60

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

(СТООКЕ НОВИНЕ) ЛеЗ 0003001 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Престолонаследник Александар одао пошту српским и француским пилотима из Првог светског рата у Смедеревској Паланци
Београд, 12. септембар 2015. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар присуствовао је данас церемонији у знак сећања на српске и француске пилоте из Првог светског рата у Смедеревској Паланци и откривању споменика. Венце на споменик су положили Њ.К.В. Престолонаследник Александар, Њ.Е. г-ђа Кристин Моро, амбасадор Републике Француске, Њ.Е. г-ђа Дагмар Репчекова, амбасадор Републике Словачке, г-дин Драган Поповић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, г-дин Славољуб Ђурић, председник скупштине општине Смедеревска Паланка, пуковник Антониос Костакис, војни аташе при амбасади Грчке, г-дин Жан Клод Сеге, потомак француског пилота, представници Аеро клуба „Приједор“ и „Удружења ратних добровољаца“
http://zavetineabovo.blogspot.rs/2015/09/12-2015.html
ЛеЗ 0003002 Манифестација „24 сата елеганције” у Белом Двору – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Манифестација „24 сата елеганције“ свечано отворена у Белом Двору
Београд, 11. септембар 2015. – Манифестација „24 сата елеганције” свечано је отворена вечерас у Белом Двору под покровитељством Њихових Краљевских Височанстава Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, уз присуство ЊКВ Принца Петра и г-ђе Алисон Ендрјуз. Београд је по ПЕТИ јубиларни пут домаћин манифестације „24 сата елеганције”. Тродневни спектакл, посвећен АУТОМОБИЛСКОЈ КУЛТУРИ, рафинираности и квалитету, који ће бити одржан од 11. до 13. септембра. Специјални гост вечери био је Њ.К.В. Принц Емануел Филиберто ди Савоја, унук Њ.В. Краља Умберта II од Италије
http://identitet2007.blogspot.rs/2015/09/24.html
(ЗАВЕТИНЕ јављају) ЛеЗ 0003003 Нови двоброј књижевног часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ 10 – 11/ 2015. , доноси, поред осталог, и наставак романа „Шифра ЈЕГУЉА“. – ЦРНОЈЕВИЋИ, ГУРМАНИ, ЊАГОЈЕВИЋИ, СЕНКОВИЋИ / ДЕДА МОЈ Мишљен Мишљеновић, Бог да му душу прости, узе Ђурђију, од које наследисмо црну косу и маст, због чега нас прозваше ЦРНОЈЕВИЋИ. Наше крсно име је Свети Лазар, слава коју је деда донео са Косова. Мој отац Мишљен Први узе ћерку Јове БАШИЋА, ова се фамилија затре. Мене оженише Утехом, ћерком Соколовића, који изумреше и чије имање наследи моја жена. То имање лежи источно од Зукве, па све до Старог Гробља. Живео сам као и остали Босиљковчани. Гајио сам свиње и кокрце, зумбуле и пшеницу, босиљак и винову лозу….
одломци из наставка романа „Шифра ЈЕГУЉА“, који Заветине доносе у следећем двоброју. Потрудите се да обезбедите на време овај штампани двоброј часописа, који излази из штампе 27. октобра 2015.
http://zavetine.simplesite.com/420193115
ЛеЗ 0003004 Прешево: Део албанских одборника о асоцијацији албанских општина – У општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа од 114 одборника 74 је албанске националности.
Странке које су подржале иницијативу председника Националног савета Албанаца имају 41 одборника, а они који се противе 33. / Седницу прате и бројне новинарске екипе, а с обзиром да пре њеног почетка није било изјава, очекује се да ће се по окончању неко од званичника обратити новинарима.
http://zavetineabovo.blogspot.rs/2015/09/blog-post_12.html
ЛеЗ 0003005 УЗ МЕМОАР КОЈИ НИКАДА БИТИ НЕЋЕ ОБЈАВЉЕН У ЦЕЛИНИ / Бела Тукадруз
… Приликом снимања кратког документарног филма БЕЛО,ЦРНО, ЦРВЕНО, случајно је пронађен један рукопис Бела Тукадруза, који се у целини публикује овде. Филм је дозвао нешто слично себи, што превазилази поезију буквално схваћену. Стендал је у своје време приметио да “поезија, la poesie, оно што се под тим изразом тада разумевало, – будалаштине које су писали сувремени му Французи, или их громко рецитовали са француских позорница, – да је поезија безвредна гњаважа”. “У томе се часу –према уверењу Е. Паунда – “уметност писања везала за прозу, и, током одређеног времена, важнији развојни процеси језика као средства за изражавање, дешавали су се у прози…” Проза је потиснула поезију, превасходну уметност, затим је то учинио и филм. Поезија је врло дуго била у затвору, из кога је покушала да изађе уз помоћ Сандрара, коме је иначе Бела Тукадрузов случајно нађени рукопис и посвећен.
“То је духовни затвор. Уосталом сви песници које су у једном датом тренутку њиховог живота дотакли зраци извесне звезде, звезде Дирерове Меланхолије, с његове чувене гравуре, западају у контемплацију:она може постати бескрајно и смртоносно очајање које води у самоубиство или лудило, као што је то био случај са Жераром де Нервалом, или у необичне болести пред којима лекари остају збуњени, као што контемплација може довести и до највеће радости, а то се, сматрам мени догодило “. (1916)
http://zavetineaba.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003006 КОЗАРАЧКА ДЕЦА / Радомир Батуран – Радомир Батуран, Торонто

Глава 61
КОЗАРАЧКА ДЕЦА

Док још има времена, журим да се оградим, и стога се те највише хармоније одричем. Она не вреди једне дечје сузице ни само оног једног измученог детета, што је тукло себе шачицом у груди и молило се ’Боги’ у својој смрдљивој јазбини неискупљеним сузицама својим! Не вреди јер су сузице његове остале неискупљене. Оне морају бити искупљене, иначе не може бити хармоније.
Ф. М. Достојевски, Браћа Карамазови

