50

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0002501,   Амбасадорократијадва коменара уз овај чланак:  Боба П | 28/06/2015 17:13

Засад је Додик једини српски политичар који отворено и без длаке на језику говори и што је најважније ради на томе да истину не покопа море лажи.
Нажалост наши политичари се повијају као шибље на ветру пред најбесрамнијим захтевима да се Срби прогласе за ‘геноцидан народ’ политикантством око злочина у Сребрници и као и прошла власт ефективно саучествују у легитимизацији ратне пропаганде.
Добро је и што објављујете коментаре бошњака који показују да се ништа у њиховој свести није променило и да нажалост помирење засновано на сатанизацији Срба што им је једина мантра није могуће. Знају то добро и Британци којима је једини циљ да одржавају тензије на Балкану.
Stefan Filipović Kažanegra | 28/06/2015 17:43
Milorad Dodik je sasvim u pravu. Rat kuca na vrata Balkana. Vreme je da Srbija kupi konačno tih 26 aviona MiG 29m2 , 300 tenkova T-90 i helihoptere. Time ćemo rat dočekati spremniji u slučaju da se NATO vazali odvaže da krenu na nas. Bolje je da mi konačno završimo sa njima nego da našoj deci ostavljamo naše probleme.

ЛеЗ 0002502, Пакет 6+1 +1 (акција) . / Од данас, па до београдског Сајма књига 2015. године, „Заветине“ су у ситуацији да вам понуде следећи Пакет 6+1+1 . Мирослав Лукић МЕТЛА ДРВЕНЕ МАРИЈЕ, 1, проза, поезија. – Београд, 2002, Заветине, 100 стр. Штапано у окв иру Дела Мирослава Лукића: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА, ЦД , 100,00 дин. Мирослав Лукић  РАЈСКА СВЕЋА: Опус Мирослава Лукића 1968 – 1998, поезија. – Београд, Заветине, 1998. – 339 стр.; 24 цм.  ЦД. 300,00 дин  Мирослав Лукић  ЈУСТИНИЈАНОВ РИБЊАК: Одабране песме 1968 – 1998, поезија. – Мирослав Лукић   237 стр. ; 20 цм. (Публиковано у оквиру ЦД „Трговци светлошћу“, 2003) – ЦД.  250,00 дин. Мирослав Лукић  ТРЕЋА СРБИЈА:рукопис,   размишљања, забелешке, осврти. – Треће електронско изд. – 187 стр. Латиница. (Публиковано у оквиру ЦД „Трговци светлошћу“, 2003) – ЦД.  230,00 дин.

Александар Лукић, Саватије Иг. Митровић, Батрић Церовић: НА ВЕТРУ НА ЧИСТИНИ НА ВИСИНИ: Мит и метафора: Опус „Уметност махагонија“ Мирослава Лукића. – Београд, Заветине, 2003. – 237 стр. уобичајеног формата.  Публиковано према првом шт. издању из 2000. године). ЦД. 300,00 дин.

Миодраг Мркић: АВЕТИЊСКА МЕТАФИЗИКА РОМАНА-ЕСЕЈАОглед о роману Ујкин дом Мирослава Лукића, Београд, Заветине,Београд,  2003. – 254 стр. . (Публиковано према првом шт. Издању из 2002., у оквиру ЦД „Трговци светлошћу“, 2003)  ЦД. 270,00 дин.  / Свега  =   1450,00 дин.

ЛеЗ 0002503, СУОЧЕНА са финансијском кризом Матица српска у Новом Саду одлучила се за потез који се на памти у њеном 189 година дугом трајању – штампала је мајице са апелом за опстанак Летописа

(ПИСМА Заветинама) ЛеЗ 0002504, Руски поклон за Србију: Непознати аутограм Десанке Максимовић / Сергеј Шчеглов

Члан Удружења новинара Србије (УНС), руски писац, преводилац српске књижевности и академик Петровске академије наука и уметности мр Сергеј Шчеглов пронашао је у приватној колекцији Санкт Петербурга књигу српске песникиње Десанке Максимовић, са до сада непознатим аутограмом и посветом…

  ЛеЗ 0002505, СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана…

ЛеЗ 0002506, НЕЗАПОСЛЕНОСТ: Борски округ. / Завршио сам за електротехничара рачунара, радио сам шест месеци и сада сам поново на евиденцији кладовске испоставе. Обијао сам прагове многих послодаваца, добијао силна обећања, али од посла ништа. Тренутно радим у једном од кафића, као конобар, и чекам позив из иностранства, јер ми је друг који ради у Бечу обећао помоћ. Иако ми се не иде из родног краја, приморан сам јер овде не видим перспективу – говори Стефан Владушћ (23), један од 2.100 незапослених Кладовљана, од којих су четвртина његови вршњаци. & Овако гледа већина младих у Борском округу. Јер, упркос мерама активне политике запошљавања, преквалификацијама, доквалификацијама, субвенцијама – готово да нико у овом крају скоро није добио посао

ЛеЗ 0002507, ЉУДИ ГОВОРЕ СВОЈИМ ЧИТАОЦИМА. –  Одлучили смо се да назив овог часописа буде Људи говоре јер сматрамо да је у дубокој конотацији са српском књижевном традицијом (и народном и уметничком), али и оном која долази. Истовремено, ово је био и назив културног клуба који смо основали одмах по доласку у Канадау. Дела Растка Петровића заузимала су значајно место у нашем бављењу српском књижевношћу (и у матици и у дијаспори). У анкети коју смо спровели међу српским писцима, од двадесетак понуђених наслова, Људи говори је био једини са којим су се сагласили и млади писци. Коначно, на њима свет и остаје па нека им је срећан и овај нови часопис за српску књижевност и културу. / У Канади постоје листови и часописи који успешно прате живот српске емиграције. Многи од њих, на овај или онај начин, прате и културна збивања и српску књижевност. Али, ниједан од ових листова није посвећен искључиво књижевности и култури. Новопокренути часопис Људи говоре биће пре свега часопис за српску књижевност и културу. То, наравно, не значи да ћемо остати глуви за појаве и дешавања око нас и у свету, али наш угао неће бити дневно политички ни страначки. Циљ нам је да осветлимо значајне а недовољно уочене појаве у српској култури, да остваримо већу повезаност писаца српског језика, без обзира где они живе и стварају

