53

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0002651 Сарлах, неми сведок епоха   – Уз констатацију да су остаци базилике откривени крајем 19. и почетком 20. века и да су их у то време откриле жене приликом разних верских обреда, који су се обављали у тајности, мр Предраг Пејић, археолог који руководи радовима, додаје и да су делимична истраживања обављена 1989. године, када је овде, на новој заобилазници око града урађена саобраћајна „петља“. / – Те 1989. године, открили смо источне темеље базилике. Током ових радова, верујем да ћемо открити његову западну страну. Реч је о веома драгоценом објекту, античком предграђу Пирота у оквиру које је много касније, у раном средњем веку подигнута и црква о чему сведоче темељи и апсиде. Реч је о много мањем објекту, који је био унутар базилике. Према садашњим проценама, веома дебели темељи базилике се протежу на неких 40 метара – истиче мр Пејић.

ЛеЗ 0002652  „Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00361)

ЛеЗ 0002653 „Олуја” за један дан  – Где су историјске књиге? Има ли о „Олуји“ и „Бљеску“ бар цртица у дечјим читанкама за неки разред? Да ли је многопрозивано Министарство културе Србије понудило средства за снимање филма о трагедији Срба? Да ли је држава одабрала књигу која би се превела на све релевантне светске језике како би се сазнала истина о страдању? Нема озбиљног државног пројекта како би „Олуја“ постала део нашег памћења.Замислите да су, не дај боже, овако уништавани Французи. Цео свет би знао сваки детаљ. Нормално.Каже академик Душан Ковачевић: „Благо оном ко не мора свој родни крај да сања“.“Олује“ се присећамо на сва звона само на дан годишњице. Зар такво понашање није национална срамота?
http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002654   Злати Коцић награда Ramonda serbica  – Жири у саставу Милосав Тешић (прошлогодишњи добитник), Видосав Петровић и Мирјана Бечејски, одлуку о лауреату је донео једногласно, а у образложењу између осталог пише, да је Коцићева у савременој српској поезији јединствена ткаља и биљарица.- Песништво Злате Коцић обилује биљним темама и мотивима, било да су они јаче истакнути или тек назначени у обрисима. У њима се очитује магијска и језичка енергија проистекла из националног и свесловенског културног наслеђа – стоји у образложењу жирија.
Злата Коцић је рођена у Жељеву код Сврљига, где је завршила основну школу. Гимназију је похађала у Књажевцу, а дипломирала је на Филозовском факултету у Београду на Одсеку за руски језик и књижевност. У Русији је завршила неколико високих курсева језика и књижевности. Живи у Београду и слободни је уметник од 2006. године. Ramonda serbica се састоји из повеље и новчаног износа, а лауреату ће свечано бити уручена у септембру, традиционално у Холу Градске куће у Нишу
http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/ramonda-serbica.html

ЛеЗ 0002655  Брисел нам сервира уговор са Косовом  –  ПРАВНО обавезујући споразум који Београд треба да потпшише са Приштином биће верификован од стране Европске уније, да би затим као „споразум ЕУ и Србије који се тиче Косова“ стигао у српски парламент на ратификацију, како би постао део нашег законодавства.Како сазнају „Новости“, овакво решење се разматра у Бриселу, а биће понуђено као излаз из тренутно нерешиве ситуације.
Јер, Београд ће бити принуђен да на крају преговорачког процеса са ЕУ прихвати и правно обавезујући споразум који ће дефинисати наше односе са Приштином, а за који многи страхују да ће бити протумачен као признање Косова.
Упркос томе што до тог тренутка има још неколико година, из нашег државног врха одавно су рекли да неће упасти у замку да потпишу „међународни споразум“ са својом покрајином. И зато Брисел сад покушава да пронађе модел прихватљив за све.
Председник Томислав Николић више пута је рекао да правно обавезујући споразум са Приштином он види као међудржавни уговор који не би потписао све и да га Скупштина прихвати.
http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002656   Дрвце бонсаи сведок разарања Хирошиме  –  ВАШИНГТОН – У 8.15 сати 6. августа 1945. године Американци су на Хирошиму бацили „Малог дечака“ (Little Boy), прву атомску бомбу која је град претворила у пепео и побила на стотине хиљада његових становника.Међу преживелима било је и дрво бонсаи старо 320 година које је 1976. поклоњено Сједињеним Америчким Државама поводом прославе два века од стицања независности.Јапански бели бор, који данас има 390 година, посађен је као бонсаи давне 1625. у расаднику породице Јамаки која је генерацијама бринула о њему.
„Једна од ствари које ово дрво чини посебним је чињеница да се о њему неко старао пуна четири века“, изјавио је за лондонски Телеграф Џек Сустик, кустос Националног музеја бонсаија и пенђинга у Вашингтону, где се ово „супердрвце“ данас чува
http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/blog-post_6.html

