21

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 

С као семе пшенице

С као семе пшенице

ЛеЗ 0001001, ЏАМ – прозори „Заветина“ (Религија поезије. – Надамо се да ће кроз ове прозоре, моћи, временом, да се види и једно друго и битно другачије лице наизглед познате, а у суштини скоро непознате Србије…)

ЛеЗ 0001002, Азбучник села Комоговине (Слово К има причу о колевкама, малим, наследним, посуђеним, од буковог и храстовог дрвета, понекад и од липе, с флекама од млека, страницама на врху изгриженим од зубића, колевкама ружним, лепим, тек скинутим с тавана јер је на свет дошло још једно дете. Под К су и клетве, кнедле с шљивама, коњи са свим именима, подрезаним гривама, потковама Дује ковача, а ту су и котлокрпе, кречана, кромпир на сапу…/ Презимена, кумства, најчешћа мушка и женска имена, врсте јела и како се припремају, животиње домаће и дивље, туршија од дивљег воћа, ветрови и њихова имена, понашање шумских потока и речица у данима великих киша, имена ораница и пашњака, кумства у селу, надимци, судбине оних који су одлазили у Америку, на Солунски фронт или у партизане, божићно славље у центру села, долазак првог радија и првог ТВ-апарата, псовке, безазлене, сочне, погане, па делови запрежних кола, прављење трапа за воће и поврће, чување кукуруза од дивљих свиња, зетови, снахе, свадбе, дуге зиме с високим снеговима и петролејкама, долазак електрике и асфалтног пута, људи који су навраћали у Комоговину или који су у њој рођени а познати су изван тог села…)

ЛеЗ 0001003, Најзагонетнији српски песник (ЈЕДАН од најупечатљивијих и вероватно најзагонетнијих српских песника, Момчило Настасијевић, до краја свог прекратког живота остао је самотњак, за многе недокучив. До бесмртности и бескраја волео је Даринку Сретеновић, али се њоме није оженио. Посветио јој је многе песме, међу њима најпознатију „Госпи“. Већ удатој са презименом Белић, њој је написао: „туђа су деца из тебе заплакала…“ Срце песниково устрептаће и за пијанисткињом Бојананом Јелачом, али ће он до последњег дана остати највернији поезији и самоћи. / У љубавне тајне Момчила Настасијевића упустила се у драми „Ангелска соната“ драматург и редитељ Зорица Симовић…) 

ЛеЗ 0001004, Лако Веселиновић: Ко су ти Бодлеровци?

ЛеЗ 0001005, Мала заветина (Вук у свом Рјечнику каже да у Србији свако село има по један дан који слави и светкује (и то обично бива лети, од Васкрсенија до Петрова поста). Обичај се негде зове заветина, а негде се каже носити крста или крстоноше (они што иду с крстовима и с иконама по пољу и по селу). У Гружи овај обичај зову литија, а у неким крајевима источне Србије литије или крсти. У лесковачкој Морави је заветни дан онај када се у селу десио неки особити догађај (поплава, помор, пожар), који се у суштини разликује од обичаја литије или крсти. У неким крајевима постоје по две заветине, тако да једна служи као прекада. Поред главне заветине, у многим селима су постојале и споредне, у вези са неком несрећом која је задесила село, а негде има чак и посебних породичних заветина…)

ЛеЗ 0001006, ТАЈАНСТВЕНО ОКО (Хорусово око. – Египатско око Хоруса такође је познато и под именом “Свевидеће око”. Ово је био снажан симбол заштите у старом Египту. Симбол је често коришћен у накиту од злата, сребра, лаписа и сардоникса, како би се осигурало здравље и сигурност, мудрост и просперитет особе која га носи. То је заштитна амајлија која увек чува стражу са отвореним оком и на тај начин блокира све што је негативно. Потенцијално зло обухвата лоше здравље, сиромаштво и крађу. Хорус је био бог неба, представљен у обличју светог сокола, а како је сматран вечним и неуништивим, веровало се да помаже у реинкарнацији. Такође се верује да око Хоруса представља капију између треће и четврте димензије…)

ЛеЗ 0001007, Из шињела Гогоља (Крај приповетке „Записи једног лудака“ Н. В. Гогоља, објављене у оквиру изабраних прича овог писца под насловом „Портрет“(2006) , а у избору и редакцији М. Лукића)

ЛеЗ 0001008, „ПАРИСКЕ ПРИЧЕ“ (ГРАД уметности и светлости магнетично привлачи ствараоце из целог света, међу којима су и они са Балкана, из бивше Југославије, а понајвише из Београда. Деценијама уназад они су у Паризу формирали своје заједнице. Поводом „Дана франкофоније“ у Београду, историчар уметности Мирјана Савић, у галерији Народне банке Србије, представиће радове управо ових „наших Парижана“, али и француских уметника који су са њима сарађивали.)

