51

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0002551 ПЕСМА,ФИЗИКА И МАТЕМАТИКА / Стеван Бошњак . –   Писмо и још нешто, крик предвечерњи лабудова на Дунаву (околина Београда)  /  Мирославе Лукићу Белатукадрузе, /

прихватих Твоју Идеју, јер видим да разгрће купиново џбуње и свако бодљикаво чудо уз џаде Историје.

Прочитао сам Јеленино обраћање енглеском амбасадору:

и мним: шта га пита колико ће бити 2020.!

Па: 8000 + 5000 = 13000.

Знаш да сам добар математичар али и прогностик прекогнитивик. //

Него, нешто ми се приказује да ће се до тада променити читаве области Светске Историје.

Али , математика ће остати божански идентична самој себи, као одувек и као заувек.

И то је добро. То Божанско.

ЛеЗ 0002552   Две песме / Милан С. Косовић

ЉУБОСТИЊО БИ НАМ ВИЂЕЊЕ

Дао Бог очи соколове

Остани нам на видику

Удостојих се с Богом познати те

Би нам виђење

У неки сан лаки

Који служи за препознавање

Ти бејаше снесена

Да узникнемо ка светлости часнога

И опет се молимо твоме преподобљу

Узбуркавајући самовољна срца

Љубостињо

Тајнице Божја

ЛеЗ 0002553  Душа Медиале – Миро Главуртић „Медиали” је дао име. Милован Видак кодекс. А Леонид Шејка есенцију, душу. Остало је историја српског сликарства, које се подсећамо од вечерас у 20 сати у галерији Хаос, на изложби поводом осамдесет година од Шејкиног рођења. / Омаж уметнику (1932–1970) чини деведесет његових цртежа, позајмљених из око тридесетак приватник колекција и два музеја – Музеја савремене уметности и Историјског музеја Србије. Иако је познато да је уништио велики број радова из ранијих фаза, на изложби ће ипак бити свеобухватно представљен јер је сакупљено све што се у овом тренутку може пронаћи, нека дела чак први пут излазе на светлост дана а датирају из 1953. Приликом прикупљања радова откривена су и два фалсификата – једна графика и један цртеж фломастером и они се због сумњивог ауторства неће наћи пред публиком. /Човека присутног на сликарској сцени од 1950, једног од оснивача групе „Балтазар”, која доцније прераста у „Медиалу”, аутора чувеног дела „Трактат о сликарству” (издат 1964.) називали су и овако: архитекта, сликар, теоретичар, езотерик, визионар, исконски интелектуалац, геније. Свакако ренесансни човек.

ЛеЗ0002554   Леонид Шејка, подсећање

… У свету у коме је метастазирала материја у мери у којој је сада читав свет постао депонија, у коме је отпад пренаселио човекове снове, свесно и несвесно, Шејка је сматрао да се предмет мора спојити са ритуалом и да је уметност једини путоказ у други, једини стварни, стваралачки живот. У тренутку када је објављена смрт морала, Шејка је тврдио да је сликарство „морални чин” и писао: „Овај атеље својим блистањем показује да се ту збива један свечани чин, чин сликања. То је светао час живота, живота испуњеног, осмишљеног, стваралачког, међу стварима које су огледало спокојства и унутрашње равнотеже”. / Шејкин одлазак такође носи печат ритуала и симболике. Омиљени Шејкин сликар, узор и учитељ, био је Вермер ван Делфт, рођен 1632, тачно три стотине година пре Шејке. Петнаестог децембра 1970, у снежни, сиви дан, заувек је отишао Леонид Шејка, истог датума када и Вермер. Шејкин атеље и даље је симбол за тајновити „ред и лепоту, раскош, тишину и насладу”, а у Трактату о сликарству, он каже: „Сада одлазећи поручујем свима који ово следе да наставе, не бојећи се ризика. Сликање је облик молитве”.

ЛеЗ 0002555 МОЖДА  / Добривој Вујин

Нисам размишљао о теби

али ако баш хоћеш могу

могу бити и дуге реченице

ЛОЗНИЦА – Стари храст лужњак у Руњанима, надомак града, попут оног на Коридору 11, крај Горњег Милановца, пре више од три деценије такође је био „виђен“ за сечу: приликом реконструкције пута који води ка Иверку и Церу, односно крупањском и ваљевском крају.