ЛеЗ 0002657  Марсовска са огртачем? –   НЛО љубитељи просто обожавају НАСА-ине фотографије Марса. Они су на једној од њих уочили ванземаљску “жену са грудима и дугом косом” која “пажљиво посматра” ровер из даљине.
Ипак, људи нису сигурни да ли је у питању статуа „из давнина“ или права жена, мада је велика вероватноћа да би тако мала статуа лако еродирала.
Марс заиста изгледа као ненасељена планета, али НЛО љубитељи и стручњаци с времена на време примећују чудна бића на површини црвене планете. Недавно је уочено једно биће које је названо „фантастична марсовска свемирска краба“.
Доста спекулација је било и када је уочена лебдећа ванземаљска сфера на Марсу, коју је роверова камера забележила 10. априла 2015. године.
„У питању је древна технологија, а још увек лебди изнад површине данас. Нико не зна колико је стара, али сигурно знамо да ју је направила технолошки веома напредна врста“, наводи UFO Sightings Daily.
http://edicijazavetine.blogspot.com/2015/08/marsovska-sa-ogrtacem.html

ЛеЗ 0002658   У Пожаревцу почиње рушење нелегалних објеката  –  НАКОН пет година безуспешних покушаја, Градска управа Пожаревца одабрала је фирму која ће рушити бесправно сазидане грађевинске објекте. У поступку јавне набавке ангажована је EG group company из Земуна, са којом је уговор склопљен на период од 6,5 месеци – од 16. јуна до 31. децембра. Ова фирма уклањаће бесправне објекте до висине уговорене суме од 2,5 милиона динара са урачунатим ПДВ.
Иако су по граду годинама ницали бројни бесправни објекти, није имао ко да их уклања, јер у поступку јавних набавки није било пријава, или би се пријавила нека фирма која не испуњава тражене услове. Међутим, иако је последња јавна набавка успела још у мају, не зна се шта ће се рушити, јер Град до данас није сачинио такав списак
http://zavetineoglasi.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002659  Шта нас чека на Дунаву  –  „ХРВАТСКА излази из арбитраже. Овакав споразум морамо раскинути!“, најавио је председник Владе Хрватске Зоран Милановић.
Ради се о арбитражном поступку између Хрватске и Словеније, којим је требало да буде утврђена гранична линија у Пиранском заливу. Кључно питање је: има ли Словенија директан приступ међународним водама? Хрватска то оспорава, а на арбитражу се кренуло после вишегодишње пат-позиције.Проблем је настао пре неколико недеља, када су медији објавили прислушкиване разговоре између словеначког судије при арбитражи и представнице словеначког министарства спољних послова, због чега се у Загребу подигла прилична галама о томе како су прекршени правни и морални кодекси, који регулишу понашање арбитражних судија, а Весна Пусић, министарка спољних послова Републике Хрватске, је још и додала да ово није само питање пристрасности словеначког арбитра, „него и да је стављао документе у спис предмета због чега је цео процес контаминиран.“
Цела ова операција у Хрватској уследила је пошто су у Загребу, између осталог, и захваљујући прислушкиваним разговорима, сазнали да ће суштински победник у спору бити Словенија, па је сасвим могуће да се ситуација користи како би се спречио неповољан развој ситуације
http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/08/blog-post_7.html