ЛеЗ 0002508, ИСТОРИЈА СЕ НЕ ЗАТРПАВА. Базилика стара преко 15 векова биће ускоро затрпана; фото: херитаге.гов.рс  – Због изградње дела Коридора 10 према граници са Бугарском, базилика из ранохришћанског периода откривена код Беле Паланке неће бити само затрпана песком, како се тврди у јавности, већ ће бити срушена, каже Тони Чершков из нишког Завода за заштиту споменика. Пре неколико дана Републички завод за заштиту споменика је одлучио да овај историјски и културно вредан објекат, који датира из периода од 4. до 6. века нове ере, треба затрпати песком, како би се наставили радови на ауто-путу. Међутим, археолог Тони Чершков каже да ова базилика “не може да буде само затрпана, већ ће бити срушена”.

ЛеЗ 0002509, Средњевековно зидно сликарство – Епизода 3 – Краљева црква Студеница

ЛеЗ 0002510, Манастири Србије – Раваница

ЛеЗ 0002510, Орден за Рустема Сејдића . – За чувени Гвоздени пук везују се многа јуначка дела, а једно од њих односи се на трубача Рустема Сејдића, који је мимо команде одсвирао позив на јуриш српској војци. Не само што није кажњен по строгим војним правилима већ је за тај прекршај одликован орденом. Рустем је деда чувеног трубача Фејата Сејдића из Бојника, рођен 3. јануара 1892.

ЛеЗ 0002511, Музеј ружа судије Ђуре Киша. – Кинеска пословица каже: ако хоћеш да будеш срећан један дан напиј се, седам дана ожени се, а ако желиш да будеш срећан целог живота гаји руже – у то верује Панчевац Ђура Киш

ЛеЗ 0002512, “Девојке се секу тамо доле како би се заклеле на верност. Када се то санира, ви више неће моћи да будете проститука која ће ићи у потрагу за мушкарцима”, прича Ана-Мора за Дејли Мејл

ЛеЗ 0002513, Химна мученика НОВО остварење младог београдског редитеља Хаџи-Александра Ђуровића „Ђурђевак црвени“ добио је другу награду у конкуренцији краткометражног филма на недавно завршеном Филмском фестивалу у Јарославу, у Русији. Била је то истовремено светска премијера првог српског играног филма који се бави темом Јасеновца, а говори и о мало познатом детаљу настанка популарне песме „Ђурђевдан“.

ЛеЗ 0002514, Небески плави камен, који је, можда, иза себе оставила нека напредна, ишчезла цивилизација?

Италијан Анђело Питони је 1990. године посетио Сијера Леоне, негде недалеко од Конакрија на граници са Гвинејом, како би потврдио да ли је регион Коно заиста богат дијамантима, како би затим набавио концесије за компанију која га је унајмила. Проучавајући регион, Питони је наишао на невероватно откриће које је из непознатог разлога остало занемарено. Он је пронашао плави камен са мистериозним белим линијама на површини.

Један племенски поглавица је објаснио Питонију да постоји древна легенда која објашњава зашто је ова област толико богата дијамантима.

Он је рекао како је Бог пре много времена открио да се спрема побуна међу анђелима. Анђели су прогнани на земљу у облику статуа, али поред њих је на Земљу пало и пуно делова „неба“ и „звезда“.

http://alternativnaistorija.blogspot.com/2015/07/nebeski-plavi-kamen-koji-je-mozda-iza.html

 

ЛеЗ 0002515, Из нових српских, живих књижевних часописа. Одломак из рукописа романа “Кустос Мезезија бележи”, гл. 39 / РАДОМИР БАТУРАН

Ноћ дугих ножева још траје…

“И гле, један из Исусовог друштва
пружи руку, исука свој мач и удари
првосвештениковог слугу, те му одсијече уво.
Тада му рече Исус: Врати свој мач
на његово мјесто; јер сви који се маше за мач
– од мача ће погинути”.
Јеванђеље по Матеју 26 (51-52)

Много непојамног, за мене у измаглици, било је у том Кустосовом

ћутању о својим родитељима. Док сам се ја поносио својим Анто-

нијем Комитом, он се омотао ћутањем о свом Језди. Мој отац је

био пивски комита и сточар, а његов угледни трговац сарајевски.

Они су живели у кули на Овчари, а ми у дашчари на Урвенику.

И мој Антоније није никада звао наше муслимане из Дрине

овако како их данас зовемо, него увијек Турцима. А због чега

стриле Хрвате зове Крватима, само упола сам слутио.