ЛеЗ 0002557  Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал“ из Јерусалима

Геноцид се догодио у НДХ. Не само над Јеврејима, него и над Србима, и то много више него над Јеврејима

(ДВАПУТ ПОДВУЧЕНО) ЛеЗ 0002558 Како ће Загреб да обележи две деценије од погрома и прогона Срба из Хрватске: На параду 4. августа долазе војне снаге Немачке и Британије. Могућ прелет авиона Ф16 и хеликоптера „црни соко“ …

ОДНОСИ Србије не само са суседима, већ и са великим западним силама, озбиљно су уздрмани последњим дешавањима око сребреничког јубилеја, могли би додатно да се закомпликују већ за неколико дана – због плана Хрватске да годишњицу „Олује“ – „прослави“ војном парадом.

http://zavetinedonacije.blogspot.com/2015/07/4-16.html

ЛеЗ 0002559  – Неко неук је оценио да базилику треба сакрити од јавности, иако је реч о непроцењивом сведочанству да је Југоисток Европе био простор где је хришћанство израсло у светску религију – каже др Поповић, историчар и теолог

ОДЛУКА да се остаци епископске цркве из 4. века крај Беле Паланке покопају под асфалт ауто-пута показује стање нашег духа, који се олако одриче од баштине и идентитета, каже протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, професор Богословског факултета у Београду.

– Неко неук је оценио да базилику треба сакрити од јавности, иако је реч о непроцењивом сведочанству да је Југоисток Европе био простор где је хришћанство израсло у светску религију – каже др Поповић, историчар и теолог.

Саговорник „Новости“ наглашава да су археолошка истраживања у Србији, иако малог обима у односу на остатак света, дала изузетна материјална сведочанства о преласку света у монотеистичку еру.

http://odavde.blogspot.com/2015/07/blog-post_15.html

ЛеЗ 0002560 Европа или смрт?. – Стотине хиљада људи је кренуло, и још неколико милиона је спремно да крене, и сви понављају: „Европа или смрт”. Избеглице из ратом, немаштином захваћених подручја ступају у обећану земљу са огромним културалним и верским разликама. А ми, са своје стране, отуђени и од себе и од ближњих, постајемо све више ксенофобични, или се бар плашимо најезде странаца. Ником није лако, ни избеглицама, ни Србији, ни Мађарској. Наравно, ни Европи. Међутим, мислим да бисмо могли и другачије да се понашамо. Европски политичари су пали на испиту, показују прстом једни на друге, траже жртвеног јарца, протерују људе овамо-онамо. У 21. веку се затварају иза ограда од бодљикаве жице. Већ више од двадесет година, заправо, од почетка југословенских ратова, верујем да није европска привреда главни проблем, већ да је невоља са њеном политичком елитом. Сви настоје да одговорност свале на друге

ЛеЗ 0002561 НЕШТО СЕ ВЕЛИКО ИЗА БРЕГА ВАЉА – подвала

…. Основна и најважнија конзуларна функција је држављанство које је трајна правна веза између грађанина и државе (конзуларних радњи и функција је више од 500, јер конзулати обављају радње многих државних институција, тако да држављанину дају све услуге као да је на територији своје земље). Сувишно је напоменути да је држављанство настало када и држава. Међутим, најважнија је та правна веза државе и грађанина, односно права и обавезе државе према појединцу и појединца према држави. Држављанство (регулисано законом) може престати одрицањем, може се стећи, може се одузети итд.

Да се вратимо теми: најприје поставља се основно питање, да ли су Шиптари на Космету држављани Србије, односно да ли су се одрекли српског држављанства када је проглашена држава Косово. Наравно, одговор је потврданШиптари су се одрекли српског држављанства, престала је та правна веза (која за собом повлачи узајамне обавезе) између државе Србије и Шиптара.

http://cafebookzavetine.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002562 НЕВИЂЕНА НАЈЕЗДА….

Са српско-македонске границе стижу нам шокантни призори! Више од 10.000 миграната који беже од рата у Сирији, Ираку и Авганистану прешло је илегално овог викенда нашу земљу и наставило пут према Београду

http://cafebookzavetine.blogspot.com/2015/07/neviena-najezda.html

ЛеЗ 0002563 Мађари затварају своју границу – да ли су упозорења од пре неог времена била претерана?

Град на Тимоку више не може да се носи са огромним приливом невољника са Блиског истока

ЗАЈЕЧАР – Штаб за ванредне ситуације озбиљно размишља о увођењу ванредног стања јер, по према подацима којима располажемо, на граници са Бугарском чека око 40.000 миграната из земаља Блиског истока, спремних да уђу у нашу земљу – каже Милко Тодоровић, помоћник градоначелника града на Тимоку, задужен управо за ванредне ситуације.

http://cafebookzavetine.blogspot.com/2015/07/blog-post_14.html

ЛеЗ 0002564  „Златни откос Винке Радовановић“

ИДЕЈА је потекла од земљорадничке задруге „Ломо“, а онда су Рудничани

на Звезди, трећем по величини врху ове планине, одржали косачко

такмичење – квалификације за предстојећу међународну, традиционалну

Косидбу на Рајцу – и назвали га „Златни откос Винке Радовановић“. Одали

су, тако, почаст легендарној, сада већ покојној Рудничанки родом из села

Крива Река, која је давне 1988. освојила треће место на Рајцу! И то у –

мушкој конкуренцији!

http://bermetiardelija.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002565   Tамо где се ветрови, воде и царства сударају

ЛЕГЕНДА каже да је деспот Стефан први пут изабрао Београд за српску

престоницу тако што је у Крушевцу срео једног од ветерана Косовске

битке. Како је овај јунак био сав у ожиљцима, јер није било много оних

који су успели да преживе бој, имао је довољно снаге и ауторитета да се

обрати владару.