Ни овдје се није више могло остати. Јеврејске породице су затворене и свему приступају ношене својим обичајима, за које ни хришћани ни муслимани не знају, а камоли дјеца комунизма. Куд ћу сад? Шта да чиним са собом? Једина пропусница коју сам имао водила је у музеј. И кренух тамо гдје се мора. И Тестамента и Теке за Богумила и Дневника било ми је и превише, а сада и писмо За Кустосовог сина… Жуља ме. Оборих се на лежај у Кулиновој соби и читам:
„Добри, млади човјече, Богумиле, знам да вас ових дана ми старци убијамо шокантним открићима. Ово што ћу вам написати причао сам више пута Кустосу и обећао да ћу то све ставити на папир за његову хронику Мезезија. Од проклетих парница не стигох.
Када му данас видјех одвојену главу од тијела, засврдла савјест што пријатељу не изврших аманет, него остах само на обећању. Знам да му ти помажеш око сређивању рукописа Хронике.
О Мезезијама, који су завршили у Јасеновцу са, безмало, милион Срба, Јевреја и Цигана, ништа није знао. А ја сам знао за двојицу који су с мојим оцем завршили тамо. Замолио ме да згибеније њихово у Јасеновцу опишем према казивању Селима Шабановића из Ћурева мом брату Душану са Козаре, а сада из Крушевца. Не могу умријети док то не свршим. Примио сам аманет и од мог оца Самуела и спаситеља мог и Сариног, Уроша Мезезије из Кравица са Козаре. И њега смо звали оцем, а његову жену Саву мати
http://zavetinesvetionik.blogspot.rs/2015/09/blog-post_14.html

ЛеЗ 0003007 Најава новог романа „Кустос МЕЗЕЗИЈА“ Радомира Батурана – Између стотине ликова, које су обликовали хукови векова у огромном временском распону и патња и крв на просторима Балкана, источног Средоземља и Блиског Истока, Батуран је изградио два горостасна лика: кустос Мезезија и конзерватор Богумил, оба из Земаљског музеја у Сарајеву, јединствена у српској књижевности. На 550 страна овога романа кондезоване су огромна патња и бол српског и јерменског народа на просторима од Сиракузе до Анадолије. Иако свет романа „Кустос Мезезија“ подрхтава трагизмом, његова материнска мелодија поприма ехо отмене сете која зрачи аутентичношћу. Речју, роман „Кустос Мезезија“ Радомира Батурана јединствена је појава у српској књижевности, по теми, идеји, времену и простору, језику и стилу и хуманистичком идеалу. Препознао је то и његов рецезент, Владимир Димитријевић“, који записује на задњој корици романа:
„Радомир Батуран написао је роман препун сете. Испод ужаса наше прошлости пропламсава истинска, непатворена сета. Кад год смо сени, сећа мо се. Чега? „Сво је прве славе“, рекао би Његош. „Невиних даљина“, рекао би Дис. Да смо, пре пада на Земљу, „све већ видели и све знали“, рекао би Данојлић. Батуранов роман хоће да саопшти: постојимо на страшном месту и у страшном времену. Хоћемо ли стићи и утећи, не знамо. Али постојимо“.
http://majdanbodler.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003008 – НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ : (00370) – Драги читаоци! И овај нови број НовиБуСур-а, као и претходни, доноси обиље занимљивих прилога (додуше, овај број је обимнији – доноси скоро педесетак прилога, сасвим препознатљивих). То је тај прототип Новина будућности или лексикона «Сазвежђа З», који се чита од почетка до краја, и поново се чита. Због чега? Због препознатљивог стила? Просудите сами. Процените, оцените, пишите.
Популарност «НовиБуСура» расте – морамо нерадо признати – много већом брзином него наш књижевни часопис ЗАВЕТИНЕ+, који је такође проистекао из идеје о новинама будућности – стооким књижевним новинама. У чему је ствар? Можда у прозаичној чињеници да се наш књижевни часопис штампа само на папиру (и ЦД.у), да нема тзв. „online“ верзију (има је, дакако, али она не доноси обимније изводе из штампаног броја). Дакле – није џаба. «НовиБуСура» је, пак, у целини доступан, бесплатан – како за сасвим непознате посетиоце и читаоце, тако и за чланове „Новог Друштав Суз“. У суштини, гребаторство је – у Србији – јако у моди, не због беспарице последњих година најширих слојева народа. Заправо, успех књижевног часописа ЗАВЕТИНЕ+, изостао је управо због тога. Али, то није био разлог да клонемо духом, не. То су уобичајени «знакови поред пута» књижевног живота у Србији. Сви они писци, који су без добре адресе, и други, знани и незнани, који нису ни тамо ни овамо, ни у партијама, нити под кишобраном власти, сањају о некаквој слави сличној добитку на лутрији, и то је црњак. Књижевни часопис ЗАВЕТИНЕ+, понудио је једну организаторско-издавачко- мобарску платформу, где је само 200 претплатника могло да има књижевни часопис од 500 – 1000 примерака годишње, најмање 4 броја, и то је непобитно. То је чињеница, на коју треба подсећати све те писце који кукају како немају где више да објављују – рукописе таквих више не примамо, ни за књижевни часопис, ни за «НовиБуСур»!
Суштину «Сазвежђа З» одлично изражава овај нови број «НовиБуСур»а – иако је тешко дефинисати је сасвим до краја, као пруге на небу у залазак. Овај уводни чланак ништа не укрива, само износи на видело прозаичност књижевног живота у Србији, али и у српској дијаспори – широм света. Већина чланака, публикованих на локацијама «Сазвежђа З», видели смо (захваљујући показатељима који јавно показују где су све читани и који чланци «Сазвежђа»), одакле Новине будућности црпу своје изворе, читани су, да подсетимо: у Београду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Новом Саду, Пожаревцу, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији, Италији, Аустрији, Француској, Немачкој, Швајцарској, Енглеској, Америци и Канади, Аљасци, целој Русији, Пољској…. итд. Коначно, «Заветине» и прихваћени аутори «Заветина» имају публику о каквој се ни у најлуђим сновима није могло сањати пре 10 година. Један румуснки песник, који је требало да постане председник румуније после Чаушеска (Динеску), штампао је после револуције лист «Академија Кацавенку» у 100.000 примерака – што је, наравно, био већи успех него бити председник Румуније! Можда и «Заветине» београдске са преко потврђених 14 милиона прегледа постану нешто слично, захваљујући и «НовиБуСур»у – највећа виртуелна партија Срба? То нама није циљ, али изгледа да је то сасвим оствариво…
Из дана у ноћ ничу потврде и охрабрења – знакови поред београдских Заветина – који потврђују оно што је скоро немогуће и трајно :»Трајно је само оно што није добило облик ни име, што никад није ни напуштало бескрајне и вечите пределе непостојања» ( Иво Андрић, Знакови поред пута)