Када сам изашао из затвора, отишао сам оцу на гроб са стри-

летом Кустом. Није то било случајно ни са моје ни са његове стра-

не. Обојица смо знали да ме тишти што нисам могао бити уз оца

кад је умирао.

http://zavetinesvetionik.blogspot.com/2015/07/39.html

ЛеЗ 0002516, људи говоре / текући број / људи говоре 23/24 /2015, поезија / аустроугарски престолонаследник

СТЕВАН РАИЧКОВИЋ

Аустроугарски престолонаследник

Лове а уловљени.
М. Настасијевић

Обилазећи царство

И враћајући се (као ловац-ветеран)

Из своје чешке грофовске тазбине

(од племства Хотехових)

Где је у замку код Конопишта

Славио свој полумилионити одстрел

(Рачунајући у ову цифру

Свакако

И дивљач која лети)

Наишао је славни Хабзбурговац

У босанском Сарајеву

На Миљацки

На цев

Једнога ловца-почетника…

http://majdanbodler.blogspot.com/2015/07/2324-2015.html

ЛеЗ 0002517, МИЛИВОЈ НЕНИН

О ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА ПЕТРА КОЧИЋА

Мање-више сви знамо да је Петар Кочић умро у Београду, у Душевној болници, за време Првог светског рата. Постоји аутентично сведочанство о томе и на том сведочанству ћу се задржати. Топло сећање на Кочићеве последње дане оставио нам је Милан Јовановић Стоимировић, тада готово дечак – имао је неких шеснаест година. Истичем те године, јер у тим годинама се свет упија. Ништа ново, сем оног што је рекао Милан Јовановић Стоимировић о Петру Кочићу вероватно нећу рећи. Парафразираћу га, понекад и цитирати. (Можда ће се негде у том цитирању изгубити она топлина која избија из тих сећања.) Ја ћу једино понудити мало другачије читање тих последњих дана Петра Кочића.

http://majdanbodler.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002518, ЖАО МИ ЈЕ / Зоран М. МАНДИЋ

Жао ми је што никада не прескочих
границу разума
што идох за собом
у трајању сопственог оснутка
што брже не полудих
међу немоћним критеријумима разума
што бих само оно што бих
црв у јабуци
стрепња међу облацима
пали анђео у претерано видљивом
заљубљеник који је осећао љубав
вишу од ње

https://sites.google.com/site/izarhivamojihuspomena/pesme/zaomijezoranmmandic

ЛеЗ 0002519, Ко су разбијачи Југославије?

Интервју Благоје Граховац: КГБ је разбио Југославију

Дневници из ратних штабова деведесетих година прошлог вијека коначно су отворени. Књига “Гласови из глуве собе”, аутора генерала авијације у пензији Благоја Граховца, као ријетко које штиво данас изазвала је узнемиреност у региону и велико интересовање и стручне и лаичке јавности. “Гласове из глуве собе” у мају је објавила издавачка кућа Лагуна из Београда. Због књиге се генерал нашао на брисаном простору. На њега су и раније насртали многи моћници, како из војне тако и из цивилне власти, али, како каже, није много марио за високе положаје и удобне кабинете. Чувао је, каже, и сачувао све своје потчињене, своје принципе и своју слободу. Био је савјетник за безбједност Мила Ђукановића у вријеме док је овај био предсједник Црне Горе, тј. у вријеме Нато бомбардовања СРЈ, данас је један од најжешћих Ђукановићевих критичара. У међувремену, у региону, па и шире, стекао је углед озбиљног аналитичара геополитике који благовремено саопштава шта нас све чека у будућности. Може се рећи да му је вријеме најјачи савезник.

http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/07/ko-su-razbijaci-jugoslavije.html

 

ЛеЗ 0002520, Вила Александра Ранковића и коментари

– Предност те куће је плац и могла би да буде бум на тржишту, али тешко да ће моћи да се прода за више од 2,5 милиона евра. Све преко тог износа је прескупо јер људи немају новца. Куповину таквих здања дестимулишу и превисоки порези – истиче Каћа Лазаревић, лиценцирани агент за некретнине.

Ако вила не привуче купце, погледе пролазника сигурно хоће. Они сада после готово две деценије, колико је била заклоњена растињем, иза металне ограде могу да виде велико двориште и кућу чија романтичарска архитектура сведочи да је некада била раскошно здање окружено мини базеном и бројним боровим стаблима. У њиховој хладовини радник обезбеђења испраћа новинарске екипе.

– Здраво, другови – поздравља нас колегиница са Студија Б на растанку.

– Видиш, Леке одавно нема, а његов дух још живи, узвраћају њене колеге.

http://kompleksspasovo.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002521, Beogradski Sindikat   Povratak

 

ЛеЗ 0002522, Владимир Шашкијевић ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ КОД ХРВАТА СТАЊЕ ДУХА

БОРБА КОЈА ТРАЈЕ 13 ГОДИНА

 

* НАЛАЗИТЕ се на челу Управног одбора потомака акционара Српске банке из Загреба…

 

– Мој деда Стеван Карамата био је један од оснивача и већих деоничара

банке. Када смо се ми, потомци акционара, први пут окупили 2001. и 2002.

у Загребу, Београду, односно Чикагу, обнову Српске банке схватили смо

пре свега као обнову српског друштва. Подсећам, Банку су утемељили 1895.

Јован Матијевић и његова супруга, а намена је била помоћ српским

сирочадима, преко удружења “Привредник”.

 

* Деоничари су били веома значајни људи.

– Да, међу њима су била и два краљевска намесника – Радојко Станковић и

Иво Перовић, Јован Јовановић Змај, Симо Матавуљ, Марко Цар, Иван

Мештровић, Михаило Пупин, Михаило Петровић – Мика Алас, фамилија Николе

Тесле. Бити деоничар Српске банке је била дужност и част сваког

добростојећег Србина. Скуп акционара Српске банке је био у ствари “горњи

дом” српског друштва. У повратак имовине кренули смо када смо помислили

да је одласком Милошевића и “брозовија” постала прошлост и да се

друштво враћа у нормалне и цивлизацијски уређене токове. Борба траје

више од 13 година.

http://zavetinemobarovinstitut.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002523, НАЈБОЉЕ МЈЕСТО ЗА СЕЛО. ВУК СТЕФ. КАРАЏИЋ ОСОБИТЕ ПЈЕСМЕ И ПОСКОЧИЦЕ

  1. ДЈЕВОЈЦИ

Ој ђевојко, зелена јабуко,

Умријећу, не попе се на те!

