11

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 

J kao jaje

J kao jaje

ЛеЗ 0000501, Једна од највећих историјских лажи јесте та да су татарски Бугари…(…. Из „Житија светог Климента Охридског“ које је написао Теофилакт Охридски (1055-1107), византијски црквени писац и архиепископ Орхидске архиепископије, сазнајемо како су Методијеви ученици због прогона бежали из Моравске и дошли у бугарски град Београд…..)

ЛеЗ 0000502, ПАРИЗ је направио историјску грешку што је признао Косово… ( ПАРИЗ је направио историјску грешку што је признао Косово. Оно је српска
покрајина, срце српског бића. То би било исто као када би се једнога
дана Сен Дени, у ком је чувена Базилика с некрополом француских краљева,
и где је тренутно муслиманско становништво постало већинско, одвојио од
Француске уз објашњење да постоји популација која је заменила
староседеоце.)

ЛеЗ 0000503, Када човека обузме зао дух и завладају демони   (Повод за овај текст ми се наметнуо неким скорашњим догађајима у мом провинцијалном окружењу. Неки моји пријатељи су почели да траже помоћ од врачара и назови чаробњака, да би решили своје животне проблеме.)

ЛеЗ 0000504, Удба је побила елиту у емиграцији (Драгица Милошевић се враћала кући зором после напорне смене у ресторану „Миомирс сербијан клаб“ у Чикагу. Прижељкивала је да што пре изује сандале после вишечасовног стајања и планирала да по подне оде по деветогодишњу ћеркицу Иванку, која је то вече требало да преспава код другарице. Ушла је у кућу и само неколико секунди касније Вест норт авенијом одјекнуо је крик, а затим и неутешни лелек. На поду су лежала измасакрирана тела њене ћерке и невенчаног мужа Драгише Кашиковића.)

ЛеЗ 0000505, Загонетка: Повленске кугле (Не треба потцењивати Повленске кугле, није ни Стоунхеџ нешто бољи па су Енглези од тога направили мит, написали књиге, снимили филмове. Што је камење Стоунхеџа боље од Повленских кугли… Али нама Србима све туђе боље него наше…Без обзира какав је ваш став, Повленске кугле јесу загонетка. Тек кад сиђете у јаругу и приђете куглама, осетићете као неку ауру око тог места и језу мистерије… и променићете мишљење. Да ли је кугле обликовала људска рука, природа, воде и бујице, или су пале као метеорит, ове кугле јесу загонетка и вреди их посетити. Каже ми старица из куће у близини тих потока…    „…Јеси ли видио како су лепи..“ )

ЛеЗ 0000506, Горе од фашизма ( Александар Вулин каже да је ово што данас имамо на Косову и Метохији последњи апартхејд у Европи. Неадекватно поређење, ово је горе од апартхејда. Апартхејд је – према теоретској и у пракси примењеној поставци из Јужне Африке – раздвајање на расној и националној основи, кроз апсолутну доминацију једне групе, с тим што они који владају ипак допуштају овим другима да живе, како-тако, али да живе.)

ЛеЗ 0000507, Писање појединих новина и понашање политичара (Подсетимо, Живковић је на конференцији за медије, пре два дана, демонстративно поцепао примерак Курира пошто смо објавили да је ДС преговарала о коалицији са Зукорлићем.)

ЛеЗ 0000508, Грозан, недопустив речник (Карамарко извређао Николића: Неће нама четничке војводе да прегледају уџбенике!)

ЛеЗ 0000009, Министри у Вучићевој влади

ЛеЗ 0000510, Зашто комадант Југословенске војске у отаџбини генерал Дража Михаиловић нема право ни на гроб? (НИ три године од „отварања потраге“ за земним остацима команданта Југословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба
Михаиловића, јавност не зна где је покопан, да ли потрага још траје, ако
је заустављена зашто је заустављена, да ли су претражене све
потенцијалне локације и колико је то трагање коштало.)