Недеља, 13. септембар 2015. М. Л.
http://bibliotekez.blogspot.rs/2015/09/00370.html
ЛеЗ 0003009 Козаци славили усред Браничева – ПОРТА манастира Рукумија код Пожаревца била је јуче место окупљања праве „армије“ козака, који су се састали да обележе славу Усековање главе Светог Јована Крститеља. Пред многобројним верницима и монасима, на челу са оцем Симеоном, старешином манастира, у центру пажње били су козаци из Србије, Републике Српске и Црне Горе, који припадају огранку Централне козачке војске Руске Федерације. Уз њих су били и њихови гости, козаци из Русије, Белорусије и Казахстана, као и домаћи и руски мотористи, припадници удружења „Ноћни вукови“.
http://odavde.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003010 У Музеју Орсеј у Паризу овог месеца се отвара изложба „Раскош и беда: Слике проституције,1850-1910“ и прва је велика поставка на ту тему – Када се спомену импресионизам и друге тенденције француског сликарства пре и око 1900. године, често људи стереотипно помисле на хрпе сунцокрета и пластове сена, беба и балерина које добро изгледају на разгледницама или на зидовима у соби,
Међутим, модерна француска слика није била баш толико умирујућа. Париз је крајем 19. века био град у великој друштвеној транзицији, а у уметности је било приказивано више од свакодневице, био је приказиван нови урбани свет у свој својој замршености, пише
http://cjutanje.blogspot.rs/2015/09/1850-1910.html
ЛеЗ 0003011 Уликсове филмске тајне – МАДА су према књижевним делима Џејмса Џојса снимани филмови, екранизације нису побудиле пажњу синеаста или мислилаца да о књижевном делу хировитог и умног писца проговоре и са становишта везе Џојса и филма – сматра редитељ и критичар Никола Лоренцин. Познати аутор ову „неправду“ исправља својом књигом једноставног назива, али „џојсовске структуре“ – „Џејмс Џојс и филм“, коју је недавно објавио Филмски центар Србије. Славни ирски писац, аутор култних романа „Уликс“, „Финеганово бдење“, „Портрет уметника у младости“, и збиркр приповедака „Даблинци“… вишеструко је повезан са светом покретних слика, без обзира на ти што, по речима Лоренцина, можемо говорити само о „латентном филму“ у његовим књигама
http://sazvezdjez.blogspot.rs/2015/09/blog-post_13.html
ЛеЗ 0003012 Храбра мајка аутистичног детета открила узрок аутизма и начин да се излечи! – Робин Гоффе није прихватила нејасно објашњење савремене медицине када је њен син добио аутизам. Она је отишла корак даље и открила зашто данас имамо епидемију аутизма у целом свету када поредимо стопу од пре неколико деценија и шта су лекари знали о аутизму пре 130 година.За све оне који желе да сазнају истину, одгледајте предавање (одрзано 25.05.2015), јер се оно неће емитовати на јавној телевизији
http://cafebookzavetine.blogspot.rs/2015/09/hrabra-majka-autisticnog-deteta-otkrila.html
ЛеЗ 0003013 Пронађем Хитлеров бункер у Пољској? – ВАРШАВА – Један пољски истраживач тврди да је пронашао велику поздемну структуру на југозападу Пољске коју су нацисти изградили као нуклеарни заклон за Хитлера. Криштоф Спаковски је новинарима данас рекао да нимало не сумња у своје откриће које је, како каже, засновано на доказима које је деценијама прикупљао, укључујући сведочења очевидаца, стара документа и радарско испитивање тла, пише АП
http://cafebookzavetine.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003014 ГРАДСКОВО -ВЛАСКО ВЕСЕЉЕ КРСТЕЊЕ БЛИЗАНАЦА 1994 г..
http://cafebookzavetine.blogspot.rs/2015/07/gradskovo-vlasko-veselje-krstelje.html
ЛеЗ 0003015 Куле још без крова – ЗА обнову тврђаве Голубац из 14. века до сада је потрошено 30 одсто новца који је обезбедила ЕУ, а урађено је свега три одсто радова! Осим тога, радови се не изводе у складу са пројектом, користи се забрањени цемент, фугују се средњовековне фасаде и потире се њихов оригинални историсјки изгед.
На ово упозорава архитекта Марија Јовин, која је пројекат ревитализације тврђаве Голубачки град урадила на конкурсу општине Голубац (у оквиру ИПА прекограничне сарадње Србије и Румуније).
http://avatarplusultra.blogspot.rs/2015/09/blog-post_12.html
ЛеЗ 0003016 (Библиотека ПРЕТЕК, 2) , ДУБОКЕ ВОДЕ МАНДИЋЕВЕ ПОЕЗИЈЕ – Милица Миленковић: (Зоран М. Мандић: СРБИЈА У ДУБОКИМ ВОДАМА, Заветине, Београд, 2015)
https://sites.google.com/site/krmikovac/knizevni-prikazi/dubokevodemandicevepoezije#
ЛеЗ 0003017 Двоструко свитање које се на дугодневицу може посматрати на Лепенском виру астрономски је феномен јединствен у свету…. – – Насеље Лепенски вир је једино опстало јер се у време климатских промена померало узводно и навише дуж обале Дунава – каже Павловић. – У тим сеобама због климатских промена Лепенци су увек правили нове куће, а једини изузетак био је низ објеката који леже на правцу с којег се једино могао посматрати “двоструки” излазак сунца на Трескавцу. Претпостављамо да су оне биле нека врста опсерваторија.
Још је академик Драгослав Срејовић, који је открио Лепенски вир, уочио усмереност већине лепенских кућа према Трескавцу, тумачећи то изузетним значајем који су му Лепенци придавали. Археоастрономска истраживања указују да је Трескавац био прва “света планина”, поштована јер се помоћу ње прецизно предвиђало време што је омогућило опстанак и напредак популације Лепенског вира.
http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003018 Дело. И дубок заборав
Не смрт, заборав решава све. Заборав, и то не само појмова, речи и лица, него свега што постоји и живи.Забгорав тела и заборав времена. Заборав, да би се могло предахнути и живедти даље у телу без сећања, са духом без имена. Заборав, смрт са правом на наду. – Иво Андрић, Знакови поред пута, (Пето издање, 2012. Стр. 14)
http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.rs/p/blog-page_14.html
ЛеЗ 0003019 Миломир Краговић: Треш и доњи веш – Из наших живота одлазе, све брже, ретке ренесансне личности. Људи енциклопедије. Данас, нажалост, нису на цени тихи аутентични ствараоци, јер су јавност окупирали они бахати, без биографија, фалсификатори, имитатори, они који свакодневно дрече у узаврелој политичкој арени. Када је Оља Бећковић недавно искрено рекла да књиге са треш садржајем не би требало продавати у књижарама поред српских класика – потпуно се слажем – скочили су и прозвани и они други који добро пливају у овом живом блату сурове свакодневице. Јер – ружно је лепо, истина је лаж, ненормално је нормално, празно је пуно, ноћ је дан, поштени су будале, писмени су неписмени, успешни су они који су у ријалити програмима, а добре девојке показују своје набилдоване гузе, јер је то диплома за један звездан живот
http://fabrikamaslacakla.blogspot.rs/2015/09/blog-post_14.html
ЛеЗ 0003020 Вангино пророчанство, или – За који датум је заказан почетак Трећег светског? – Последњих година су уопште необично популарна предсказања о крају света, предстојећим ратовима и погибији свега живог. И док се једни скептички односе према овом шаманизму, други стално прелиставају најновије вести у потрази за још једном потврдом да ће ускоро почети Трећи светски рат.
На пример, бугарска пророчица Ванга је сматрала да ће свет бити на ивици катастрофе док не падне Сирија, а онда ће почети светски рат. 1978. године кад је пророчанство изречено многи га нису схватили. Али, узимајући у обзир најновије догађаје, може се сматрати да њене речи имају смисла.
Позната енглеска пророчица Џоана Сауткот, која је живела крајем XVIII – почетком XIX века је била уверена да ће нам Апокалипса дођи баш са Истока: „Кад на Истоку избије рат, знајте: близу је крај!“ Она је то изјавила 1809. године и тада је мало људи схватало о чему се ради, премда су се многа њена предсказања остварила: Француска револуција, долазак Наполеона на власт, а затим његов крах.
Египатска пророчица Џој Ајад је, напротив, уверена да никаквог Трећег светског рата неће бити. По сопственим речима, она будно прати све промене на астрономској карти Земље и сматра да Земљи не прети рат везан за масовну примену насиља, већ да свет очекују друге битке, на пример, информационе и економске. Али, главна борба је борба за људски ум.
http://sazvezdjez.blogspot.rs/2015/09/blog-post_14.html
ЛеЗ 0003021 Молитва / Светислав Стефановић – Боже, помози народу мом,
Из пропасти чуј му глас!
Да веру сачува, душу и дом,
Буди му штит и спас.
https://zlatnirasudenac.wordpress.com/2015/09/15/%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/
ЛеЗ 0003022 Парадокси лустрације
Зашто је овде, практично, избегнута лустрација? Чини нам се да о томе постоји мањак смислених, реалних и аргументовано писаних текстова. Наводимо овде делове из текстова оних аутора, реалтивно усамљених, који знају у чему је проблем.
(….)
Ko vampire štiti od sunca
JOVICA TRKULJA
“• Za savladavanje autoritarne prošlosti neophodno je obezbediti četiri uslova: pravnu osnovu, spremnost javnosti na suočavanje sa činjenicama, nezavisno sudstvo i nezavisne medije. Kakva je situacija u Srbiji danas u odnosu na ova četiri uslova? Da li se Srbija nalazi u istom položaju kao crkva u kojoj se zvona nisu oglasila iz četiri razloga, od kojih je prvi taj što nema zvona?
НАПОМЕНА: Звали је ми „кривична“ или „криминална“ естетика, она је свакако постојала и запечатила судбине многих даровитих и неукалупњивих уметника. Можда најбоље да је назовемо „идеолошка естетика“, јер она је у суштини то! Такву су критику писали сви они критичари које је побројао Ивков, па и они које није…
https://zlatnirasudenac.wordpress.com/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D0%BB%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5/