 

  1. ОПЕТ ДЈЕВОЈЦИ

Ој ђевојко, врућа варенико,

Умријећу, не удроби у те!

 

  1. ЈУНАКУ

О јуначе, мој дебели ладе,

Умријећу, не лего пода те!

 

  1. МОМАК И ДЈЕВОЈКА

„О ђевојко, висока планино,

Ја умријех, не успех се на те!“ —

„Вај, јуначе, орахови ладе,

И ја умрих, не легох пода те!“ —

„Ој девојко, л’јепа ли си струка,

Да ти није под кошуљом мука?

Зови мене, твога вјерног друга,

Да ћерамо у дубрави вука!“

http://saharaamazon.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002524, ТРИ ДОПИСНИЦЕ – први пут се публикују после 100 година

Дописнице Краљевића Ђорђа Карађорђевића Михаилу Петровићу Аласу

http://fabrikamaslacaka.blogspot.com/2015/07/100.html

 

ЛеЗ 0002525, Политика је постала само грана психијатрије / Милан – Лане Гутовић

Колико у тим нашим реалним политичарима има вашег Шојића, ко је коме ту инспиративан: он њима или они њему?

– Код нас су битанге тако јасно видљиве и тако дуго присутне да су вероватно стекле и неки генетски код. Због тога није потребно тражити неку сличност и подударност реалних политичара и Шојића у поступцима. Та сличност Шојића и наших политичара је инстинктивна, јер је генетског карактера.

 

Без политике се не може, али чини се да нам политика једе животе. Какав је ваш однос према тој инвазији, једном сте рекли да је то несрећно одабрано занимање?

– Политика је најстарије занимање на свету после проституције. Због те близине политика је примила елементе проституције. Освета купљених диплома и доктората је што политику сматрамо курвањем, а кооперативност испуњавањем туђих жеља. Политика је постала само грана психијатрије.

 

Имате ли иједног фаворита међу политичарима или их рангирате по томе ко вас више нервира?

– Немам изабраника. Откад је „демократије“, владајућа странка пљуцка претходну владајућу гарнитуру и окривљује је за недаће које су наследили. Новина је напредак у изражавању гађења. Некада су то радили сеоски ђилкоши псовкама чије значење за нас није било магловито. Сада се доктори наука више муче да саставе реченицу, него што су се мучили да добију докторат

http://odavde.blogspot.com/2015/07/politika-je-postala-samo-grana.html

ЛеЗ 0002526, Коментари – без исправки (Уз чланак „Жандармерија уклонила споменик полицајцима на југу Србије“)

… Jos jedan šamar za Srbiju i srpski narod. Kako očekivati da nas neko drugi poštuje kada ne poštujemo sami sebe? Da li ce se srpski narod ikada probuditi iz sna o zapadnoj „demokratiji“?

bobi vranje | 06/07/2015 02:40

Vrlo pametan potez.

Џејми Шеј | 06/07/2015 03:27

NATO nam je „uklonio“ spomenik Neznanom junaku na Avali svojevremeno.

Kako je „krenulo“ opet cemo ga uklanjati sami i to „svojevoljno“. Sta ce nam spomenici i istorija kada se stidimo sopstvene krvi?

прота С. Петровић | 06/07/2015 03:47

Најреалнија и најконкретнија потврда да Србија као држава није достојна постојања…… Да би задовољили терористе уклањају споменик оних који су животе дали за одбрану државе…. ово је највећи злочин владајуће врхушке….. сада ме не би изненадило да почну са улкањањем споменика Косовских јунака у Крушевцу, и исталих споменика српских великана!

http://majdanbodler.blogspot.com/2015/07/blog-post_6.html

 

ЛеЗ 0002527, Како коме – или „шарене цене“ превода

… За преводиоца се углавном каже да је невидљиви посредник између култура, који неретко остане анониман, а његове заслуге недовољно признате. Међутим, један аутор, и један превод, изразито је приметан када се погледа конкурсМинистарства културе за суфинансирање превода српске књижевности на стране језике.

За ту намену буџет је ове године износио око 124.000 евра, и покрио је 103 превода. Комисија је одлучила да за роман „Велики рат” у преводу Вила Фирта на енглески, издавачу „Истрос букс” из Лондона додели 8.000 евра, а исти наслов у издању француске куће „Белфон”, у преводу Артура и Арите Вибран, 2014. добио је чак 17.600 евра! Примера ради, да се „Кућа сећања и заборава” Филипа Давида преведе на шведски, преводилац је добио 2.800 евра, на немачки 1.800 евра, на хебрејски 2.800. Кишова „Гробница за Бориса Давидовича”, на литванском, добила је 1.800 евра. Издавач из Њу Орлеанса за превод „Антологије савремене српске поезије” добиће 7.000 долара. „Породични циклус” Киша (романи и кратке приче) на немачком добио је 8.000 евра. Пре неколико година, превод драма Милене Марковић на француски коштао је Министарство 3.500 евра.

http://blbelatukadruz.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002528, Грчки референдум повећао јавни дуг Србије за 100 милиона евра!

БЕОГРАД – Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић изјавио је да је због слабљења евра од 1,5 одсто након објављивања резултата референдума у Грчкој јавни дуг Србије порастао за око 100 милиона евра.