ЛеЗ 0000511, Уз најновију књигу „Moara parasita“ Бела Тукадруза или симптоматичан став официјелне српске књижевне критике (Песник Лукић се не ослања у лирском тумачењу зла на слободну вољу. Више је зло тумачено условљеношћу. Нека реално – метафизичка дијалектика је у Лукићевим мерама, лирским кодексима, уставима. Зна се да су тумачења суштине зла различита у различитим религијама, мистикама, философијама. “Зло није један облик Бића, већ напросто један облик Не(бића)” „Ова обимна књига песама везанога стиха, потресни каталог осујећености, посвећена је  „српском усуду / и несрећној судбини многих Срба у 20. веку, / а пре свега Краљевској екселенцији, / Принцу Престолонаследнику Александру Карађорђевићу“. –  Из једног писма пристиглог недавно …)

ЛеЗ 0000512, Стихови о БЕЛОЈ ДЕВИ (НАПОМЕНА: Песник је ове стихове написао давно, у младости, не више раној, и они су први пут објављени у Алманаху за живу траддицију, књижевност и алхемију, Бр. 1, 1998, где је публикована први пут и тзв. грађа о Домаћем пауку, тј. истина о српским уредницима поезије. Радознали о томе могу да се обавесте на сајту http://sites.google.com/site/balkanskisindrom/zapis, где могу да се упознају са више детаља. /Ми ћемо ускоро објавити разговор са аутором ове песме, и тај разговор ће изнети на видело: шта су то уредници, иначе угледни песници, давили у лаворима својих редакција у своје време? Разлога за то има више, а онај главни је да ти уредници одлазе са овог света без покајања. О њима се, о ироније, данас покушава да говори као о свецима, а ко је од њих то био?)

ЛеЗ 0000513, Девет превода „Гаврана“, Е. А. Поа : подвучено

ЛеЗ 00000514, ТАНГО БЕЛАТУКАДРУЗ (1) / Бела Тукадруз (стихови)

ЛеЗ 0000515, БЕЛО ЦРНО ЦРВЕНО / Белатукадруз (Документарни филм /“Филм се не сме копирати, а може се приказивати само на повременим кућним забавама по дозволи Шишмана” – пише у дну ових сличица из једног документарног филма београдских Заветина.Приликом снимања тога филма случајно је пронађен један рукопис Белатукадруза, овај који се у целини публикује овде. Филм је наравно био о песнику Белатукадрузу, филм је дозвао нешто сличносеби, што превазилази поезију буквално…)

ЛеЗ 0000516, ДНО. Из тешко доступних књига Белатукадруза (Метла дрвене Марије)

ЛеЗ 0000517, Серија мирис јоргована. Мирослав Лукић (Фотографије песника)

ЛеЗ 0000518, Вест на 25 светских језика (Ових дана вест о појави нове књиге Белатукадруза БЕЛО ЦРНО ЦРВЕНО емитована је на 24 светска језика.)

ЛеЗ 0000519, Нема нагодбе са државом / Сергеј Трифуновић

ЛеЗ 0000520, Канал ФИЛТРА   / поклон књига ЗАВЕТИНА за београдски Сајам књига 2010 (Мирослав ЛУКИЋ : Канал ФИЛТРА  I, Београд: Едиција ЗАВЕТИНЕ, 2006 -2007. – 284 стр. – Сабрани радови, ЦД Вечити  чудесни коренови; 5)

ЛеЗ 0000521, Једно од занимања Белатукадруза: филмови (Претпролећно буђење.Лакомица.Пек)

ЛеЗ 0000522, Бог прикупља сећања…. / Белатукадруз

ЛеЗ 0000523, СРБОВЛАШКИ ДРВОРЕЗ, УВОД ВО РАКОТВОРЕНАТА КНИГА / Мирослав Лукиќ (препев на македонски, Р. Василевски)

ЛеЗ 0000524, Карађорђевићи поднели захтев за повраћај одузете имовине (БЕОГРАД – Принц Владимр Карађорђевић поднео је данас, у име читаве краљевске породице Карађорђевић, захтев за повраћај одузете непокретне и покретне имовине у Србији, укључујући и зграде Белог и Старог двора.)

ЛеЗ 0000525, Валериј ЛАТИЊИН (1953) (из новије руске поезије: избор, препев и напомене – Владимир Јагличић)

ЛеЗ 0000526, Све је у реду / Светислав Стефановић   (Бунтовне песме)

ЛеЗ 0000527, УМЕТНОСТ, ЖИВОТ, ПЉУСКОВИ или Увод у моје Сабране радове ”Вечити чудесни коренови” (Изнео сам жестоке оптужбе на рачун официјелне српске књижевне критике током 20. века, у једном од својих есеја, и још увек нисам чуо противаргументе. Понављам: и у најнепознатијем критичару тога периода, у малом, садржана је типска црта такве врсте критике, која у ствари, скреће пажњу са Дела на песника, чак и кад је сасвим уверена да то не чини.На шта личи, кроз читав 20. или Наметни век, официјелна српска књижевна критика: на један стари рибњак, у коме су одавно угинуле рибе, шарани и штуке, мрене и кленови, и у који повремено скочи жаба – па се зачује пљус? Критика би требало да буде нешто друго, а не циркус, у коме овде играју и наизглед амбициозни и озбиљни. Игру кловнова.)