ЛеЗ 0003023 ЛЕГЕНДА О САХАЛИНУ / Бела Тукадруз
ДВАДЕСЕТИ ВЕК (Издаја, 2)
У СВЕЗНАДАРУ (Сељачка слога, Загреб, 1954), одредница САХАЛИНсадржи 13 редова.(1)
Одредница о Сахалину у ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКОМ ЛЕКСИКОНУ М О З А И К З Н А Њ А, т. 18 : ГЕОГРАФИЈА (Интерпрес – Београд, 1969), садржи дупло више (27 редова!) (2)
Мислим да сам о Сахалину прочитао неке стихове, песму која се тако зове, и дуго сам веровао да ју је написао Чеслав Милош, док пре неколико ноћи не прелистах поново две његове књиге песама преведене на српски (ГДЕ СУНЦЕ ИЗЛАЗИ И ГДЕ ЗАЛАЗИ, Доб, Београд, 1981, и ХРОНИКЕ, Ков, 1989 ), али тамо не нађох песму о Сахалину. Можда је уосталом песму о Сахалину написао неки други песник, можда сам то прочитао у неком часопису, и онда побркао ствар?
Покушавао сам да се сетим Песме о Сахалину, кад схватих са ужасом да ми је труд узалудан: нисам могао да се сетим, чак, ни једног, стиха. Сахалин никада нисам видео, као ни Русију, ни Јапан. Ни Азију. Као млад човек (као студент, и као професор), путовао сам изван граница земље у којој живим, но најдаље тачке до којих сам стигао биле су: Темишвар, Будимпешта, Сент Андреја, Беч, Праг и Краков, односно Трст…
Међутим, читајући Милоша, нарочито његову песму Задатак, заборавио сам на песму о Сахалину, и сетио се једне легенде коју сам, можда, сањао. Јер сигуран сам да ми је нико жив никада није испричао, нити сам је прочитао у некој од многобројних књига које сам прогутао током свога живота.
https://zlatnirasudenac.wordpress.com/2011/06/21/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%83/
ЛеЗ 0003024 Харан, Турска – Од града под називом Шанлијурфа који се налази у истоименој турској провинцији, Харан је удаљен 44 километара и одатле је лако превозом стићи до њега.
Библијска легенда. Према легенди, библијски град Харан се поистовећује са овим, турским Хараном. Наиме, према „Библији“, Адам и Ева су након изгнанства из Рајског врта отишли у град Харан где су наставили свој живот. Овај град је везан и за причу о Авраму и његовом потомству. Аврам је неко време живео у Харану из ког се преселио у Ханан. Међутим, када је дошло време за женидбу његовог сина, Исака, Аврам жену за њега тражи баш у Харану, уверен да ће ту наћи жену коју одликују врлине и исправност. На крају и успева да ту пронађе жену са свог сина, Ребеку