ЛеЗ 0001009, – Српски комунисти ухватили су у клопку Дражу Михаиловића, вођу великосрпске буржоазије и заклали га зубима – написао је Владимир Дедијер у свом писму Петру Стамболићу

ЛеЗ 0001010, „Три Гејше“ (збирка у знаку броја три) / Ана Стјеља

ЛеЗ 0001011, СЕБИЧНИ МУЗЕЈ – седмо издање антологије српске поезије 20. века / М. Лукић  

ЛеЗ 0001012, ПРЕПЕВИ / Гаврило Дошен (Данте Габријел Росети , Лоренцо да Понте, Вилијам Ернест Хенли, Чарлс Буковски, Дејвид Боуви, Роџер Гринавеј и Роџер Кук и др.)

ЛеЗ 0001013, Мирослав Тодоровић, Нова песничка књига Обрена Ристића – УСЛАВУ ПЕСМЕ ВЕНАЦ ТВОРЦУ или сонетски иконостас   

ЛеЗ 0001014, СИРОМАШТВО И КЊИГА / Мирослав Тодоровић (Тек сит човек имаће потребу за књигом. Пословица каже да је дом без књиге као тело без душе.)

ЛеЗ 0001015, Предложени аутори „Великог конкурса ЗАВЕТИНА“ за Награду града Београда (За ову прилику, предлажемо за награду града Београда ауторе који живе на територији града Београда:
Слободан Бранковић: Балада о белом креденцу (песме).
Јасмина Шикић: БИТИ (песме)
Зора Љубеновић: И ватра се угаси (повест, проза)
Марко Вигњевић : ПРЕМИЈЕРА (Циклус број1.) (прозе)
Иван Деспотовић : ПРЕКОРАЧЕЊЕ … (роман)
Слободан Максимовић: НЕРАЗУМИ ЈОВАНА ОПАЧИЋА 1 -2 роман)

ЛеЗ 0001016, ЗАВЕТИНЕ од вечерас на ЈУ ТУБУ (4.08.2010. – КЊИЖЕВНИ ДОГАЂАЈ. Конференција за штампу поводом изласка нових бројева часописа ЗАВЕТИНЕ Плус ултра и УМЕТНОСТИ МАХАГОНИЈА и ДЕЛА М. Лукића у 32 књиге. Сликом и речју Програм Конференције. // 9. октобра 2002. године тачно у 12: 05 ч. почела је Конеференција за штампу поводом изласка нових бројева часописа „ЗАВЕТИНЕ Плус ултра“, 1- 4 / 2000. и УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА, 3 – 6 / 2002. и изласка ДЕЛА Мирослава Лукића Опус Уметност махагонија.)

ЛеЗ 0001017, Из нових рукописа / БЛАГОЈЕ СВРКОТА (Овидије)

ЛеЗ 0001018, ДВА ВАН ГОГА И ЈЕДАН ГАВРАН / Зоран М. Мандић

ЛеЗ 0001019, Гијевик (1907 – 1997), Француска (Превела са француског ОЛИВЕРА МИЛИЋЕВИЋ)

ЛеЗ 0001020, Жар живота / избор из књиге песама Р. Соколовића 

ЛеЗ 0001021, ЛАМЕНТ НАД СРБИЈОМ, трећа песма / Стојанка Раденовић-Петковић  

ЛеЗ 0001022, ТРАГ / Ђорђе Николић (Извор: из нове књиге Ђ. Николића, ВИ НИСТЕ ОД ОВОГА СВЕТА. – Београд: СКЗ, 2012, стр. 39)  