– Своју престоницу подигни тамо где се ветрови, воде и царства сударају – рекао му је тад искусни ратник.

Баш зато је, приповеда легенда – деспот изабрао Београд.

http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.com/2015/07/t.html

ЛеЗ 0002566  ПИ и Поезија. Има ли сличности?

Поезија је можда нешто старија фрајла од броја Пи.

Као што број Пи има бесконачно много децимала, тако и Поезија, чини се – нема краја;скоро да је бесконачна и неизрециво ирационална. Не зна се када је почела, али је сасвим сигурно да је постојала и много векова и миленијума пре Хомера.

И древна и тзв. модерна поезија имају безброј децимала.И поезија је, ако је трансцедента, неподложна сабирању, одузимању, множењу, делењу и кореновању.Узалудно је покушавати да се што прецизније израчуна вредност поезије, оне праве – која је понајближа на првом месту геометрији, али и бројевима, и на првом месту броју Пи.

https://sites.google.com/site/zavetinegalerija/domaci-pauk/piipoezijaslicnostiirazlike

 

ЛеЗ 0002567  ROMANOVI

ИСТОРИЈСКЕ везе које постоје између Срба и Руског царства су веома дубоке. Оне су пролазиле кроз одређене мене, имале своје узлете и падове, али остаје чињеница да су две тако неравноправне државе и два народа, по моћи, богатству, војној сили и пространству, многе нити спајале – каже, за „Новости“, Драгомир Ацовић уочи монументалне изложбе „Четири века дома Романових – Буђење сећања“, која се поставља у крипти Храма Светог Саве. Она ће овом приликом први пут бити отворена за јавност.

https://znakprepoznavanja.wordpress.com/2015/07/18/%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8/

 

ЛеЗ 0002568  Вечне везе  Србије и Русије

ЉУБАВ ПРЕМА НАШЕМ НАРОДУ

 

Затирање Дома Романових, егзекуција читаве породице, показало је време, не може

да убије идеју и симболе које Романови и данас представљају – рекао је

председник Николић. – Николају Другом припада ореол светитеља којим га

је овенчала Руска православна црква, и због дубоке вере коју је

исповедао, и због симбола жртве, и због тога што је био заштитник

словенства, и због свих особина праведника и мученика чији су живот и

дела уткани у учење људског спасења. У светлу блискости и осећања

искрене љубави Николаја Другог према српском народу, а делима је показао

да нас је волео колико и споствене поданике, ова изложба јесте истинско

буђење сећања на царски дом Романових, али и сећања на силно добро које

нам је током Великог рата долазило од последњег руског цара

http://carskirez.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002569  ГАВРИЛО, ХРИСТОС И ТЕСЛА / ЗОРАН М. МАНДИЋ

ГАВРИЛО, ХРИСТОС И ТЕСЛА

 

За истим столом

Гаврилло Принцип и Христ

Трагају за српским болом

Утонуо у таму као Ван Гогов кист

 

У ћутњи гледају се и знају

Колико драматично историја не постоји

Како је све сумануто на крају

На коме се Србин Србина боји

 

А све то на палуби галије без трновог венца

Посматра Колумбо са јајетом у џепу

Охол као ситост намењена болесном штенцу

И безочност Аустроугара на његовом репу

http://misljen.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002570  Сваког месеца у КЦС плаћа се 50.000 прековремених сати . а рационалније би било примити 300 сестара и доктора у стални радни однос – сматра др Миљко Ристић

Опет је овог месеца директор Клиничког центра Србије (КЦС), проф. др Миљко Ристић, морао да се суочи са бројком од близу 50.000 прековремених сати које су у јуну „одрадили“ запослени лекари и медицинске сестре у овој здравственој установи.

Иако је у новембру прошле године инспекција рада Министарства за рад и социјалну политику поднела прекршајне пријаве против руководства КЦС зато што су запосленом медицинском особљу платили више сати прековременог рада од оног који је законом дозвољен, иако је Државна ревизорска институција, између осталих неправилности, посумњала у тако велики број дежурстава која трају 24 сата, др Миљко Ристић за „Политику“ каже да никакав позив од судије за прекршаје или неког другог, за сада, није добио.