http://sazvezdjez.blogspot.rs/2015/09/haran-turska.html
ЛеЗ 0003025  УПУЋИВАЊЕ. – На овом Веб сајту ћемо објављивати првенствено поезију и то ону која је успела својом пријемчивошћу да допре до најширих слојева читалаца. Почињемо објављивањем стихова једног песника који живи далеко од очију јавности. Из два разлога: први је, захтев посетилаца Веб сајта Влашка магија, да објавимо Влашке и циганске песме Мирослава Лукића. Други разлог је то – што су ове песме штампане у малим тиражима, библиофилским. Што су практично до јуче биле недоступне најширем кругу читалаца у Србији…И свету…. https://sites.google.com/site/vlaskeiciganskepesme/home  
ЛеЗ 0003026 Зоран Симоновић, херој – ЗАЈЕЧАР – Зоран Симоновић (62), запослен у ЈП “Железнице Србије“, спасио је сигурне смрти више од 50 путника у возу “швеђанка“, коме су отказале кочнице, тако што је изашао кроз прозор воза и, висећи над провалијом, успео да, држећи се за кров, пређе неколико метара и ручно укочи воз, који се кретао брзином од 70 километара на час. Воз се, како се испоставило, зауставио једва два километра од Сврљишке клисуре, дубоке, на појединим местима, и до – 50 метара!
http://zavetinemobarovinstitut.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003027 Велики Ветрен и друго. – Српске громиле. – …. У римско време пут је трасиран на супротну страну Мораве тако да са леве стране је било само сеоских насеобина. Тек у 4. веку са доласком Германа поново долази стратешки значај Јухора. На доминатним висовима у Пајковцу, Секуричу, Беочићу, Драгошевцу, Поточцу и другима за кратко време подиже се велики број малих утврђења која су од планине Јухор направили праву тврђаву (као у старије гвоздено доба 8-4. век пре нове ере). На основу ножа са таушираним бронзаним круговима и кресиво у облику слова V (латиничног) са Великог ветрена, посаду су у овом римском пункту чинили Германи.
http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.rs/2015/09/veliki-vetren-i-drugo.html
ЛеЗ 0003028 На основу чега се додељује сајамски простор и зашто се од издавача траже завршни рачуни. – Протест издавача уочи Сајма књига. – Удружење професионалних издавача Србије протестује због захтева Одбора сајма књига да им се доставe завршни рачуни за 2014. годину на основу чега ће се додељивати сајамски простор
http://zonaprelivanja.blogspot.rs/2015/09/e-2014.html
ЛеЗ 0003029 Башта Соње Матијас – ТРЕБАЛО је да осване 17. век, па да Парижани први пут закорачају правим тротоаром који се пружио читавом дужином од четврт километра тек завршеног Новог моста, данас најстаријег постојећег у овом граду. Уздигнута камена плоча штитила је шетаче од садржаја ноћних посуда просутих без пуно обзира кроз прозоре тада још поређаних кућа на мосту, нагомиланог коњског измета и свакојаких фекалија које су се, мирноћом питомог потока, уз тешки смрад лагано сливале средином живописних престоничких улица.
Узалуд је писац Луј Себастијан Мерсије тражио да се, по угледу на Лондон, тротоари уврсте у обавезни архитектонски пејзаж Париза. Други је изграђен тек готово два века касније, у смирај 18. столећа, на Тргу Одеон, док су у домен обавезне регулације уписани тек средином 19. века, на велику жалост и негодовање одједном обеспошљених и разочараних чистача ципела. Париски плочници памте ђонове Наполеона и револуционара, армаде филозофа и поштене интелигенције, увело лишће Превера, Монтана и Гензбура, под чкиљавим фењерима су их у успаљено срце убадале штиклице лаких дама, бледели су свакодневно од умора под теретом милионске хрпе пролазника, топили лети од милине подвирујући под сукње ослобођених дамица, стрпљиво чекајући снег кога овде одавно више нема, док су низ њих цурили тонови бесмртне баладе ирског чаробњака на гитари Герија Мура. Нови живот данас им удахњује Соња Матијаси
http://zonaprelivanja.blogspot.rs/2015/09/blog-post_16.html
ЛеЗ 0003030 „Пиши као што дотичеш живот“ – СА темом „Пиши као што дотичеш живот“, у среду почињу традиционални 52. београдски међународни сусрети писаца у организацији Удружења књижевника Србије, које ове године слави 110 година постојања. Једна од најзначајнијих и најтрајнијих књижевних манифестација на Балкану, која ће трајати до 21. септембра, окупиће ове године, по речима председника УКС Радомира Андрића, више од 30 писаца из 23 земље и један број домаћих књижевних угледника као и писце из расејања
http://avatarplusultra.blogspot.rs/2015/09/blog-post_16.html
ЛеЗ 0003031 До сада је, према тврдњама наше саговорнице, комплетно завршена кула 5 и постављене су међуспратне конструкције (5 спратова), а до краја месеца биће постављен кров. Припремљена је потпуно кула 4 и очекује се завршетак конзервације и постављање крова . – НЕДОВОЉНО активан и ефикасан извођач „Орнамент инвестинжењеринг“, који је добио на тендеру да реализује пројекат реконструкције Голубачке тврђаве, максимално је користио недостатке пројектне документације и успорио радове. Објективна околност која доприноси успоравању радова јесте и саобраћај који у пуној фреквенцији пролази кроз тврђаву. Ово за „Новости“ тврди др Искра Максимовић, директор Друштва „Тврђава Голубачки град д.о.о“. Ово предузеће основала је држава Србија како би као инвеститор управљало радовима за које је ЕУ, преко Аустријске развојне агенције (АДА), издвојила 6,6 милиона евра
http://avatarplusultra.blogspot.rs/2015/09/5-5-4.html