ЛеЗ 0002660  Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“ (00362)
ЛеЗ 0002661    Из ‘одметнутих’ џамија –  ДЕВЕТОРИЦА ухапшених у акцији „Ћелија“ полиције Македоније, под сумњом да су у формацијама џихадиста Исламске државе учествовали на ратиштима у Сирији и Ираку и регрутовали нове борце, остају у притвору месец дана. Но, деловање већег, недоступног остатка, отвара питања безбедносних опасности у региону, упозоравају стручњаци за антитероризам.
– Не можемо рећи да у земљи постоје центри за обуку радикалних групација, али постоје средине где се то пропагира – кажу извори у МУП
http://odavde.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002662   Крст повратка и духовне обнове  – Није их омела ни бомбастична најављена погода, прослава „Олује“ у Книну и Загребу. Није их омело ни упозорење да није време у невремену за одавно, већ, решено питање обележавања вишевековних српских огњишта. Гробова. Отетог завичаја.
А одавно је решено да се на месту изгона подигне храм вере и наде. За повратак потомака расутих по свету. За мир душама оскрнављених споменика, почивших. За ново време.
Морполача, српско место, двадесетак километара од Задра, према истоку некадашње српске Далмације. Овде је, уочи саме прославе „Олује“ била велика светковина. Подигнут је крст, висок шест и по метара, међу гробовима Срба. Међу сведоцима трајања. Први весник да ће се овде градити храм, посвећен Василију Острошком.
Догађај није најављен. Позивнице су ишле од уста до уста. Као некад. А окупило се више од хиљаду људи, у само предвечерје „Олује“. Освећење крста, темељца није зазвонило у дневним причама. Извио се и заблистао, једноставно, јер нико овим чином није желео да подгрева ионако наелектрисану олујну атмосферу

http://fabrikamaslacaka.blogspot.com/2015/08/blog-post_8.html

ЛеЗ 0002663  Панорама савремене српске поезије на белоруском – Ових дана на страницама најпрестижнијег белоруског књижевног часописа ПЛАМЕН, који излази у Минаку, објављена је на белоруском Панорама савремене српске поезије истакнутих савремених српских песника: Србољуба Митића, Душана Чоловића

ЛеЗ 0002664   Урбано-уметнички преображај Савамале  –  Савамала, један од најстаријих квартова Београда чије су прелепе палате годинама занемариване и пуштане да пропадају, однедавно доживљава урбану трансформацију захваљујући уметницима и креативним предузетницима који старе и напуштене зграде претварају у уметничке галерије, клубове, ресторане, објавио је ЦНН

ЛеЗ 0002665    Српска библиотека „Катарина А. Јовановић“ (у Швајцарској) –  Она није учила велике школе, али је знала далеко више од многих који су својим именима придавали звучне титуле. А све је то постигла неуморним радом, марљивошћу и даровитошћу. Имала је богато енциклопедијско знање и оно што је хтела, то је и спроводила у дело…
Овако је о Катарини А. Јовановић, својој великој пријатељици, забележила Милица Ђурић-Топаловић. Та биографија је готово једина забелешка, објављена 1961. године у Паризу, плаћена од сакупљених прилога њених поштовалаца, која је о нашој угледној филозофкињи и преводиоцу остала. На све то, није волела да се слика. Говорила је да никоме није потребна њена фотографија, већ да је важно оно што остане у срцу.

http://edicijazavetine.blogspot.com/2015/08/blog-post_9.html

ЛеЗ 0002666   Хрвати истражују како се “Мајка Хрвата” нашла у Београду  –  Наjава градоначелнице Kнина Jосипе Римац да ће први потез градске управе, након обележавања годишњице воjно-полициjске акциjе Oлуjа, бити да званични Загреб од Србиjе затражи враћање скултуре “Повjест Хрвата” Ивана Mештровића, у хрватским медиjима jе отворило питање да ли jе то уметничко дело плаћено аутору.
Реч jе о скулптури са ликом Mештровићеве маjке Mарте, коjа се однедавно налази и на биометриjским путним исправама Хрватске

http://zavetineaba.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002667  Гусеница дрогира мраве, који постају њене слуге и бране је  – Гусеница испушта сладак секрет, а мрави који га пробају постају зависни, тврди истраживање јапанских научника и мења традиционалну идеју о “фер размени и сарадњи” између инсеката.
Како преноси “Раша тудеј”, истраживачи су мислили да је живот гусенице плавог лептира сличан краљици пчела или мрава због лојалних слуга. Међутим, ново истраживање тврди нешто сасвим друго. / Тим од три научника са Универзитета Кобе, приметио је да мрави који служе гусеници занемарују своје дневне обавезе, чак ни не трагају за храном. Стручњаци су раније претпостављали да су мрави били у близини због неке симбиозе, односно, обостраној сарадњи и суживоту – мрави би служили гусеницу и служили је у замену за слатки секрет.