– Вероватно су надлежни видели да не можемо другачије да организујемо посао, а да не трпе оперисани и болесни људи. Направио сам анализу прековремених сати за сваки месец – од јануара до јуна –

и тај број ниједног месеца није био мањи од 50.000. Уместо да плаћамо толике сате, рационалније би било примити 300 сестара и доктора у стални радни однос – сматра др Ристић.

http://majdanbodler.blogspot.com/2015/07/50000-300.html

 

ЛеЗ 0002571   Сомови предсказују земљотрес

Хироши Јамасаки Вукелић (Из личне фототеке)

Књига Бранка Вукелића „Писма из Јапана” – Чланци објављени у „Политици” (1933–1940), коју је приредио његов син Хироши Јамасаки Вукелић, а објавио новосадски „Дневник”, садржи 56 чланака које је његов отац, током осам година, од пролећа 1933. до краја 1940, као дописник из Токија, објављивао у „Политици”. Они су у књизи штампани онако како их је „Политика” објавила, по тада важећем правопису, без интервенција, осим у случајевима кад је реч о очигледним штампарским грешкама. Јапанско издање књиге изашло је 2007. године, у преводу Хирошија Јамасакија Вукелића.

http://70simbolisz.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002572   ГЕНИЈЕ / Добривој Вујин

Шта уопште има онај који нема себе

све што се њему хоће на рачуну је

дуге му руке самерају само количину

а на сав глас прича о сиромаштву

о прозирној плиткости

језиком трулежи и томе слично

https://sites.google.com/site/vlaskamagija/kompas/genije

ЛеЗ 0002573   Благотинско налазиште. / План насеља на зрну пшенице

ТРСТЕНИК – Најстарији урбанистички план на свету, који датира

од пре 8.000 година пронађен је на археолошком локалитету код брда Мали

Благотин, 26 километара од Трстеника. У овом ранонеолитском насељу

чувени српски археолог др Светозар Станковић (1948-1996) пронашао је тај

план прецизно угравиран на зрну пшенице!

http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.com/2015/07/blog-post_18.html

 

ЛеЗ 0002574   Ритуално  убиство царске породице Романов

Пред убиство царске породице Романових се у једној од суседних соба куће Ипатијева окупило 11 крвника који су те ноћи стрељали царску породицу са њеним слугама.

Ево њихових имена: Јанкељ Хаимович Јуровски, Никулин, Степан Ваганов, Павел Спиридонович Медведев и Лаонис Горват, Анзељм Фишер, Изидор Ендељштејн, Емиљ Фекете, Виктор Гринфељд, Имре Нађ и Андреас Вергази (плаћеници – Мађари).

Сваки од њих имао је револвер наган са седам метака. Јуровски је сем тога имао и маузер, а двојица – пушке са бајонетима. Сваки убица је унапред одабрао своју жртву. Тако је Горват одабрао доктора Боткина. Али, притом је Јуровски свима строго забранио да пуцају у Господара Цара и Царевића: хтео је (или му је то, можда, било наређено) да сопственом руком убије Руског Православног Цара и Његовог Наследника.

Кроз прозор се зачула бука мотора камиона од четири тоне «Фиат», спремног за превоз тела. Стрељање уз буку камионског мотора, да би се пригушили пуцњи, представљало је омиљени поступак чекиста

https://novinebuducnosti.wordpress.com/2015/07/18/%D0%BE-%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D1%80/

ЛеЗ 0002575  Предбожићне идиле  / Светислав Стефановић

Чиновници

Зима цича стеже! Снег по ваздан пада.

Шта ћемо без дрва и обуће, сада

Кад од плате нема ни за храну доста?

Ако купим дрва остаћу без коста;

Ако осигурам храну, онда могу

Од зиме да цупкам с ноге на ногу

И да гледам децу где дрхте од циче.

Боже! Сва се беда мени на врат стиче!

 

Дворски коњи

Топла штала! Добра нега!

Шта нас брига!

Ми имамо доста свега,

Нема стига!

 

Инвалиди

Даруј селе, даруј брале,

Даруј мене мученика!

Док пушака беше рика

Дотле за ме беше хвале;

Кад престаде борба љута

Ишчезну и моја хвала.

Отаџбина ми је дала

Штап да просим покрај пута!

http://identitet2007.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002576   КРАЉИЦА СИЛВИЈА: ВАША КУЛТУРА РАСКОШНА

Рођендан Александра Карађорђевића: За 500 краљевских званица 100 агената

И ДРУГИ дан прославе 70. рођендана престолонаследника Александра Карађорђевића на Краљевском и Белом двору протекао је у духу званичног краљевског, али и државног протокола.

У суботу ујутро допутовао је принц Алберт од Монака, а поподне шпанска краљица мајка Софија.

Раније пристигли гости су после доручка у Краљевском двору обишли

Београд и крстарили бродом по Сави и Дунаву. Ручали су на броду, где им

се придружио принц Алберт од Монака, али су и посетили „Базар“, продајну

изложбу рукотворина жена избеглица и пазарили.

А увече су били на коктелу и свечаној вечери у Краљевском двору, којој су

присуствовали и Маја Гојковић, председник Народне скупштине, министар

Ивица Дачић, патријарх Иринеј и поглавари верских заједница у Србији.

Прве вечери у Белом двору било је 150 гостију, а друге вечери у Краљевском

двору њих 500. Како су се главни програм и свечана вечера са

рођенданском тортом одвијали у великој башти Краљевског двора, то се

престолонаследник Александар, како нам је открио, данима молио богу за

лепо време и пријатно вече….

http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/07/blog-post_18.html

ЛеЗ 0002577   Веома повољна акција „Заветина“ – три књиге одабраних песама и четири романа Беле Тукадруза …

Акција: Краљевске инсигније ПАКЕТ књига 7 + 1 +  поклон   (јул- август – септембар 2015)

..