ЛеЗ 0002529, Краљ Александар је боље разумео време него историја њега, или : Краљ Александар осмислио Европску унију. –  СТАРА народна мудрост каже како је спознаја властите прошлости истовремено и сазнање о себи, ко си и шта си. Можда, зато, није згорег малчице подсетити на неке детаље из наше, али и европске, прошлости од пре стотинак година. И то у дану када се на референдуму у Грчкој, опет можда, одлучује о судбини Европске уније. Да подсетимо како је настајала идеја о федералној идеји и каква је била улога и допринос тој идеји Краљевине Југославије, Београда, а посебно краља Александра Карађорђевића лично.

ЛеЗ 0002530, (РЕНЕСАНСА) Ванредна вест! Дељено са Сазвежђем Заветина 13.850.098 прегледа. Извод из Google контролна табла „Сазвежђа ЗАВЕТИНА“ и коментари. –  ….. То је чак петнаест милиона прегледа!! Тачније 14. 891.222!!! – То је ванредна вест, на првом месту, за „Заветине“, затим за блиска бића, пријатеље, чланове Групе Заветине Запис популарне и познате под називом Група Зз~ Non, Je ne regrette rien , за све оне који су публиковали своје радове у „Заветинама“ последњих деценија, за све људе добре воље и изван секти, књижевних секти и других. „Заветине“ су гледане и веома посећиване, не само у Београду, Нишу, Врању, Новом Саду, Пожаревцу, Трешњевици и Ариљу, Ужицу, већ и у Власотинцу, Зајечару, Лесковцу, Прокупљу, Куршумлији, Зрењанину, Апатину,Сомбору, Суботици, Параћину, Бајиној Башти, целој републици Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Хрватској, у Румунији, Бугарској, Грчкој, Словенији, Аустрији, Немачкој, Француској, Италији, Енглеској, Шведској, Турској; у Русији, Канади, Америци, на Аљасци, у Иноднезији, Аустралији… Ова вест коју објављујемо је ванредна и за многе наше потајне пријатеље по свету, широм планете Земље, које још увек нисмо упознали, а упорно нам се јављају из Африке, Јужне Америке. Једна од девиза „Сазвежђа ЗАВЕТИНА“ којима се многима у Србији није можда свиђала је
„Цео свет је једна држава“?
„The whole world is one country“! –
Зар то ова вест на један племенитији начин не доказује?
Верујем да ће ова вест бити драга и онима који „Сазвежђе ЗАВЕТИНА“ сматрају из врло разних или прозаичних разлога „непријатељем“ – више него драга, да ће их обрадовати, јер ова вест доказује и показује да су „Заветине“ отвориле – не само за српску књижевност и културу – на стотине прозора, кроз које се види далеко-далеко, високо-високо, дубоко-дубоко…
Ако то многима није било јасно из симболичне поруке слике заглавља сајта „Заветине“ (на коме је први пут објављена, на коме постоји и ажурирана платформа за преглед најразгранатије културне електронске „хидре“), можда од данас хоће?
То је слика једног предивног величанственог заласка, изврсног тренутка снимљеног негде у Србији, где зраци залазећег сунца дијагонално повезују један храм и очи оног који гледа, памти, тј. обасјавају директно оно друго име „Заветина“ МИ.

 

ЛеЗ 0002531, Реакција на ванредну вест о милионским прегледима „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“   (у последње време)*

Мирославе Лукићу Белатукадрузе !

Ово страшно вече, страшније од Вечери пред Бој на Косову 1389. ме је понукало да Ти као духовном сабрату пошаљем ово:

ПРЕДЛОЖАК ЗА светске ПОЛИТИЧАРЕ КУКАВИЧКЕ МУДРОСЕРЕ

за праву светску резолуцију о геноциду

Крсташки ратови-Геноцид

 

Доба Колонија-Геноцид

Наполеонова освајања-Геноцид

Хитлер и Трећи рајх -Геноцид

Геноциди над Америчким Индијанцима

и над Вијетнамцима

и атомско бомбардовање Јапанаца 1945 и Срба 1999.

и холокауст над Јеврејима

и геноцид у Јасеновцу 1941- 45

и Олуја 1995.

и геноцидни екоцид осиромашеног уранијума

  1. над Србима и целим Балканом

http://bibliotekez.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002532, (ЗАВЕТИНЕ препоручују)   Некада је Остатовица било село ипо, с много прелепих кућа градјених у стилу традиционалног српског градитељства, с каменим подрумом и степеницама, дрвеним сводовима полукружног облика на терасама, огромном гостињском собом у којој су се славиле славе , пристојном големом собом за дневни живот породице и осталим, мањим собама за многобројну чељад. Фотографије Небојше Марковића показују колико је од тога остало.
Видети више: http://negoslava.blogspot.de/2012/10/ostatovica-selo-na-izdisaju.html

ЛеЗ 0002533, Ламент над српским селима

Колико познајемо Србију?  И шта у ствари знамо о данашњим српским селима и њиховој нескривеној и неописивој агонији?

Покушајте да одговорите на ово питање искрено, најискреније, документовано, сликом и речју, речју и сликом. Јавите нам се, ако вам се чини да ова  тема заслужују много већу пажњу него што јој се придаје у јавности друштвеног и привредног живота и опстанка Србије. Ми верујемо да заслужује много више размишљања, брзих и промишљених, неодложних потеза. Село може постојати и са двадесетак кућа, ако људи желе да живе на простору који је в ише него погодан за живот…

Ово смо нашли на једној од локација посвећених страховитом пропадању села у једном делу Србије, видећете већ где

http://zavetineplusultra.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002534, …. … Džon Keri govori o linijama fronta u ratu između NATO-a i Rusije i njenih saveznika. On je suštinski objasnio šta je linija vatre. Ona se širi od Gruzije, preko samoproglašene republike Južne Osetije i Abhazije, kroz Ukrajinu, Donbaski region, Krim, Transnistriju, Moldaviju i takođe Grčku, Makedoniju, Srbiju…

Амерички научник Вејн Медсен, један од најобавештенијих истраживача на свету и аутор студије „Геноцид и тајне операције у Африци“ у интервјуу за Геополитику пре два месеца је предвидео ситуацију која се данас дешава у Македонији.