ЛеЗ 0001023, КОШМАР / Милена Вукоје Стаменковић

ЛеЗ 0001024, КАД ПЕТЛОВИ КУКУРИЧУ ПРЕ ВРЕМЕНА / Милан Косовић  

ЛеЗ 0001025, Светитељка чува чудотворни извор на Калемегдану

ЛеЗ 0001026, ВАЉА НАМ ОПЕТ УСТАЈАТИ / Милан Косовић

ЛеЗ 0001027, Хонорарци могу да докупе стаж (Када се потврди да је хонорарни рад заиста постојао, стаж се уплаћује пореској управи. / Истовремено, упозоравају у Пензијском фонду, године стажа које недостају за старосну пензију не могу се уплатити ретроактивно за период за који није постојала пријава на осигурање (односно за време у коме особа није била запослена). Тако је било и по прописима из старог закона о ПИО. Могу се једино, ако је то услов за пензију, у поступку пензионисања, уплатити доприноси за стаж за који послодавац није платио )

ЛеЗ 0001028, “Наша уметност је тамо где смо ми! Изгубили смо нашу територију, али не и душу” (СРПСКА периодична штампа је у избеглиштву током Великог рата брзо стала на ноге, баш као и српска војска! Било је то златно, славно доба новинског патриотског издаваштва, о коме наша јавност мало зна. А по преласку српске војске преко Албаније на Крф, у Бизерту и друга привремена прибежишта, “седма сила” која покреће већину тих часописа најпре су, углавном, били сасвим “обични људи”, војници! )

ЛеЗ 0001029, Слободан Зубановић: Будућност припада Фарми (У ЈЕДНОЈ песми агресивне рекламе прекидају чак и читање поезије? – Агресивност је постала апсолутна ознака живљења. Нема дана, и у њему часа, када не сазнајемо вести о стравичним убиствима, малтретирањима, перфидним шиканирањима са несагледивим последицама. Бесконачност реклама које прекидају филм који сте желели да одгледате, тако да заборавите шта сте гледали, благо је божје у односу на нешто што вас у трен ока може задесити на улици, продавници, стадиону)

ЛеЗ 0001030, Уметник / Драгица Бека Савић

ЛеЗ 0001031, Упутство за опстанак / Зоран М. Мандић   (...На оделењу за ритам срца
после првих инфузија викао сам – / Не спомињи ђавола. / Када су одлучили да ме избаце из болнице /
заштитили су ме пси луталице. / Доктор Смрт ме још увек лечи од њихових / заштитничких уједа. /
Оквир тих уједа још увек чека на разумевање у / КОВУ / Даће Бог да не умрем од лакомислене / сепсе…
Могао бих ја у овом тексту и о сепси, али куда са толиким вампирима који су ме избацили из управних одбора савеза мирнодопских инвалида ССП. Време је да кренемо рекла ми је мајка на самрти….)   

ЛеЗ 0001032, Наопака имена српских политичара!

ЛеЗ 0001033, Књижевне награде ЗАВЕТИНА & Добитници 

ЛеЗ 0001034, Саопштење „Заветина“ (Књиге, објављене током 2010. године, полако пристижу на познату адресу „Заветина“ , – књиге које конкуришу за обе књижевне награде „Заветина“. Подсећамо, за књ. награду Дрво живота, довољно је послати само један примерак књиге – без образложења. Међутим, за другу награду Заветина – Амблем тајног писма света – обавезно је послати образложење)

ЛеЗ 0001035, Ускоро обелодањивање имена добитника књижевне награде „Дрво живота“ за 2010. (Најутицајнија књижевноуметничка, стваралачка и медијска иницијатива на Балкану)

ЛеЗ 0001036, НАГРАДЕ ЗАВЕТИНА ЗА 2010. годину Бошку Томашевићу и Зорану М. Мандићу, Петру Крдуу (Кад се доделе све могуће и немогуће књижевне награде у Србији и на просторима бивше Југославије, тек онда се додељује ово признање Заветина. Додељује се оним књигама и ауторима који афирмишу, актуализују или проблематизују феномен изгубљене древне науке, спектар живе традиције, књижевности и алхемије, без обзира на жанр (поезија, роман, есеј, огледи и др.) / Додељује се онда – кад има респективних дела и кандидата