Ова  летња акција „Заветина“  намењена је  српским читаоцима који већ годинама живе расути по свету, онима који су  преко лета почели да долазе у Србију, али и домаћим читаоцима, до којих још увек нису стигле вести о постојању  песника и романописца  Беле Тукадруза.

 

http://umetnostmahagonija.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002578  Изабрана дела Мирослава Димитријевића

ДИМИТРИЈЕВИЋ – ИНСТИТУЦИЈА ЗА СЕБЕ

-Мирослав Димитријевић је темељит и надарен човек и писац, духовно освештан и освећен, фактографски поткован, имагинативан и луцидан, духовит и сатиричан – истакао је на почетку своје беседе др Мићо Цвијетић, главни и одговорни уредник „Књижевних новина“, на промоцији изабраних књижевних дела Мирослава Димитријевића, у порти земунског храма Светог Николаја, на Трећем саборовању, односно духовским свечаностима, 18. јула 2015. године.

-Велики је стварни повод да овом угледнику, на овом месту и у ово време, посвећујемо пажњу. Реч је о објављивању његових изабраних дела у девет томова. Она обухватају само оно најбоље из његовог књижевног стваралаштва: романе, поезију, кратке приче, беседе, драмско стваралаштво, дечју поезију, афоризме и епиграме. Али тај списатељски океан не представљају само ове књиге.

У огромном опусу од близу 90 дела, у том изузетном збиру налазе се: историјска и историографска дела, која сежу у далеку српску прошлост, српску праисторију, културу и цивилизацију, посебно у његов ужи и шири моравски део човечанства…

https://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/2015/07/20/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%98%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%99%D0%B8%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0/

*

 

ЛеЗ 0002579  ОДБРАНА ПОЕЗИЈЕ СА ОСВРТОМ НА ДУНАВСКЕ МУКЕ НАРЦИСА

(скица за метафору мале песме о лажирању и лобирању}  & Зоран М. МАНДИЋ

…. Успех је не подићи. Ни себи ни незнању. Ни поезији.  Не бити између чак ни у заразном комшилуку с-варљивог непостојања. Одбацити ова и она чланства. Зато читање у дебелој небеској књизи треба почети са редовима фуснота поређаних испод записа о: мору, облаку, ватри, хормонима, вирусима, бактеријама, брату и никотину. Све је у вери. У харизми препознавања.Без обрачуна и убирања таличних камата на комерцијалне износе таштине са којима је Нарцис увећавао једнину лудила на текућим рачунима множине свог поседа. Међу Србима туђи успех се често доживљава, као лични неуспех. Али, тај доживљај није пресудно обележје карактера њиховог нервозног националног хабитуса. Они су жртве усвојених контраверзи. Смешних обећања и вешто прикривених смицалица. Зато и имају свој пагански гето у вери и смислу с којим хране бесмисао самоодређивања наспрам чуда која су их напустила од других чинова, суседа и носилаца привилегија. Ризничара трачева и чувара измишљотина. Међутим, иако, овај текст није трактатна прича о Србима није на одмет не рећи је и непоменути са колико бруке са-времени књижевни животи у Србији муку муче са дисањем. И колико је тумороидно нарасла њена бронхијална фарса. Као фигура зид срама. Са онима у њему и његовом пејсажу, који нису, а испред су оних који су неуспешни. А који се не боје њихових прикривених страхова. Успех је у нестраху од њих и њиховог базичног неуспеха. Уосталом, зар живот није потврда да је свако буђење заједнички успех онога који се пробуди, и онога који га буди.       https://sites.google.com/site/izarhivamojihuspomena/slike/odbranapoezijesaosvrtomnadunavskemukenarcisa

 

 

(Белешке. Дневници I (1969 – 2009 – 2016.) (ЖИВОТНА КЛИЦА СВЕТА)  ЛеЗ 0002580   Све што се дешава, природом је предодређено од самога почетка и суђено

Самом себи / Марко Аурелије Антонин

… Како је уопште малена разлика у трајању живота појединих људи! А са каквим тегобама, са каквим људима и у каквом бедном телу треба ту разлику проживети! То нема никаквог смисла. Сети се само како је безгранична прошлост и како ни будућност нема граница. Каква је разлика између живота детета које поживи само три дана и човека који је видео три људска поколења?

  1. Зато иди увек најкраћим путем. А најкраћи је пут онај који одговара природи и онда су свако наше дело и свака наша реч савршени. Ако тако будеш чинио, бићеш ослободен свих тегоба и неприлика као и свих врста обзира и претварања.

https://sites.google.com/site/odandedovde/kalendar/svestosedesavaprirodomjepredodredenoodsamogapocetkaisudeno

 

ЛеЗ 0002581  Како ће почети трећи светски рат!

ja bez prezimena | 14/05/2015 08:25

Od ovih komunista sto pasu poreske obveznike i brinu o sudbini globalne civilizacije, covek jedino moze da posizi.