Интервију преносимо у целости.

Анализа Вејна Медсена, објављена на енглеском сајту Фонда стратешке културе под насловом „Да ли је Војводина нова инстант-држава на Балкану?“ запањујуће прецизно је описала планове „Европске уније и НАТО-а, да српска покрајина Војводина постане следећа инстант-држава на Балкану, чиме би се придружила Косову и Метохији, које су ЕУ и НАТО претходно отели од Србије и претворили у етничку албанску државу под управом терористичке ОВК“. „Ако је судити по недавним коментарима бившег помоћника генсека НАТО-а ʼза јавну дипломатијуʼ и новоизабраног председника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић“, сматра Медсен, „Хрватска ће ускоро послужити као одскочна даска за планове НАТО-а да Војводину отме од Србије и прогласи мултиетничком и мултијезичком независном ʼдомовиномʼ Мађара, Рома, Словака, Хрвата, Румуна – и новопридошлих албанских избеглица које ЕУ довози аутобусима из свих јужних делова некадашње Југославије“.

http://zavetineplusultra.blogspot.com/2015/07/dzon-keri-govori-o-linijama-fronta-u.html

ЛеЗ 0002535, ЧВРСТИ ДОКАЗИ О ДРУГОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈИ

Ако је Антарктик заиста био даље на северу него што је сада и ако није био покривен ледом до пре 6.000 година пне, ко је онда живео у то време да је могао то да забележи на мапи, пре свих познатих цивилизација? И ко је то могао да уради дуго пре измишљања морског хронометра у 18 .веку, који је коначно решио проблем тачног праћења географских дужина на високим морима?

http://blbelatukadruz.blogspot.com/2015/07/blog-post_9.html

ЛеЗ 0002536, Свако од Ципраса покушава да „отфикари” понеко парче и њиме се закити, и коментари , или : кад слепци марширају

 

Биће веома занимљиво пратити реакцију глобалних финансијских тржишта и центара моћи у Берлину и Бриселу. Први импулс биће свакако нервоза и жеља за осветом према „непослушним Грцима”. Тај импулс ће бити поготово јак у Немачкој. Ипак, постоји шанса да, овога пута, „казнена експедиција” изостане или барем буде одложена. Уосталом, да је оно што су сада били спремни да понуде Грцима да би они изгласали референдумско „да” Грчкој било понуђено пре 4-5 година, не би било референдума, а вероватно ни Ципраса на власти. Зато се не може потпуно искључити накнадна „победа разума”, односно одређено попуштање захтева који се стављају пред Грке – не због Грка, већ због евра и опстанка ЕУ, тим пре што ионако сви знају да се дуг у том обиму никада не може вратити и да ће, пре или касније, бити неминовно или његово значајно отписивање или банкрот. Ипак, то је најмање вероватан исход.

Ако се за европске реакције на грчки референдум може рећи да су амбивалентне (од скепсе на северу до одушевљења на јужним ободима), онда се српске не могу квалификовати другачије него као апсурдне. Тренутно је у току општа политичка трка у доказивању ко је већи грчки пријатељ и бољи кандидат за „српског Ципраса”.

http://novastanicaupustinji.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002537, Канцеларка Меркел у ружичастом…

БЕОГРАД – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је приликом сусрета са премијером Александром Вучићем да њена земља подржава реформе у Србији, које су показале прве позитивне резултате.

http://zivotjesenisan.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

 

ЛеЗ 0002538, Рехабилитација Престолонаследника Александра
После обраћања Њ.К.В. Престолонаследника Александра и проф. др Оливера Антића у Вишем суду у Београду, суд је тачно у 12 часова и 13 минута донео следеће решење у предмету РЕХ 17/15:

„Усваја се захтев за рехабилитацију Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, од оца Петра Карађорђевића, рођеног 17.07.1945. у Лондону, у Великој Британији, на територији проглашеној за територију КраљевинеЈугославије, те се УТВРЂУЈЕ да је Указ 392 Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ од 08.03.1947. године ништав од тренутка доношења, у делу који се односи на Њ.К.В. Престолонаследника Александра, као и да су ништаве све његове правне последице.

Рехабилитовано лице, Њ.К.В. Престолонаследник АлександарКарађорђевић, сматра се неосуђиваним.

http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/07/blog-post_8.html

ЛеЗ 0002539, Пузавци / Светислав Стефановић

У свако доба, у народу сваком,

Пузавца је увек ниских било

Што удвориштву срамном али лаком

И понижењу лећаху у крило.

 

За такве људе гордост не постоји,

На понос они бацају се блатом,

Презиру љубав кад новце не броји

И ум кад није заогрнут златом.

