЛеЗ 0001127, ИСТА ПРАВИЛА, исто, „Меша“

ЛеЗ 0001128, Шпијунирају вас преко порно сајтова

ЛеЗ 0001129, Свобода: Лобирају да Дачић добије Нобела  

ЛеЗ 0001130, Ако је било геноцида, почињен је над Србима! (ТРОЧАСОВНИМ изношењем аргумената правног тима који је ангажовао Загреб, пред Међународним судом правде у Хагу у понедељак је почела усмена расправа у спору између Хрватске и Србије по међусобним тужбама за геноциде)

ЛеЗ 0001131, Путинова порука Обами: Крим се одвојио по Закону и у складу са преседаном Косова („Путин је нагласио да је референдум одржан потпуно у складу са одедбама међународног права и повеље Уједињених нација“, истиче се у саопштењу московских власти. / У истом саопштењу, наводи се и да је гласање одржано узевши у обзир „добро познати преседан Косова“, пренео је Франс прес )

ЛеЗ 0001132, МИРИС РУЖА / Благоје Свркота

ЛеЗ 0001133, Што јужније – то тужније (Документарни филм „Заветина“)

ЛеЗ 0001134, У понедељак отварање Мамут парка у Виминацијуму  

ЛеЗ 0001135, Ана Ристовић у светском избору поезије (ПЕСНИКИЊА Ана Ристовић недавно је примила престижну Дисову награду, а ових дана је добила и велико светско признање: њена песма „Око нуле“ нашла се на листи 50 најбољих савремених љубавних песама на свету. Реч је о избору песама објављених и преведених на енглески језик у последњих педесет година, на којем је годину дана радио тим стручњака окупљених око лондонског културног центра „Саутбанк центар“, консултујући се и са књигама и часописима из „Саисон Поетрy Либрарy“, највећом песничком библиотеком у Европи која се налази у Лондону)

ЛеЗ 0001136, Не једу ни они са две кашике / Мирослав Тодоровић (Другачије гледа онај што има, казивала је мајка. Позната је изрека да „свака љубав временом јењава само према власти јача“. Влас, мас, је изрека по којој памтим политичара Тихомира Јовића. У штампи су чести текстови о онима којима је свега мало. У мом крају веле да је све узаман ако су човеку гладне очи.)

ЛеЗ 0001137, Писмо среског начелника из Параћина (у пензији) Хитлеру

ЛеЗ 0001138, Црњански на немачком | друга књига „Код Хиперборејаца“ (У ИЗДАЊУ куће „Леипзигер Литератур Верлаг“ управо је објављена друга књига „Код Хиперборејаца“ Милоша Црњанског у сјајном преводу др Елвире Веселиновић. Овим делом заокружен је трогодишњи напор немачког издавача Виктора Калинке, власника ове куће, међународног удружења „Црњански“ из Берлина и Министарства културе да великан српске књижевности буде достојно представљен читаоцима немачког говорног подручја.)

ЛеЗ 0001139, Експонати са бувљака (Изложба “Музеј детињства”, у оквиру које је уметник Владимир Перић изложио ствари које је годинама сакупљао на “бувљим“ пијацама, а асоцирају на детињство, до 30. октобра ће бити отворена у Студентском културном центру. Ова поставка је само једна у низу акција која има за циљ да промовише идеју да се отвори Музеј детињства. – Д. Милићевић | 26. 10. 2010. – 00:02х,)

ЛеЗ 0001140, Грк Томо Дима, сведок (Стизали су, један по један. Једва су ходали. Кост и кожа. Сенке од људи. Бледи и болних очију. Без гласа. Повремено сам чуо да су дозивали неког, по имену. Сигурно неког свог. Најмилијег. Тако сам упамтио ваше војнике. Овако нам је, у лето протекле године, сведочио стари Грк Томо Дима, последњи живи сведок српских збегова на дугом путу страдања кроз Албанију. Милена Марковић / Новости )

ЛеЗ 0001141, Мирослав Тодоровић и Ружица Комар добитници књижевне награде „ХАЏИ ДРАГАН“

ЛеЗ 0001142, Последњи Мохиканци – разговор са Г. Белатукадрузом (И. Шишман: Ви спадате, колико знам, у најнезависнијег издавача на Балкану. Колико је то разлог за понос, а колико за горчину, која се ипак осећа између ваших речи? // БЕЛАТУКАДРУЗ: Не прецењујте ме и не хвалите ме. Истине ради треба рећи следеће – као издавач штампаних на папиру књига и часописа ја нисам успео јер нисам могао успети, пошто сам кренуо са тзв. Пишчевим издањима, и стално се вртео у симболичним тиражима. Без извесног солидног капитала у издаваштву се не може учинити нешто важно. Пошто ми отац није био Титов генерал, контраш, амабасадор, а пошто и сам нисам у дослуху са неком од мафија, или добро плаћени чиновник иностраних наредбодаваца, нити пришипетља новопечених господара, ја нисам могао да успем. Заветине основах 1983. године, али изгледа да нисам умео,  кроз време, да ловим у мутном, да се представљам другачије и да мутим. Да створим неки солиднији новчани фонд за издавање и штампање књига. Горчина долази од неуспеха. Нисам успео да убедим ни поједине писце који су читавог живота имали проблема са објављивањем и штампањем, да је најбоље удружити се – удружити дар и мар, и тако објављивати. )