Јелена М. | 14/05/2015 08:26

Како се само мало чује глас разума у тишини лудака… Е господине Кустурица, паметном не треба, а будали не вреди говорити… Пуно поздрава!

prof.Milan K Pesic | 14/05/2015 08:44

Savrseno!

Iggy Pop | 14/05/2015 08:59

Pitam se da li u ovom scenariju apokalipse nevinu i pravdoljubivu novinarku CNN-a, koja otkriva zaveru svetskih sila protiv vec cega bilo, igra Monika Beluci, a Nenad Jankovic igra ruskog predsednika.

http://velikamagaza.blogspot.com/2015/07/kusto-sa-sarajevskog-korza.html

 

ЛеЗ 0002582  Случај Џејмса Тилмана, који је дуго важио за „најутицајнијег човека Вашингтона“ у БиХ, пример је како функционише механизам корупције…

СРЕБРЕНИЦА – Стотине милиона евра слило се у Босну и Херцеговину за Сребреницу у последњих двадесет година, а само мали део је употребљен за обнову града, рекао је Маринко Секулић, новинар РТВ Сребреница, који је истраживао средства која су у последњих двадесет година неконтролисано улазила у Босну и Херцеговину за овај град.

„Главни део новца узму странци, наши на нивоу БиХ, мањи део локалне власти, а најмање они којима је намењен“, рекао је Секулић за Спутњик, оценивши да је Сребреница највећа перионица новца на Балкану.

http://akademijaalhemije.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002583  Mилешевско ходочашћe

Блиставо бела Милешева, задужбина светог краља Владислава Немањића, у ждрелу дубоке клисуре, симбол је овог дела западне Србије. Саздан на раскршћу великих средњовековних путева из Поморја ка срцу Србије, манастир је од настанка био мета поклоника и великог броја путника из целог Средоземља. Због неописиве вреве на тргу испред манастирских зидина која је почела да омета монахе, подигнут је нови трговачки град Пријепоље. До нашег времена он је сачувао трагове култура које су обитавале на овом поднебљу.

Језгро данашњег града удаљено је пет километара од Милешеве, до које се може доћи и пешке, пријатном једносатном шетњом стазом под мирисним липама дуж изузетно лепо уређене обале Милешевке. Таксисти којих има у великом броју и непрестано круже, вожњу до манастирског комплекс наплаћују око 250 динара. Уморни путници обично предахну у великој модерној гостопримници пре него што уђу у цркву, где остају без даха пред живописом који је и после осам османлијских рушења манастира задржао потресну лепоту. Далеке 1883. британски путописац Артур Еванс је сведочио: “Ништа што је Ђото створио не може се поредити с лепотом ‘Анђела’ из српске краљевске задужбине, манастира Милешеве

http://odavde.blogspot.com/2015/07/m-e.html

ЛеЗ 0002584  Српска шара у пепелу

ИЗАБРАО сам самоћу на овом брду које се лепо зове – Вождовац. Шетам и гледам више у небо и дрвеће него у људе. Прошло је већ дванаест година како сам се са светом опраштао. Онда је Онај у чијој је то надлежности рекао: Хајде још мало. Али под одређеним строгим условима. Не пушим, не пијем, не идем тамо где ме не воле. У град се не спуштам, ако не морам. Не жалим се. Све је како треба. Осим што ништа није како треба – каже, за “Новости”, песник Рајко Петров Ного

http://zavetinesvetionik.blogspot.com/2015/07/blog-post_20.html

 

ЛеЗ 0002585  Књига која не обмањује у својим елементима: све у њој живи снажно зато што је радикално у сваком погледу…

Књига која не обмањује у својим елементима: све у њој живи снажно зато што је радикално у сваком погледу…

  1. 7. 1984. Исцепао неколико листова, због  белешки неповезаних, глупих, збрда здола. Формирати нову свеску са читким списком претплатника, реговањима у штампи. ..

Стигла вест: постаћу стриц кроз пар месеци. Предсобље испуњено тропском летњом светлошћу. Слике из (београдског) Читалишта (двориште).  Иритирају ме лоша налив пера, хемијске оловке. Платио биг да буде објављен књижевни оглас не само у „Дневнику“ и „Политици“, већ и у „Политици ЕКСПРЕС“, и на радију (Београд 202, Студо Б). Након што штампају интервју  (са мном) у К. Речи. После тога – никакви више огласи.