 

Нек’ се магарцу власт у руке даде,

Клећи ће преда њ скрушено и рећи:

„Премудри Сире, звездо наше наде,

Ни Сократ умом од вас није већи.“

https://zavetinein.wordpress.com/2015/07/10/%D0%BF%D1%83%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

ЛеЗ 0002540, (Академија Феникс) ЈУНГ И ПРАВОСЛАВЉЕ – Владета Јеротић

поставио/ла Miroslav Lukić пре 8 минута

ИНДИВИДУАЦИЈА И ОБОЖЕЊЕ

(одломак)

Вероватно да највећа несагласност између званичне хришћанске теологије све три вероисповести и учења Карла Густава Јунга постоји у погледу односа хришћанског Тројства и Јунгове идеје о кватернитету као идеалном облику целине људског бића, али и постојања уопште. До симбола кватернитета Јунг је дошао, као и до већине других открића у области психологије, на основу конкретне психичке стварности човекове, која осим принципа добра садржи још и принцип зла. Јунг је схватио Зло не само као психичку нужност, већ и као нужан принцип развоја уопште. Следећи гностичку идеју о расцепљености стварности на „добру“ и „злу“ половину, Јунг овакву поделу приписује и хришћанству, па сматра да се она може савладати психичком синтезом четворства.

https://sites.google.com/site/duhovitrecesrpskerenesanse/duhovi-trece-srpske-renesanse/jungipravoslavle-vladetajerotic

 

 

ЛеЗ 0002541, Свима је потребно суочавање са истином

Зграда САНУ Фото Д. Јевремовић

БЕОГРАД – Извршни одбор Српске академије наука и уметности најавио је да ће предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем ратних сукоба на нашим просторима оцењујући да је Србији најпотребније утврђивање и суочавање са истином, до које ће сама доћи.

„Полазећи од научно заснованог приступа који је инхерентан Српској академији наука и уметности, извршни одбор САНУ је, пратећи ток политичких догађања у вези са резолуцијом о Сребреници у УН, на становишту да је нашим грађанима и држави утврђивање и суочавање са истином, до које ћемо сами доћи најпотребније”, наводи се у саопштењу САНУ.

Како се додаје, посебно ако се у виду има само наше историјско искуство у 20. веку, када смо се, како се наводи, суочавали са границама биолошке одрживости.

„Наш став је посебно појачан захтевом предлагача да њихове закључке беспоговорно интериоризујемо и укључимо у образовни процес”, наводи се у саопштењу

https://sites.google.com/site/usmeruvrtloga/kogito-klub/svimajepotrebnosuocavanesaistinom

ЛеЗ 0002542, НАРОД И ЗЕМЉА МОРАВА У ПРАИСТОРИЈИ – САКРИВЕНА ИСТОРИЈА СРБА / Мирослав ДИМИТРИЈЕВИЋ

ТРОЈАН-ГРАД НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ И КУЛТ БОГА ТРОЈАНА

(Проширена верзија)

 

У првом тому изабраних дела „Из историје Срба старе и нове ере – забрањена историја Срба“ (стр. 101-105)/1 писали смо у краћој верзији о Тројан граду на Великој Морави и на крају текста (у фусноти) смо обећали да ћемо у другом тому донети проширену верзију историјата овог праисторијског града, чија се градња везује за време пре Тројанског рата и име србскога и светскога цара Серба Макеридовића, у народу популарног под именом – цар Тројан. Испуњавамо обећање и доносимо нове чињенице у вези са Тројан градом и царем Тројаном, који подиже овај највећи град тога времена у Поморављу, а који потом, у време ромејске империје доби име Хореум Марги. Тројан град је и данас највећи праисторијски град, чији темељи су само делимично откопани, и то само до нивоа одакле су га Римљани надзидали, док праисторијски, првобитни темељи још увек леже под земљом и о њима се не говори у јавности, нити пише у археолошким студијама. Величина Тројан града, обим градских зидина, материјални садржај, распоред грађевина унутар тврђаве, улице и други објекти још увек нису испитани. То је било и практично неизводљиво јер се на овом огромном простору налази касарна са пратећим војним објектима, али и велики број приватних кућа око гарнизона на левој обали Раванице и десној обали Велике Мораве. /      Треба нагласити и то да је ово прва објављена и најобимнија студија о Тројан граду на Великој Морави у нашој, самим тим и у европској историографији данас, јер и поред свих релевантних чињеница, нико до сада није хтео или желео да се бави овим значајним праисторијским градом,

http://posebnaporodicnazavetina.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002543, КУЛТ БОГА БАКА У ОКОЛИНИ ПАРАЋИНА / Мирослав Димитријевић

Први Бог Бак (Нино Белић-лево) и други Бог Бак (Сербо Макеридовић-десно) кога су Срби Балкана

и Русије звали цар Тројан. Бог Бак (Нино Белић) и Бог Сербон (Сербо Макеридовић), приказани као крилати богови бакови (бикови),  симболизују два србска светска царства

 

КРАВЉЕ БОГОМОЉЕ

Све до осамдесетих година 20. века култ бога Бака се неговао у Поморављу, посебно у околини Параћина, и то у селима дуж обала Велике Мораве.То су биле такозване „кравље богомоље“, а свако село је имало свој дан у години посвећен говеди. Тада би власници говеда доводили краве  до обале реке или потока, које би затим проводили испод лука  или малог тунела укопаног у земљу, а на излазу двојица њих, а обично су то били чувари поља,  угашеним угарком и препраним коломазом (маст за подмазивање осовине запрежних кола) обележавали краве црним линијама, које су на тај симболичан начин „жртвоване“ богу Баку. /   „Срби и говеда живе у заједници још од времена пре такозваних Лепенаца. Значи најмање 12 до 15 хиљада година пре нове ере. Можда је човек заиста прво припитомио пса, али вероватно је истовремено припитомио и краву. И није пас најбољи човеков пријатељ, већ су то – говеда. И данас је крава у великом поштовању код Срба. Домаћин никад неће да закоље краву или теле. Коље се само во, не бик, и то у најсвечанијим приликама. Када долазе најузвишенији гости. Владари, владике, господари… Кад треба да се угости неко изузетан. Тада цело село учествује у томе. То је највећа почаст за узвишеног госта. Рашевчани су последњи пут пекли вола на ражњу када је Владика шумадијски освештавао темељ Цркве Христовог рождества 1998. године. Параћинци су последњи пут окретали вола на ражњу у центру града у јесен 2000. године, после избора и „октобарске револуције“ када је срушен стари режим и на власт дошли нови господари Србије. /   Срби су, дакле, први припитомили говеда, много пре цивилизације Лепенског вира или  оквирно пре 12.000 година. Зато  су древни србски богови носили титуле – Бак (бик). Рецимо у Косовском боју кнез Лазар је на свом шлему носио рогове бика. Зашто? Зато што је то био симбол најдревније србске религије. И његов син деспот Стеван Лазаревић на свом штиту имао је волујске рогове. На тај начин, и у најважнијој бици онога доба, Свети кнез Лазар се везивао и за стару и за нову србску веру…