ЛеЗ 0003032 Мигранти се повукли на територију Србије, мађарска полиција поставља жицу уместо капије, повређено око 300 особа; Вучић позвао европске земље на солидарност – СИТУАЦИЈА на граници Мађарске и Србије после драматичног дана се коначно смирила. У току дана избеглице су пробиле ограду на прелазу Хоргош 2, после чега је мађарска полиција употребила сузавац и водене топове против миграната. Стигла је и хитна помоћ из Србије, како би указала помоћ онима који су се, бежећи, онесвешћивали. Према незваничним подацима у сукобима је повређено око 300 особа, међу којима има деце, али и 20 мађарских полицајаца
http://velikazavetina.blogspot.rs/2015/09/300.html

ЛеЗ  0003033  Пупин је, нажалост, недовољно познат у Русији, за разилику од Николе Тесле . –  ДОМ нобеловца Александра Солжењицина постаће место сусрета Московљана и српских великана Михајла Пупина и Николе Тесле. Изложба посвећена проналазачима светског гласа, под покровитељством председника Томислава Николића, биће отворена данас.

– Унеско је ову годину прогласио Пупиновом, у знак сећања на научника који је својим делом обележио минули век телекомуникација. Пупин је, нажалост, недовољно познат у Русији, за разилику од Николе Тесле. Зато смо одлучили да део изложбе буде посвећен Тесли, чију 160-годишњицу рођења обележавамо наредне године – говори нам Александар Влајковић, председник Организационог одбора за обележавање Пупинових јубилеја.

Влајковић подсећа да је Тесла проналазач радија. Овај изум му је украо његов сарадник Маркони, али је Врховни суд САД пресудио да је то Теслино дело.

– Несумњиво је да су Пупин и Тесла обележили век телекомуникација, а то је време у коме живимо и које је пред нама – каже Влајковић