Напомена (писана 31 годину после):  Мој први роман „Дневник за Сенковића“, штампан је у невероватних 1500 примерака

https://sites.google.com/site/odandedovde/fragmenti-slucajno-nadeni/knigakojaneobmanujeusvojimelementimasveunojzivisnaznozatostojeradikalnousvakompogledu

ЛеЗ 0002586   Четири свеске, испод лавине прашине или о улози случаја

Дух је као коса: косимо и иступи се. Треба рез избрусити чим покосимо једну препелицу (тако кажу у мом селу – откос).  Тапкам од недеље, док сам ја трошио готовину и свирао к. За мале паре, наша мајка, у зноју лица свога, спремала доручак, ручак, вечеру, намиривала стоку, свиње, живину, брала пасуљ…

Мој дух је лењ и тврдоглав као магарац, треба га шибати, бичевати до крви! Када бих ја у животу урадио хиљадити део  онога што наша Наталија уради за недељу дана, знао бих да нисам живео узалуд. Родитељи су нам сувише дали (не можемо ни замислити колико!)  (Накнадно додато : Када сам после мајчине смрти сређивао њене ствари, па и везове и друге ручне радове, тамо је било на стотине прелепих рукотворина, неке сам од њих пренео у стан касније, да мојим синовима буду пред очима.  Када је наша мајка све то стизала да извезе, да украси! Никада је нисам чуо да запомаже. Да кука. Као што ни нашег оца никада нисам чуо да похвали мајку. Он је вешто скривао своја осећања од нас деце. Тек кад смо је донели из болнице, 2002, у оним црним колима, отац је заридао да је цела улица одјекивала… Али….  … 15. 07. 2015)

https://sites.google.com/site/odandedovde/kalendar/cetirisveskeispodlavineprasineilioulozislucaja

 

ЛеЗ 0002587  Одломци из „Последње сфере мистике“ / Миодраг Мркић

Пројекција индивидуалне апокалипсе

Можемо поему – „Фатални ортодоксни Ускрс 1999. године“ посматрати и тумачити као пројекцију индивидуалне апокалипсе. Можда је пажљиви читалац већ приметио да сам (у оквиру мотивацијског система ове књиге) већ три- четири пута у неколико реченица говорио о генези поеме – „Фатални ортодоксни Ускрс 1999. године“ као о нечему што је у неком праизвору настанка поеме есхатолошке индивидуалне апокалипсе?

У овом поглављу рећи ћемо нешто о поеми као пројекцији индивидуалне апокалипсе. Не треба много теоретског знања и умења па да се тако учини упркос томе што то може некоме изгледати депласирано. Довољно је бар нешто знати о психологији стварања, процесу настанка песничког дела, или довољно је само донекле знати шта значи појам субјективно. (Уметност се дефинише као субјективна слика објективне стварности.) Но, објаснимо.

Можемо Лукићеву поему узети као колективизирану слику сна, ирационалног. Неки вапај у песнику, вапај тела 304 да се вербално рационализује информација тела, збивања у телу. Да се дâ тој информацији тела у паници општи смисао, смисао колектива, јер песник је „колективно биће“. И види и осећа у име свих. Употребљава у ту сврху и колективне, и опште симболе.

http://prevrednovanje.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002588  «Морални распад и демонија времена у којем живимо?»

Овај сам текст написао пре неколико година, пред одлазак у пензију. Повод је био невесео, сачувао сам га сасвим случајно – део је много дужег  текста, који – знам – није више за објављивање. Шта се променило у школском библитекарству у Србији последњих година, деценија?

https://sites.google.com/site/posebnaporodicnazavetina/word-of-the-week/moralniraspadidemonijavremenaukojemzivimo

ЛеЗ 0002589  Нова акција „Заветина“: ПАКЕТ књига 3 + 2 + поклон   (јул- август – септембар 2015)

Псовка / Александар Лукић – Београд : Заветине; Србија у дубоким водама  / Зоран М. Мандић – Београд : Заветине: ми, 2015; Велика испраћуша : у спомен маестру пер Пјетру / Александар Лукић – Београд : Мобаров институт : Заветине, 2011 ; Мирослав Лукић:НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ. Антологија поезије 1938-2000. Друго прегледано и допуњено издање. – Заветине, Београд, 2000;

http://severci.blogspot.com/2015/07/3-2-2015.html

 

ЛеЗ 0002590   Тројство Милића од Мачве

ПРОШЛО је тачно 45 година откако је знаменити сликар Милић од Мачве (1934-2000) започео рад на скици за будући мурал „Обретење Лазареве главе“ и 15 година од отварања Легата

Милића од Мачве. Град Крушевац чува и једино вајарско дело овог уметника

– „Мајка Србија Мајка Грчка“ на Расинском тргу, откривено 1999. године.

Ово уметничко тројство тако се трајно нашло на три локације у

средњовековној престоници Србије.

Чувари Милићевог дела надају се да ће успети да промовишу ову

„расејану“ поставку која представља право, али мање познато богатство.-

Легат „Косово први праг Србије“ чува више од 120 оригиналних дела –

каже за „Новости“ домаћин легата Небојша Лапчевић. – Чувамо и

тестаментарно слово уметника, поводом поклона збирке слика граду. Његова

жеља првобитно је била да се ове композиције нађу на Газиместану, али

то није било могуће. Тако је препознао Крушевац као престони град

Лазареве Србије.