ЛеЗ 0001037, Нова књига песама Бошка Томашевића – НИКУД

ЛеЗ 0001038, Отворено писмо Бошку Томашевићу / Радивој Шајтинац (….Из пропратног писма Шајтинца: „Часни Лукици, и ,ЗАВЕТИНО: саљем ово отворено писмо Боску Томасевићу, па ви одлучите, моја је жеља  да се колебљивци окрену читању Бошкове прозе и поезије.Стезе вам руку р, ш,  “ – Томашевић је добитник књижевне награде „Заветина“ „Дрво живота“, баш за ову књигу поводом које пише Шајтинац (нап. уредника)

ЛеЗ 0001039, Неколико песама Стојана Богдановића

ЛеЗ 0001040, Маузолеј на Лорету, Нато агресија / Бела Тукадруз (Мушмуле у ноћи. Из циклуса : Стодевет одабраних фотографија – Сазвећђе Заветине, 9. јануар 2014)

ЛеЗ 0001041, Европска награда за поезију КОВ „Петру Крду“ – Адаму Загајевском  

ЛеЗ 0001042, ОЗНА лагала да су се деца одрекла Драже Михајловића

ЛеЗ 0001043, ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ПЕСНИКУ НИКОЛИ ЦИНЦАРУ ПОПОСКОМ / Зоран М. МАНДИЋ

ЛеЗ 0001044, НАГРАДА ЗАДУЖБИНЕ „НИКОЛАЈ ТИМЧЕНКО“ НЕБОЈШИ ВАСОВИЋУ  

ЛеЗ 0001045, Одбио признање „Милан Богдановић” (…Његови компаративни огледи, објављени прошле године у „Службеном гласнику”, насловљени су „Литература и опасност”. Горан Коруновић недавно је одбио признање „Милан Богдановић”….) http://knjizevnenagradezavetina.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

ЛеЗ 0001046, Горње Подунавље (Одавно, још у време старе земље, када сам посетила Плитвице а касније сазнала колико људи никада није отишло да види овај предиван природни феномен, питала сам се како то да оду да виде Нијагарине водопаде а не пожеле да посете Плитвице. Добро није исто, али лепота је баш у томе што није исто. А није ништа мање фасцинантно и лепо. / Јесте ли замишљали некада како би било дивно да посетите прашуме Амазона? И да видите сав тај биљни и животињски свет којим је богато ово подручје. Амазон је, ако нисте знали, река најбогатија водом на свету. Е, ја сам прошле недеље посетила део Европског Амазона, то јест, Специјални резерват природе “Горње Подунавље”.)

ЛеЗ 0001047, Десет година доцније / Др Дим. Лукић ( Разумљива је и кристално јасна Изјава  Мирослава Лукића, аутора Опуса, и уредника, који као да није од овога света. / Питање је више реторско : Колико треба платити појединим новинарима културних рубрика тиражних дневника да дођу  на неку конференцију и известе шта се на њој објављује? Сто марака, сто еура? Добри познаваоци подземља – новинарског, издавачког, кажу да у појединим издавачким  кућама постоји списак – дођу одређени конкретни  новинари, није обавезно да потпишу, узму новац, ситне паре, и онда детаљано филују  конференције  официјелних  издавача.  Дакле, треба „платити, па клатити“. Све је то далеко од Лукића, од његовога начина поимања новинарства… )

ЛеЗ 0001048, Изјава Мирослава Лукића, аутора Опуса Уметност махагонија (….Кажу да се у овој земљи, толико тога, променило, после 5. октобра 2000. године! То понављају као папагаји. /   Нисам приметио, на жалост. Шта се овде променило? У медијима, рецимо?Поменућу само два имена уредничка : М. Лучић (Политика), М. Цвијетић (Борба); остали су на истим местима, колико знам… Не познајем их лично; као критичар знам да су објавили и неке књиге, о којима имам своје мишљење. На те људе  нисам киван….)

ЛеЗ 0001049, УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА (Шта значе, доиста, ове речи, далеко од сваке буке и јавности, што се објављују на првим страницама сваке од 32  књиге опуса једног српског писца?….)

ЛеЗ 0001050, Милан Ракић на Косову: завет – песма – чин / Душан Стојковић (Јован Пејчић, Милан Ракић на Косову: завет – песма – чин, Конрас, Београд 2006; 436 стр.)

 

ЛеЗ 0009413 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s