ЛеЗ 0000528, Песничке новине, бр. 4, пролеће 2009. (Под геслом „Поезије за свакога“ уредник Мраовић је донео избор из поезије Виктора Игоа, Јована Дучића, Бранислава Петровића, Мирослава Лукића (тј. циганске песме Мирка Лукића из ране младости!), Коље Мићевића, Крстивоја Илића, и других, мање познатих песника, скрајнутих стицајем разноразних околности на маргину… Новине доносе и афоризме А. Чотрића, Милована Витезовића, преводе са талијанског и француског и друго обиље прилога, пре свега документ и извештај о трансформацији Културно просветне заједнице Београда… Новине се у Београду могу купити само у Деретиној књижари у Кнез Михаиловој…)

ЛеЗ 0000529, Изводи из бележница и дневника, 1 / Бела Тукадруз

ЛеЗ 0000530, ИВЕРЈЕ, Из БЕЛЕЖНИЦА / Бела Тукадруз

ЛеЗ 0000531, Одломак из првог романа, „Дневника за Сенковића,“ Бела Тукадруза (Сабрана дела „Вечити чудесни коренови“,)

ЛеЗ 0000532, Појачане мере безбедности у Дамаску, одбијен напад на Манастир Херувима ( ДАМАСК – Сиријске власти су у Дамаску увеле појачане мере безбедности уочи међународне мировне конференције Женева-2.)

ЛеЗ 0000533, Србе не можеш да победиш осим ако их не поделиш..( Колубарска битка, Томислав Николић,)

ЛеЗ 0000534, О СУЗАМА / Владимир Јагличић (Владимир Јагличић: ЕВО МРТАВ ЛЕЖИМ У ЗЕМЉИ СРБИЈИ : Венац од прича. – „Бернар“ : Стари Бановци – Дунав – Београд, 2013.)

ЛеЗ 0000535, Београдски Сајам књига од 26. Октобра

ЛеЗ 0000536, ЗАБРАЊЕНИ ТЕКСТ ШЕФА МИСИЈЕ УН ИЗ 1999. О СТРАВИЧНИМ ПОСЛЕДИЦАМА БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ

ЛеЗ 0000537, Истрага / Владимир Јагличић (Песме из књиге „Стуб“)

ЛеЗ 0000538, Виктор Соснора, Нека те Христос чува, мој човече… (Препев: В. Јагличић)

ЛеЗ 0000539, Критичар, на маргини / Владимир Јагличић (бришући дебелу прашину библиотеке, Листајући књижевне часописе)

ЛеЗ 0000540, Суперлативи. Манифестација „Пјесничка ријеч на извору Пиве”… (…Централни део манифестације, која је одржана четрдесет и трећи пут, био је посвећен песничком делу Рајка Петрова Нога, о којем је говорило петанаестак песника и књижевних критичара)

ЛеЗ 0000541, Шта истина носи доброг? Узрок је свих свађа / Арсениј Тарковски (Препев В. Јагличић)

ЛеЗ 0000542, Четири песме из најновије Јагличићеве књиге “Стуб“.„Белешка о песнику“

ЛеЗ 0000543, Песник златних, најсунчанијих, нити – Сергеј од свиле / Владимир Јагличић (препеви)

ЛеЗ 0000544, Silentium! * / Фјодор Тјутчев (Штампано у  у двојезичној књизи (руско-српки) изабраних песама Фјодора Тјутчева ДВА ЈЕДИНСТВА: Изабране песме. – Москва: Београд: Вахазар: Игам, 2012)

ЛеЗ 0000545, јебеш уметност и пусте разговоре, посебно о одвратној поезији / радивој шајтинац (два прилога)

ЛеЗ 0000546,   Милосрђе у Србији… / Димитријевић

ЛеЗ 0000547, Погледајте, обавезно. Порука, са Фејсбука, страница Пешчаник

ЛеЗ 0000548, Свеска САХАРА АМАЗОН , песме Белатукадруза на енглеском

Коло. Зона источнхика

Коло. Зона источника

 

ЛеЗ 0000549, Ко ово не отвори, неће се кајати (Препоручио Ђорђе Кониковић)

 

ЛеЗ 0000550, Убијање Бога у људима по Ивану Ивановићу

ЛеЗ 0009382  

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s