http://nesebicanmuzej.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002668   Алхемичар са Бегеја – У ДУГОЈ и богатој традицији зрењанинског апотекарства, која датира од 1716. када се током боравка трупа Еугена Савојског у граду помиње постојање војне апотеке, да би 1784. с радом почела прва названа „Код Спаситеља“, изнедрена су бројна значајна имена, која су оставила неизбрисив траг на пољу фармацеутске струке, али и на знатно ширем плану здравствених, просветних и културних активности.Посебно место припада Миливоју Мољцу (1890-1979), легендарном фармацеуту који је 1919. у тадашњем Великом Бечкереку отворио шесту по реду апотеку, чији је назив био „Код Светог Јована“. Ова апотека, у народу позната као „Мољчева“, налазила се на месту данашњег „Водоторња“, у згради старог Магистрата

ЛеЗ 0002669   Ко су, у ствари, азиланти што опседају  Београд?Зашто држава ништа не предузима? –  БЛИСКИ исток преселио се у центар Београда! У лутању ка Западу, чини се да је српска престоница попустила пред притиском арапског света, или су то бар урадили трговци у свакодневном сусрету са избеглицама из Сирије, Авганистана, Пакистана… Арапска слова прекрила су готово све излоге око аутобуске и железничке станице, само су цифре испод њих јасне свима – пут ка срећи кошта, нарочито ако преко ноћи желите да добијете нови идентитет.Мушко шишање је на акцији, само 300 динара. Истакнуто је преко целог излога у фризерско-козметичком салону у Каменичкој улици у Београду. За домаће пролазнике све осим цифре је загонетка. Ипак, нема недоумице за главне муштерије – азиланте. И то мушкараце.- Превели смо на интернету. Морали смо, то су нам главне муштерије. И изгледа да је правилно, јер понекад и у редовима испред радње чекају на шишање. Довољно говори то што сам отворила салон пре нешто више од месец дана и од тада сам укупно имала три наше муштерије, а кроз салон су прошле хиљаде азиланата – прича Марија М., власница једног од салона лепоте на Зеленом венцу, која дневне акције истиче на арапском

http://odavde.blogspot.com/2015/08/novostirs.html

ЛеЗ 0002670   Доношење закона о пореклу имовине има смисла само уколико се односи на све године за време којих је неко стекао имовину….
http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/blog-post_9.html

ЛеЗ 0002671    Mилиони за мигранте  – За избегле из света, током 2015. држава издвојила огроман новац, Србија помоћ засад не добија. На једну особу, дневно, из буџета се издваја 8 евра. Најпотребнији су им храна, лекови, преводиоци…
http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/mi.html

ЛеЗ 0002672   Сунчано јутро у Трсту  – Већ око осам часова град врви од људи – Тршћана и туриста. Разликује их само начин хода. Италијани, класично ужурбани, окупирани гласним разговорима, углавном мобилним телефоном. Они са других меридијана, пак, ходају полако, фотографишу, меркају сваку грађевину и споменик. Попут реке крећу се од Трга уједињења до чувеног Трга Понте Росо и Канала Гранде. / Баш ту, на Каналу Гранде, најчешће застају да фотографишу мостове. И једну палату упечатљиве фасаде коју краси црвено-бели камен у облику таласа и четири камене фигуре – цар Лазар, царица Милица, Милош Обилић и Косовка Девојка!