https://sites.google.com/site/editionsectiocaesarea/biblioteka-pelazgion/kultbogabakauokoliniparacina

 

ЛеЗ 0002544, Писмо амбасадору Велике Британије – Господину Денису Кифу

…. Одкуд вам право?

После свега наведеног, поставља се питање да ли Велика Британија има морално право, односно кредибилитет, да буде „Јудге анд тхе Јурy“ не само у случају Сребреница него и уопште.

Колико је геноцида, злочина и отимања националних добара учињено у име и за рачун В. Британије у протеклим вековима британских колонијалних ратова на свих пет континената, од Америке, преко Африке, Индије и све до Кине, где се број жртава мери стотинама милиона.

Колико ју геноцида, злочина и отимања националних добара почињено у име и за рачун Велике Британије

Дакле, ароганција са којом се британска влада поставља у случају Сребренице представља не само крајњи цинизам него и увреду, како српског тако и свих народа света, а кључно питање је који је смисао и циљ оваквог чина.

Наглашавам да се ово моје обраћање односи на политику В. Британије, нипошто на британске народе, који су, упркос империјалном изобиљу, имали своје тешке тренутке у историји.

Такође, моје обраћање није лично и овим путем желим да изразим дивљење према Вашем одличном познавању српског језика.

Надам се да ћете имати жељу и прилику да упознате најстарију европску цивилизацију, која не само да је настала на територији данашње Србије (Лепенски Вир, Винча итд.) него је српски народ све њене тековине (језик, митологија, етнографија…) очувао и до дан данас, и предао осталим народима Европе (о чему пишу Gordon Childe, Bryan Sykes, Stephen Oppenhaimer, Collin Renfrew…).

У доброј вери,

Јелена Радојковић
директор Oxford Centra

       http://azbukazavetina.blogspot.com/2015/07/pismo-ambasadoru-velike-britanije.html

ЛеЗ 0002545, Друмови Немањића

ЗАБОРАВЉЕНА траса средњовековног немањићког Краљевог пута, чије име

опстаје само у предању на простору Раса, биће ускоро уписана у службене

мапе европског пашачког коридора којим годишње пролазе милиони туриста.

Управо та саобраћајница од Поморја преко Милешеве, Пештера, Дежеве,

Раса, Студенице, Столова и Жиче до Мораве довела је до цивилизацијског,

привредног и војног уздизања средњовековне Србије. Каравани су је

користили и вековима после пада српске државе под османску окупацију.

http://edicijabranicevo.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

ЛеЗ 0002546, Изложба „То су били сватови“

ВИШЕ од 2.000 посетилаца видело је за мање од два месеца резултате оригиналног истраживања о старим крушевачким сватовима. Како су су судбоносно „да“ изговарали Чарапани у 19. и до седамдесетих прошлог века заинтригирао је стручњаке Народног музеја, Историјског архива и портала „У времену старог Крушевца“. Показало се да око 200 фотографија свадби, веридби, црквених венчања, али и свечаних ручкова и поворки у кочијама једнако привлачи и староседеоце и туристе, а странце нарочито интересују заборављени обичаји.

http://majdanbodler.blogspot.com/2015/07/blog-post_12.html

 

ЛеЗ 0002547, Ивањдан – слава пркосне цркве

ИВАЊДАН, слава београдске Цркве рођења Светог Јована Крститеља обележена је свечаном архијерејском литургијом. Верници су дупке испунили свој парохијски храм који се налази на Централном гробљу. Он је настао од капеле за православне у послератно време, као симбол отпора комунистичким властима

http://cafebookzavetine.blogspot.com/2015/07/novostirs.html

ЛеЗ 0002548, Кнезови Војиновићи – Карађорђеви преци

У СРПСКОМ народу постоје хиљаде породица које су се, стицајем злосрећних историјских околности, у више нараштаја потуцале од немила до недрага, мењајући места боравка међу разним племенима и областима под управом различитих господара, и по невољи мењале више крсних слава као разазнатљиви знак припадности и порекла. Такве породице су унапред осуђене на губитак спона са сродницима и прекид у памћењу сопствених корена. Једна од њих је и породица Карађорђа. Он, син пуког сиромаха, уздижући се искључиво сопственим трудом, није се позабавио овим питањем. Нико од његових савременика, који су оставили сведочанство о њему, не позива се на њега, о даљим прецима.

http://carskirez.blogspot.com/2015/07/novostirs.html

ЛеЗ 0002549, О најновијим књигама песника Зорана М. Мандића и Александра Лукића
Дневник, 13. јули 2015. фототипија
https://sites.google.com/…/onajnovijimknigamapesnikazoranam…

ЛеЗ 0002550, Фотографије са доделе ове награде Вуку Драшковићу за роман „Арон“. – Зграда општине Пожаревац. Чланови жирија, Мандић и А. Лукић, и награђени романописац Драшковић

Фотографија доделе награде В. Драшковићу

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s