ЛеЗ 0001143, Исправка грешке (Недавно је у дневној штампи објављена Листа кандидата за награде града Београда. Том приликом је промакла и грешка, коју смо уочили тек сада. Наиме, у области књижевност и преводно стваралаштво, Мирослав Лукић је предложен као кандидат за награду као песник, аутор књиге ЛАС ВИЛАЈЕТ, што је  у реду. / Предложен је Мирослав Лукић, такође, у више области, па и и за специјалну награду, као координатор и оснивач „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ на светској  мрежи, али је том приликом начињена грешка. Предлагач , др стоматологије Димитрије Лукић, иначе син старији Лукићев, представљен је као кандидат за награду. Не знамо како је промакла ова грешка и како је предлагач представљен као кандидат у области којом се иначе не бави. Нити знамо како се нпредлог за специјалну награду нашао у области књижевност и преводно стваралаштво?.. – Објављено 11. 04. 2011)

ЛеЗ 0001144, ХИМЕРЕ.ФАТАМОРГАНЕ.ПЕПЕО.ЗАВЕТИНЕСкоро деценију касније – разговор (Господине Белатукадруз, Заветине су током лета 2010. године објавиле десетак документарних филмова о деловању  Заветина и о Вама, и сада је све то доступно планетарно. Шта мислите о скривању плодних иницијатива унутар српске културе и књижевности и о наметању појединих уметника и дела последњих година? / –         Врло добра питања. Хвала Вам, што сте их поставили. Да, на YouToubu су постављени следећи филмови за заштитним знаком Заветина: Дневник ствари које је надживео Белатукадруз (1), Наставак (2), Друга, непозната Србија (3), Гаталинка и шљивов видик (4), Друга, друкчија Србија (5), Критички аутизам у Србији (6), ХИМЕРЕ.ФАТАМОРГАНЕ.ПЕПЕО.ЗАВЕТИНЕ, – наслови говоре сами за себе. Ти документарни филмови су из октобра месеца 2002. године, избор из немонтитане филмске грађе снимљене на трибини Аласова удица у Библиотеци Алас (Јованова 22, у Београду)  на вишесатној конференцији за штампу посвећеној изласку изласку из штампе нових бројева новопокренутих часописа Заветина „Уметност махагонија“ и „Дрво живота“…)

ЛеЗ 0001145, Писма ЗАВЕТИНАМА. Гласови друге и друкчије, скривене Србије   (Драги господине Лукићу, Захваљујем Вам се на (…) речима подршке. У потпуности се слажем са вама по питању општих утисака климе у овој нашој Србијици. Кажем Србијици, јер како ствари стоје, изгледа да ће Тарабићи бити у праву. Само да се испод те шљиве нађу они најквалитетнији. Надајмо се. Ја нажалост припадам генерацији која је 90-тих завршавала факултет и почињала одмах са радом. Па, ко се како снашао?! Некако мислим да смо ми жртвована генерација и да је тако, из неког вишег разлога развоја друштва и цивилизације уопште, морало бити. Веома брзо сам схватила да је прављење компромиса улазак у још једну лаж, која уме итекако да нас оптерети, па сам пред бомбардовање 99-те дала отказ на факултету….)

ЛеЗ 0001146, ГОДИШЊИ ХОРОСКОП РАКА (РАК (22.VI-21.VII) хороскоп за 2011. Ваше ЗВЕЗДАНО небо током 2011. године, најављује сјајне могућности и промене које ће Вам донети велики успон у свим животним областима. Планетарни аспекти су веома повољни и у наредном периоду, управо Ви имате велику привилегију у односу на остале представнике зодијака. Важно је да себи поставите јасне циљеве и да се ангажујете на различитим странама. Сада је идеална прилика да стварате »златне плодове« и да остварите своје велике планове или чудесне снове. Важно је и да имате свест о томе како је »фактор судбинске среће« у потпуности на Вашој страни. Успех, задовољство и срећа сигурно неће изостати, посебно ће Вам се исплатити различити видови инвестирања у пословну и приватну будућност. Љубавна и породична дешавања утичу на Ваше додатно самопоуздање, али све добија прави смисао так када своју срећу поделите са блиским особама. Можете лако померити своје субјективне границе и учинити да Ваш живот напокон добије прави )

ЛеЗ 0001147, Двобој се изгледа наставља. Или развојни пут једног писца, који се по трећи пут појављује међу Србима (…  Жртва се од џелата опрашта речима: „У истом делу пакла имаћемо место: он ће бити моја, ја његова казна”. Двобој се, дакле, наставља?Роман о убиству Ивана Стамболића? Роман о Брозу Јосипу? Роман о Ђинђићу? Шта је следеће: Роман о Корену и паветини?…. Разговор са Видосавом Стевановићем)

ЛеЗ 0001148, ЗОНА ПРЕЛИВАЊА (Б) / Бела Тукадруз (Апсолутни песник)  

ЛеЗ 0001149, Песме из књиге Свеска САХАРА АМАЗОН / Бела Тукадруз  

ЛеЗ 0001150,   Писмо из Румуније / Су. Танасковић (16. октобар 2011. 18.26 /

Мирославе, хвала за обавештења. Два дана нисам код куће и већ се нагомилала пошта у сајбер сандучету и пуно новина на твојим блоговима који су добили ново рухо. Управо сам се вратила из Темишвара. Веруј ми, за 990 динара колико је коштала тура, не бих могла платити ни пут до Чачка и натраг. Вредело је. …)

 

ЛеЗ 0009415 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s