http://sazvezdjez.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002673  Највећа воденица у Србији! – Илића воденица на Колубари, у Непричави код Лајковца, највећа је у Србији, вероватно и окружењу! Има чак 10 воденичких каменова, на којима се, повремено, меље жито, а недавно је обновљена.На Сабору воденичара, 21. септембра у Марковој Цркви код Лајковца, биће и званично проглашена за највећу воденицу у Србији. Предање каже да је направљена половином 19. века, када се Јеврем Илић, домаћин из Непричаве, обрео у Београду, баш кад се, око Дорћола, на добош продавали магацини соли.Стасити Непричавац, у абаном оделу, са шубаром на глави, опанцима шиљканима и тканом торбицом у којој се сем заструга са сиром и хлеба за успут, код имућних газда какав је и Јеврем био, могло наћи и нешто дуката, злу не требало

http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/08/blog-post_9.html

ЛеЗ 0002674   Вукоман Вуле Арачић (10. мај 1850. године – фебруар 1915. године у Ужицу) –Вукоман Вуле Арачић, рођен 10. мај 1850. године у Ланишту код Јагодине, у време када је Србија била кнежевина, један је од само десетак српских официра који су учествовали у свих шест ослободилачких ратова које је Србија водила од 1876. до 1918. године. Арачић, за кога се слободно може рећи да је једна од најзнаменитијих војних личности са подручја Поморавља, Ресаве и Левча, од ађутанта за генералштабне послове Тимочког корпуса у рату против Турака, преко осталих чинова, указом краља Петра Првог од 1. новембра 1913. године унапређен је у генералски чин. После Колубарске битке разболео се од тифуса и због недостатка медикамената умро фебруара 1915. године у Ужицу у време Краљевине Србије

http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.com/2015/08/10-1850-1915.html

ЛеЗ 0002675   Крста Николић, солунац из Беле Паланке  – Крста Василија Николић (1896–1994), увек се представљао онако како је научио у војсци: српски војник из села Љубатовица код Беле Паланке. Регрутован је са тек напуњених 18 година и после брзе обуке упућен је као попуна у већ десетковане српске дивизије са којима ће прећи Косово, Албанију и после опоравка на Крфу и Бизерти, обрео се на Солунском фронту. /  Ратна мобилизација га је прерано одвојила од куће и први пут је видео већи град – Ниш тек на регрутацији и одмах је без икакве обуке упућен у свој пук на Косову. Војску је прихватио као породицу где су њене старије чланове заменили подофицири и официри које је одмах почео беспоговорно да слуша

http://carskirez.blogspot.com/2015/08/blog-post_9.html

ЛеЗ 0002676  Само у јуну и јулу 86.000 избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана стигло је до грчких острва, која не могу да им пруже хумане услове боравка – ни кров над главом, ни довољно хране и медицинске помоћи, ни одећу, а још мање светлију будућност због које су оставили домовину…   – Грчка немоћна пред проблемом миграната – Само у протекла два месеца на острва је стигло 86.000 избеглица којима власти не могу да пруже кров над главом

http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/08/86000.html

ЛеЗ 0002677   Српска академија наука и уметности (САНУ) упутиће наредних дана писмо националним академијама широм света у којем ће указати на опасности промене цивилизацијског и сваког другог контекста српске културне баштине поводом косовског захтева за пријем у Унеско…

ЛеЗ 0002678   Мисија „Заветина“ –  Шире се концентрични кругови тзв. „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“. Из године у годину, из месеца у месец, из дана у дан, шире се незауставиво концентрични кругови „Заветина“!

ЛеЗ 0002679   Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00363)

( Понедељак, 10. август  2015. Св. Апостоли и ђакони Никанор, Прохор, Тимон и Пармен.– Салаш СЕВЕРАЦА)

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/08/00363.html

ЛеЗ 0002680   Бомбе прете са 2.500 хектара  –  НЕЕКСПЛОДИРАНЕ бомбе, заостале из времена НАТО бомбардовања наше земље 1999. године, два светска рата, али и војних складишта уништених у пожарима, прете, скривене под земљом, на више од 2.500 хектара широм Србије! Најкритичније, како наводе у Центру за разминирање Србије, је у околини Бујановца, Сјенице и Параћина, а експлозивне направе „леже“ и код Новог Сада, Бачке Паланке, у луци Панчево, код Шапца…