ЛеЗ 0003034 Рабош – претеча тефтера – Рабош Претеча трговачког тефтера, врло искористива и за самоодбрану јер су они који најлошије плаћају обично имали и најдужи рабош па је било могуће и испребијати их дуговима. Овде, нова библиотека „Заветина“. Нисам сигуран колико ће бити искористива и за самодобрану неких песника, али… видећемо…
https://recnikneoguceg.wordpress.com/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%88-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0/
ЛеЗ 0003035 Душанић: Једна једина књига
https://recnikneoguceg.wordpress.com/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%88-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0/%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B3%D0%B0/
ЛеЗ 0003036 Роман у средишту. – … Професор Радивоје Микић подсетио је да је српска књижевност од средњег па до почетка 21. века била један од средишних облика кроз које је говорила српска култура.
– Да ли је и данас тако – запитао је Микић. – Ако је за Скерлића и друге историчаре Петар Други Петровић Његош био појава без које је немогуће замислити српску књижевност, како онда објаснити да је пре две године врло висока годишњица рођења овог песника прошла глуво – рекао је Микић и указао да се и данас из идеолошких разлога огрешујемо о неке писце и навео пример Бранка Ћопића
https://recnikneoguceg.wordpress.com/2015/09/17/%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%88%D1%82%D1%83/
ЛеЗ 0003037 „Где сада да играмо? нигде ; не треба уопште да играмо „, пише Пол Луј Курије у Петицији у име сељака којима је забрањено да играју – (1822) , позива се на основне законе правде, здравог разума и традиције: „Азејски празници су били нарочито чувени у свим нашим селима, и позивали су на такмичење сеоски свет из свих околних општина. Одиста, откако су у овом крају момци научили девојке да играју, то јест , од оног времена када почесмо да постајемо своје газде – сељаци са обала [ера, азејски трг је увек био наше омиљено састајалиште за игре и послове. Тамо смо играли као што су то некада чинили наши очеви и мајке, а не памтимо да се ико пожалио на нас или да се неко тамо обрукао. Пошто нисмо направили ниједан изгред, готово нисмо могли да замислимо, у свом великом поштењу, да нам неко може одузети ово древно право, законито, стечено и посвећено дугогодишњим коришћењем, засновано на основним законима правде и здравог разума ; јер, ваљда имамо право да играмо код своје куће ; а где да се народ понаша као код своје куће, ако неће на јавном тргу?“

ЗАВЕТИНЕ су после Револуције (1945) у пожаревачком крају спречаване од стране нових власти у њиховом изворном облику,и временом су се сеоске славе свеле на игранке на игриштима, да би у неким селима, где су месни комунисти или општинске власти биле ригидније, биле забрањене, или сведене на територију порте,авлије и гостинске собе
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/2015/09/blog-post.html
ЛеЗ 0003038 Изјава дана (Алберт Ајнштајн)
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_17.html
ЛеЗ 0003039 ИЗЈАВА НЕДЕЉЕ ЛЕ ПЕН: НАВАЛА АЗИЛАНАТА КАО ИНВАЗИЈА ВАРВАРА НА РИМ
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page.html
ЛеЗ 0003040 ИЗЈАВА МЕСЕЦА (Марк Твен)
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_96.html
ЛеЗ 0003041 ИЗЈАВА ГОДИНЕ (Апачки поглавица)
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_6.html
ЛеЗ 0003042 ИЗЈАВА ДЕЦЕНИЈЕ (књижевни часописи «ЗАВЕТИНА»)
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_51.html
ЛеЗ 0003043 Живети није лако
***
Живети није лако ни мраву у мравињаку ни птици на грани, а камоли човеку уметнику у овом сложеном и тзврдом свету.

*
У кућном уређају старијих домаћинстава у Централној Европи (на пример Загреб, Љубљана) наилазимо често на предмете из XIX века који су карактеристични за тадашња схватања и људских потреба и живота уопште, па и уметности.
На пример – извините ! – у нужнику једне старије зграде у Љубљани можете видети „шољу“ која је од порцелана украшеног сецесионистичким орнаментима ирисовог лишћа и цвета. А марка те „шоље“, израђене у облику цветне чаше, зове се Тriton Vase.
Дакле, употребљена је и уметност и митологија да би се улепшла и маскирала стварна употреба тога предмета.
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_18.html
ЛеЗ 0003044 Мобилна КЊИЖАРА ПИСАЦА / Ова књижара, што се у почетку звала „Дућан ЗАВЕТИНА“ – ради нон-стоп, али јој је промет симболичан, упркос околности да је планетарно доступна, ако не за неког другог а онда барем за тзв. српску дијаспору на кугли земаљској. То је да говоримо отворено – неуспех књижарски, и у Србији, и ван Србије. Због чега?
Да ли су те књиге или часописи, који се продају у Књижари писаца толико лоши, сумњиви, или имају некакву другу, скривену ману, о којој није згодно јавно проговорити?
И која би била то мана?
То што се нуде исти наслови, истих писаца, о којима се актуелна или официјелна критика није отворено изјаснила, осим можда индиректно – неком врстом ћутања, какво је било и у минулом веку у бившој СФРЈ?
Или је ту књижару смислио Homo balcanicus ( израз Ива Андрића, наслов једне његове белешке. “
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_26.html
ЛеЗ 0003045 петак, 18. септембар 2015.
Хитно! Потпишите ову петицију, упућену Председнику Француске за спас миграната
Bonjour à tous !
Si vous partagez mon opinion je vous prie de signer cette pétition:
Adressée à Monsieur François Hollande, Président de la République française
Sauver les migrants et sauver l’Europe.
Des enfants, des femmes et des hommes pleurent, hurlent, se noient près de nous. Leurs mains, leurs regards, par milliers, nous supplient.
L’Europe, terre d’espoir, se ferme, se fracture, les discours nauséabonds et les images sorties des pires pages des livres d’histoire atteignent les médias, les rues, nos maisons, nos enfants, notre avenir.
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/2015/09/blog-post_18.html
ЛеЗ 0003046 ПРЕДСАЈАМСКИ КЊИЖЕВНИ ОГЛАС «ЗАВЕТИНА» – Идући у сусрет бабљем лету ове године, „Заветине“ су у ситуацији да вам понуде, поштовани, предсајамски књижевни пакет од три књиге песама, два романа и једне обимне студије самосвојних српских писаца, по веома повољној цени – 50 ЕУРА (за поручиоце у свету, Европа и ваневропски континенти – плус поштански трошкови), Реч је о плодним српским писцима, „белом тиму““Заветина“ – Александру Лукићу, аутору књиге песама „Псовка“, и романа „Велика испраћуша“;Зорану М. Мандићу, аутору нове песничке књиге „Србија у дубоким водама“, Бели Тукадрузу, аутору „Лас вилајета“ и романа „Ујкин дом“, и књижевном критичару Миодрагу Мркићу, аутора обимне студије („Књиге о Белатукадрузу“) : „Последња сфера мистике (вел. формат, преко 511 стр.).
Свих шест књига су одлично одштампане са пластфицираним корицама, осим романа Александра Лукића „Велика испраћуша“ (тврде корице, 222 стр).
http://kompleksspasovo.blogspot.rs/p/blog-page_19.html