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/07/blog-post_22.html

ЛеЗ 0002591  НАОЧАРИ ФЕРНАНДА ПЕСОЕ

«27. новембра  1935. године, као и обично, шетао је доњим градом, ушао у кафану Мартињу да Аркада, попио кафу, попричао са Алмадом Негреиросом, смејао се карактеристичним грохотним смехом, испрекиданиум нападима кашља. На повратку кући, као сваке ноћи, свратио је у кафану на ћошку своје улице и наручио кутију шибица, пакло цигара и чашу јабуковаче. Затим му је власник кафане наточио ракију у једну црну флашицу коју је Песоа редовно носио са собом и пунио пред одлазак на спавање.

У ноћи између 27. и 28. новембра нагло му је позлило. Смештен је сутрадан, 28. новембра, у француску болницу Свети Луј, са дијанозом «цироза јетре». Крај његове самртне постеље, где је лежао у агонији, дежурале су само три особе: капелан, болничарка и лекар. У једном тренутку, 30. новембра, отвборио је очиу и «видевши да ништа не види», промрмљао је: «Додајте ми наочари». Биле су то његове последње речи. Сахрањен је у породичној гробници на лисабонском гробљу Празереш…»

(Из Животописа песника)

1

Мит – опет се суочавам са митом.

Под креветом, у плакарима.

Иза ормана; под орманом.

Као хидра је. Муљ  породичних предања.

            Мит ме чека у остави

https://znakprepoznavanja.wordpress.com/2015/07/22/%D0%BD%D0%B0%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B5/ 

 

 

(НЕИЗБЕЖНО) ЛеЗ 0002592  Преминуо Милан Комненић

У Београду је јутрос у 75. години преминуо Милан Комненић, угледни књижевник и преводилац, један од најистакнутијих чланова Српског покрета обнове (СПО) током 90-их година, саопштила је породица.

http://prevrednovanje.blogspot.com/2015/07/novostirs.html

(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ) ЛеЗ 0002593   Ема Фик „Snippets of Serbia“ (Србија у исечцима)

Инспирисана занимљивом географијом и обичајима наше земље, Ема Фик после две године објавила је „Илустровани водич кроз Србију“ са више од 200 илустрација

http://avatarplusultra.blogspot.com/2015/07/snippets-of-serbia.html

 

ЛеЗ 0002594    Српски војници који су изгубили животе у првим биткама на Солунском фронту и даље почивају на местима где су пали

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/07/blog-post_25.html

 

ЛеЗ 0002595  Музеј камена

У Паштрићу, селу у општини мионичкој, у преуређеној фарми кока носиља отворен је јединствен Музеј камена. Изложено је чак 1.000 геолошких експоната, вредних и ретких минерала

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/07/blog-post_24.html

ЛеЗ 0002596   Током ноћи посечен стари храст у Савинцу…

БЕОГРАД/ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – На иницијативу Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре у селу Савинац следеће седмице почеће садња младица храста, а трупло храста, старог више од шест векова, биће конзервирано и сачувано, изјавио је данас Никола Миливојевић, саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/07/blog-post_23.html

ЛеЗ 0002597   Mртва трка између ретких комбајнера и намножене популације дивљих свиња

У жељи да спасу род пшенице, сељаци траже помоћ од ЛУ “Понишавље”, које одобрава одстрел дивљачи. Највише ловачке среће имали су неку ноћ Милош Младеновић и Нешко Костадиновић, ловци поменутог удружења, који су одстрелили дивљег вепра, тешког читавих 215 килограма! Капиталац је пао недалеко од села Нишор, тек после петог метка.

Младеновић и Костадиновић се ловом баве десетак година и ово им јер први улов, који би пожелели и много искуснији стрелци.

http://administracijanecistekrvi.blogspot.com/2015/07/m.html

ЛеЗ 0002598   Златни торањ за ‘Овнове’

НАГРАДА Златни торањ за најбољи филм 22. Фестивала европског филма на Палићу припао је исландском филму „Овнови“ у режији Гримура Хаконарсона, док је Палићки торањ за најбољу режију припао Магнусу вон Хорну за филм „Живот после“.

http://zavetninovcegzavetina.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002599   Киша у Јагодини падала из ведра неба

http://carskirez.blogspot.com/2015/07/blog-post_24.html

ЛеЗ 0002600   Прастари каменогорски бор зову Светибор, јер су се крај њега у временима кад село није имало цркву сви побожно окупљали, Богу молили, литије обављали

Камена Гора – Одјекнуо је пад исеченог прастарог храста из Савинца далеко од те шумадијске варошице, и до најудаљенијих забити Србије. Чуло се о томе и у Каменој Гори, пријепољском селу у планинама на крајњем југозападу државе, где такође имају једно врло старо дрво – бор којем је око 400 година.

http://zavetinemobarovinstitut.blogspot.com/2015/07/blog-post_24.html

ЛеЗ 0009443   

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s