http://identitet2007.blogspot.com/2015/08/2500.html

ЛеЗ 0002681   Са седмог спрата се чују свахили – бубњеви а из приземља зулу, негдје око средине пева Митар Мирић а тамо, из оног задњег прозора на првом спрату мрњауче нека Кинескиња неку тужну мандаринску…. –  У једној невеликој згради у Салзбургу  станује преко стотину породица, фамилија илити обитељи. Просто човек не може да верује да у кућу те величине може да стане толико “пустог” света и да сви, са мање или више трзавица ипак некако састављају онај доброкомшијски “крај са крајем”. /  Има у тој божијој башти свакаквог цвећа. Ту су људи из најдубљих крајева црне Африке, Арапи са најразличитијим дијалектима истоименог језика, Кинези са југа, Кинези са севера, Кинези овакви, Кинези онакви, (споменух ли Јапанце?), па онда; Турци, Чеси, Пољаци, Словаци Румуни, Руси и Поруси а о балканском букету цвећа да и не говорим.

http://suzovci.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002682   Мачва препуна ГМ соје!  – НЕЛЕГАЛНО узгајање генетски модификоване соје постаје све уноснији посао у Србији. Казне, које су очигледно преблаге, нису довољне да спрече поједине пољопривреднике да се овиме баве. Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде само је за последња два месеца обавила 1.728 контрола парцела засејаних сојом у Сремском, Западнобачком, Јужнобачком и Мачванском крају, а од 48 узорака који су узети на њивама, 47 се показало позитивно на ГМО!  / – У Сремском округу прегледане су 432 парацеле, а у седам је констатована ГМ соја – кажу у Министарство пољопривреде. – Десет узорака позитивних на генетску модификацију пронађено је у Западнобачком округу, где је прегледана 661 парцела. Од 439 парцела у Јужнобачком округу пронађена је ГМ соја у пет узорака, док је у Мачванском округу прегледано 196 њива, и у 25 случајева констатована нелегална соја

http://zonaprelivanja.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002683   Лоше вести научника: Свемир умире  –  “Универзум је фактички сео на софу, ставио преко себе ћебе и спрема се да утоне у вечни сан”, рекао је Сајмон Драјвер са Универзитета Западна Аустралија, који је шеф тима научника “Galaxy and Mass Assembly project”(GAMA).

http://zonaprelivanja.blogspot.com/2015/08/blog-post_11.html

ЛеЗ 0002684   Да ли Европа и Америка на Балкану полако праве „Балкански калифат“ и зашто?  –  НИКОЛА ЈОВАНОВИЋ

Сa друге стране ограде

Услед страха од последица нових сукоба на Блиском истоку, Европа се политички и физички ограђује од брдовитог Балкана и „чува” свој меки трбух, централноевропску низију
Довољно је последњих недеља проћи железничком или аутобуском станицом у Београду или се пак прошетати Суботицом да би се појмило до које се мере трагедија Блиског истока прелива на наше крајеве

ЛеЗ 0002685   Хистерија „суперправославаца“  –  ВЛАДИКА бачки Иринеј препоручује да се Србија, у борби за верску и културну баштину на КиМ обрати за помоћ и Ватикану, који није признао лажну државу. / У саопштењу медијима, великодостојник СПЦ прибојава се да би овај потез државе могао да наиђе на отпор у делу наше јавности:

– За очекивање је да то обраћање изазове хистерију и дреку извесних, самопроглашених, „челик-Срба“ и „суперправославаца“, нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу КиМ, а поготову је нису бранили, ни оружјем ни пером, неки су је издали или продали…

http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/blog-post_12.html

ЛеЗ 0002686    Батино дрво  – НИЗОМ културно-уметничких приредби посвећених великану српског глумишта Данилу Стојковићу који је преминуо 2002. године, у Врњачкој Бањи одржавају се шести по реду „Дани Бате Стојковића“ који су и ове године, уочи традиционалног 39. фестивала филмског сценарија, окупили велики број Батиних пријатеља – глумаца, књижевника, ликовних и музичких уметника, врњачких и свих других поштовалаца лика и дела Бате Стојковића. Овогодишње „Батине дане“, на врњачкој летњој позорници која од 2010. године такође носи име великог глумца, у понедељак увече је после кратке беседе Родољуба Џамића, председника врњачког парламента, пригодним стиховима – специјално написаном поемом „Од чубурске калдрме до небеских висина“, отворио овогодишњи домаћин манифестације глумац Милан Цаци Михаиловић. /  На Летњој позорници потом су, пред великим бројем посетилаца, глумице Јелица Сретеновић и Јелена Гавриловић извеле позоришну представу „Свлачење“, рађену по тексту Мирјане Бобић Мојсиловић која је и лично поздравила публику