ЛеЗ 0003047 Европа угља, челика и крви – СУЗАВЦЕМ и воденим топовима Европа се брани од жена и деце. Све што је деценијама представљано као колосални успех човечанства, срушено је на границама Европске уније. Европа је ових недеља све друго само не оно због чега је створена.
Цео Стари континент плакао је пред језивом фотографијом мртвог Сиријца, петогодишњег Ајлана Курдија, снимљеној на турској плажи недалеко од Бодрума, а само десетак дана касније иста та Европа пендречила је његове најближе рођаке, на граници Мађарске, не дозвољавајући им да уђу у изабрану, богомдану област звану Европска унија. Британски политичар, Питер Баклич, вели да је мали Ајлан мртав зато што су његови родитељи били похлепни за добрим животом у Европи.
Шта смета тој Европи, изниклој из Шуманове декларације о челику и угљу? Боја коже ових јадника који беже од рата, беде, крвавог песка, угљанисаних тела? Можда њихова вера? Па зар Европа, уједињена, напредна, демократска… како већ саму себе зове, у темеље сопствене дичне куће није узидала одредбу о равноправности вере и нације, како год да се зову једна и друга?
https://krmikovac.wordpress.com/2015/09/19/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%83%D0%B3%D1%99%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-novosti-rs/
ЛеЗ 0003048 ЛЕВИЈАТАН СРБИЈЕ / Вук Драшковић* Већ петнаест година, из Брисела, Берлина и Вашингтона, свакој влади у Београду испоручивани су, и још се испоручују, разни захтеви, домаћи задаци за чишћење Србије од трагичног наслеђа националсоцијалистичког и терористичког режима из последње деценије прошлог века. Један захтев, и то онај кључни, да се демонтирају и развласте службе безбедности, темељ и кров Милошевићевог поретка, потпуно је маргинализован, а владама у Београду, које су се декларисале као проевропске, континуитет тих служби био је и њихов стожерни ослонац. – (….) У децембру, кад Црна Гора закорачи у НАТО, Србија ће закорачити у преговоре са ЕУ о два поглавља, Косову и финансијама, али је њен Левијатан приправан и припремљен за балване и мине. Над милионима људи у Србији успешно је извршена пропагандна лоботомија, па верују да су за све злочине и ужасе деведесетих, као и за данашње невоље већине грађана, криви Америка, Немачка и Ватикан, и да Србија мора под топло и заштитничко крило православне Русије. Оптужени и осуђени у Хагу за ратне злочине су национални јунаци, падају судске пресуде челницима државног терора у самој Србији, мрак и ћутање прекривају најављене истраге о многим заташканим злочинима служби безбедности. Супруга Славка Ћурувије, изненада и на запрепашћење свих, сведочи у одбрану оптужених за његово убиство. Људи служби из деведесетих и њених ескадрона смрти заузимају важне позиције у институцијама државне власти и политичких странака, тајним досијеима и снимцима службе тргују, сплеткаре, уцењују, окрећу сваког против сваког, њихови ратници у Донбасу прете атентатима, те агентуре муте по Косову, Црној Гори, Републици Српској, а на четири телевизије са националном фреквенцијом убијају се и морал и мозак онесвешћеног народа у држави која се, стратешки смишљено, претвара у каљугу. / Сваки свој наступ у римском сенату Марко Порције Катон завршавао је истом реченицом: Ceterum censeo Carthaginem delendam esse (Уосталом, сматрам да Картагина мора бити разорена)! Нисам ни Марко ни Катон, нити је Србија Рим. Ја само, дугих петнаест година, упозоравам да су неразвлашћене и свуда присутне службе безбедности из деведесетих година минулог века српска „Картагина“, највећи непријатељ напретка Србије и њеног придруживања демократским државама света, и да та „Картагина“ мора бити разорена. Са том немани, са тим Левијатаном и свим што му је у утроби, напори за европским реформама личе на растеривање магле капом, на ходочасника који се у Меку запутио са прасетом у наручју.
*Ауторски текст у Данасу књижевника, вођа СПО и бившег министра спољних послова 18/09/2015 21:04

ЛЕВИЈАТАН СРБИЈЕ

ЛеЗ 0003049 НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ : (00371) – Понедељак, 21. септембар 2015. Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина
http://bibliotekez.blogspot.rs/2015/09/00371.html

ЛеЗ 0003050 Мистерија Кула близнакиња – Тотални рат тајних служби Русије и САД: Ко је заиста срушио “Куле близнакиње” 11. Септембра. Никада раније нису објављена имена оних који су учествовали у нападима. Међу њима су шеф Департмана домовинске безбедности, бивши градоначелник Њујорк Ситија и бивши полицијски комесар Њујорк Ситија.
Довољно је да их потражите на Гуглу и открићете њихова имена. Руси су одлучили да узврате Америци због рата у Украјини, те су објавили много информација које имају везе са 11. септембром, ИСИС-ом и бројним другим стварима.
Руси знају да су микронуклеарке искоришћене 11. септембра, затим у Оклахома Ситију, на Кобар кулама у Саудијској Арабији и на још неким местима. Израел је дошао до микронуклеарки из установе Пентакс у Тексасу уз помоћ званичника из Департмана за енергетику, који су им рекли тачно шта да треба узети.

ЛеЗ 0009452