http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/blog-post_15.html

ЛеЗ 0002687   Можда звучи патетично, али новинарство је живот –  РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ОЉА БЕЋКОВИЋ, новинарка – Тијанић ме десет пута звао на РТС. /  Мислим да припадам групи највећих пријатеља своје земље. А да имам статус државног непријатеља, у то немам никакву дилему

http://bezpremca.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002688   Pod okriljem Stare planine…

http://carskirez.blogspot.com/2015/08/pod-okriljem-stare-planine.html

ЛеЗ 0002689  Резултати овогодишњег конкурса „Шумадијских метафора“  –  Најпознатија младеновачка манифестација прозе, поезије и есејистике добила је лауреате и за 2015. годину. У конкуренцији великог броја радова аутора из Србије и иностранства, жири је изабрао, по њиховом мишљењу – најбоље.
Овогодишњи конкурс био је отворен током марта месеца, на коме су песници имали прилику да жирију за поезију пошаљу по три песме, док су прозаисти могли да пошаљу по кратку причу (до 16 редова), које је оцењивао жири за прозу.
У конкуренцији за Најлепшу песничку реч прву награду, штампање збирке песама, освојио је Мирослав Тодоровић из Трешњевице….

http://bermetiardelija.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002690   Поговор књизи „Божја визура“ / Душан Стојковић. – ЖУБОР СВЕТЛОСТИ У ПОЕЗИЈИ*  МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА  – …. Песник који је најближи позном Мирославу Тодоровићу за мене је Тодор Манојловић. И један и други стварали су, песнички функционалне, „уморне“ стихове. Румор умора. Песничког, без сваке сумње. Поједине песме Мирослава Тодоровића упућују нас на претпоставку како би Војислав Илић, сасвим вероватно, да данас пева, чинио то управо овако….. – *Поговор у књизи Божја визура која ускоро излази у издању Центра за културу Младеновац  „Шумадијске метафоре“

ЛеЗ 0002691   Пронађен најстарији „џепни календар“  –  Медведњак је археолошко налазиште у централној Србији,  3 километара од Смедеревске Паланке, покретни налази, као и остаци кућа датирани су у период 4500 – 3500 година пре нове ере, по писању Унивезитета Калифорнија из Лос Анђелеса, мада су у  последње време евидентни налази који сежу много дубље, чак  до 5000 година пре нове ере.  Такође јако је важно напоменути да је Медведњак  припадао Винчанској култури, мада најновији налази померају ово налазиште у старију Старчевачку културу, из које се развила Винчанска.

ЛеЗ 0002692   Из породичних архива – Супруг приредио књигу. – – Још док је била у болници намеравала је и желела да се посвети тим рукописима чим буде могла – каже господин Рошуљ, и додаје: – Говорила је „то је мој живот”, а тај се живот налазио у пет фасцикли. Шта сам друго могао сем да им отворим пут до читалаца. Она би нема сумње још радила на тим рукописима, а ја сам уз свесрдну подршку уредника Дејана Михајловића и првог човека „Лагуне” Дејана Папића одлучио да књизи придодам и шесто поглавље, названо „Из породичних архива”, а које садржи Светланину преписку са родитељима, пријатељима, рођацима, фотографије, документарну грађу

http://suzovci.blogspot.com/2015/08/iz-porodicnih-arhiva.html

ЛеЗ 0002693   Беара – легенда. Споменик скроман, а гробница – празна. Од белог и црног мермера. На постаменту, уклесани велики православни крст и имена: Владимир Беара и Јадранка Беара рођена Цоце. Лево, уз постамент, фудбалска лопта исклесана од мермера и на њој ваза, а десно месингана посуда за паљење свећа –  На испраћају Владимира Беаре била су и тројица католичких свештеникаФото Pixell.hr

http://bezpremca.blogspot.com/2015/08/blog-post_13.html

ЛеЗ 0002694   Црне листе за књиге и писце. – УКРАЈИНСКО министарство културе забранило је увоз 38 руских књига јер, по оцени Службе безбедности, пропагирају „мржњу, фашизам и сепаратизам“. То су дела различитих жанрова, од научне фантастике до политичке публицистике и историографије. На водећем месту је књига „Кијев капут“, контроверзног писца и национал-бољшевика Едуарда Лимонова, а на листи је „Украјина хаос и револуција – оружје долара „Николаја Старикова. Међу непожељнима су и наслови политиколога и публицисте Александара Дугина, телевизијског новинара Сергеја Доренка, новинарке Марине Ахметове (репортаже у којима осветљава догађаје од Мајдана до рата на истоку Украјине).

http://bezpremca.blogspot.com/2015/08/blog-post_12.html

ЛеЗ 0002695   ПРАВА НАЈЕЗДА СТРШЉЕНОВА  И ТРАГИЧНИ ИСХОД – УБОДИ жаоке стршљена у врат били су кобни за Ђоку Радовановића (45) из Срезојеваца код Горњег Милановца. Није помогла ни екипа Хитне помоћи, која је брзо стигла у село, јер је Радовановић издахнуо за свега неколико минута. / Са комшијом Обреном Рубаковићем у уторак је намеравао да обори стабло јабуке. Нису, међутим, приметили да су у шупљини стабла стршљенови направили гнездо. Одмах после првог ударца секиром, излетео је рој стршљенова, који су напали Радовановића и Рубаковића, а Ђока је после уједа пао на земљу као покошен

http://zavetineabovo.blogspot.com/2015/08/blog-post_32.html

ЛеЗ 0002696   http://bibliotekez.blogspot.com/2015/08/00364.html“>Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ (00364)

ЛеЗ 0002697   Гага Николић пуштен на кућно лечење  –  … Гага је у болници, са мањим прекидима, провео готово шест месеци – од фебруара ове године, када је оперисан на Клиници за дигестивне болести, а након кратког боравка код куће поново је хоспитализован на одељењу Интензивне неге крајем маја, због повишене температуре и проблема са дисањем. Тренутно здравствено стање великана нашег глумишта, како сазнају „Новости“, није најбоље, али је њему, наравно, много лакше да лечење настави кућном негом.
http://identitet2007.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

ЛеЗ 0002698   ДУПЛИ АРШИНИ АМЕРИКЕ  –  Пре Тачијевог писма, Приштина се обраћала шефу Унмика Фариду Зарифу да њен захтев проследи у Париз (седиште Унеска), али је правна служба УН то одбила, наводећи да се тим потезом крши Резолуција 1244.Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за „Новости“, да је позитивна чињеница то што је УН одбио да поднесе захтев у име Косова, јер то потврђује да светска организација поштује Резолуцију 1244:
– Ако буде поштована досадашња процедура, захтев Косова неће доћи на дневни ред Унеска, осим ако не буде политичких притисака, који се, нажалост, не могу искључити

http://identitet2007.blogspot.com/2015/08/blog-post_13.html

ЛеЗ 0002699   Изгледи времена су неухватљиви, зависе од много фактора, процеси у атмосфери су врло непредвидиви, тако да ни код нас ни у свету не постоји поуздана методологија….
http://identitet2007.blogspot.com/2015/08/blog-post_24.html

ЛеЗ 0002700  ЗЛАТНИ ЗЛАТАР….  –  ЗЛАТНИ Златар је, ових тропских дана, идеалан за вишедневни бег од врућина. На сваком кораку потврђује се да није случајно проглашен ваздушном бањом. Пријатне дневне температуре, прохладне ноћи, али и врло приступачне цене свих услуга, били су минулих седмица главни „мамац“ за многобројне туристе из свих крајева наше земље, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Пријатно летње време, ипак, није једини адут планине на југозападу Србије. Ту су и плаже на три језера, обилазак резервата „Увац“, Ушачке пећине, адреналин парк, бициклистичке и пешачке стазе, средњовековне српске светиње… У подножју Златара, удаљена око два километра је и Нова Варош у којој већина посетилаца увече проналази и идеално место за забаву

ЛеЗ 0009445   

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s