48

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0002401, (ЈУХОРСКЕ ПУСТАХИЈЕ) Друидска пећина на врху Јухора (Друидска пећина која је откривена 1999. године на Великом Ветрену, највишем врху планине Јухор, у близини остатака келтског утврђења из 1. века пре наше ере, једина је таква грађевина у југоисточној и највећем делу средње Европе. Све до пре пар година претпостављало се да је овај објекат храм или гробница, да би професор доктор Милорад Стојић из Археолошког института у Београду утврдио у које сврхе је пећина заправо коришћена. / Према Стојићевим речима, објекат од мегалита за који ће се касније испоставити да је друидска пећина пронађен је током снимања документарног филма о јухорском келтском утврђењу, на тераси испод бедема. Открио га је Живота Милановић, један од сарадника на филму, и о томе обавестио Стојића у паузи снимања. )

ЛеЗ 0002402, (ЈУХОРСКЕ ПУСТАХИЈЕ)   „политичко чудовиште ДСНС” (Неколико дана пошто је поднео оставку на функцију директора Културног центра Новог Сада (КЦ НС), заменик председника Треће Србије (ТС) Андреј Фајгељ жестоко је оплео по напредњацима и Вучићевој власти, али то за сада није уздрмало коалицију са СНС-ом у Новом Саду. Можда и због тога што је лидер ТС Мирослав Паровић одмах саопштио да је то Фајгељов лични став и да не одражава став „трећесрбијанаца”. / А Фајгељ је на свом блогу објавио текст у коме оптужује СНС да је саДемократском странком, Лигом социјалдемократа Војводине и Новомстранком повео „хајку” која је, сматра, довела до његове оставке. Он је навео да се „СНС спојио са ДС-ом у политичко чудовиште ДСНС”, оценивши то као „скандал” и „срамоту”. Објашњава, између осталог, да је поднео оставку на чело КЦ НС, а остао у странци „са најгорим публицитетом” да би опрао ТС од клевета, па и те да су „Вучићеви људи”. / „Ми нисмо Вучићеви људи, ми смо нови људи. Трећа Србија нијенаправљена у Вучићевој кухињи, како неки тврде, већ у мојој дневној соби. Ја сам јој дао име и идеју.Трећа Србија је од почетка била против Бриселског споразума. Мирослав Паровић, председник Треће Србије, више пута је понављао да ће први рушити Вучића кад се за то укаже прилика. То је рекао и самом Вучићу…”, навео је Фајгељ, који је заменик председника ТС. / Одмах га је поклопио Паровић поменутим саопштењем. Значи ли то да признаје да јесу „Вучићеви људи”?…

ЛеЗ 0002403, (ЈУХОРСКЕ ПУСТАХИЈЕ)   КЕЛТСКА ХРОНИКА ИЛИ О НАРОДУ КВОЧКИ (…Ти Протосрби су практично били „народ квочка“ народ који је изумео писмо, бројни систем, а писмо и број су нераздвојна целина. (Зар словни бројеви, такозвани римски, нису јединство слова и бројне вредности). Протописмо тих Протосрба, пронађено у Лепенском виру, а посебно Винчанско писмо, откопано у Винчи код Београда, сведочи о најстаријој писмености, која је настала управо овде, у главама тих древних и умних Срба староседелаца, који су другим народима дали језик, и писмо, и бројни систем. / И само да су то урадили, па је немерљив допринос савременој светској култури и цивилизацији. А она управо и почива на писму, језику и броју. Чак и компјутер, не би могао да функцинише без нуле. / А нулу су управо измислили, и имали је записану у својим графемама, ти наши стари преци, назовимо их за ову прилику археолошком терминологијом – Винчанцима и Лепенцима. /Познато је да Јухор у себи садржи руде племенитих метала, да је и пре Римљана експлоатисан, па је овде била развијена металургија, о чему нам и данас казују бројни топоними. Осим што спомињу Римљане, нико од историчара и истраживача неће децидно да говори о томе да су се металургијом на овим просторима бавила древна, праисторијска српска племена. / Додуше, тек у последње време, у јавности се чују такви, али опрезни гласови стручњака. …)

ЛеЗ 0002404, (ЂЕРЂЕЛИН) (ЂЕРЂЕЛИН) – ПРАИСТОРИЈСКИ ГРАД / Мирослав Димитријевић   (….  Овај мој прилог, колико је мени познато, први је озбиљан приступ истраживању града Ђерђелина и култа древног српског бога Ђурђа (не Светог Ђорђа, то је хришћански мученик) у српској, а то значи и у европској и светској историографији. Он се прећуткује и гура у таму заборава. Чак га приписују Алији Ђерзелезу. То су бесмислице помуслимањених Срба који немају своје јунаке, па хоће да се негде „удену“.  То је њихов проблем, а донекле и проблем Иве Андрића који и написа приповест о овом потурчењаку харамији. Срби муслиманске верописповести од прве половине 15. века траже свој национални идентитет, своје историјско утемељење. И ја то апсолутно разумем. Без своје историје, културе и цивилизације си као без одеће. Град Ђерђелин је праисторијски српски град, а у време око Тројанског рата највећи град на левој обали Мораве. А о Тројан граду, кога је подигао сам цар Тројан – Сербо Макеридовић или Јеракло, писаћу Вам у неком другом прилогу. – / Хвала на уступљеном простору, драги Мирославе Лукићу,
Ваш стални дописник Мирослав Димитријевић (
Председник Српске духовне академије у Параћину )

ЛеЗ 0002405, „Револуционари“ изводе народ на улице, уз слатка обећања, која никад не испуњавају.. ((Два чланка из „СПУТНИКА Србија“:  Припрема ли Вашингтон хаос на Балкану , и  Како је српско Косово постало амерички ранч)

ЛеЗ 0002406, (СВЕТИОНИК) Још поправљам своје књиге   (НИЈЕДНОМ човеку на свету његов сопствени живот не изгледа чудан. То си преживео, отишао си даље, сећаш се… Не знам како да коментаришем свој некадашњи живот, сем да мислим да сам могао да живим боље. Зашто је била толика халабука око мојих дела, зашто су се неки људи умешали, не умем да кажем, сем да ти људи нису били довољно паметни. Што се оцене књижевности тиче, дошло је нормалније време. За друге неке ствари можда је и теже него што је било. И за мене је, на крају, теже, јер сам ушао у неке дебеле године, које нисам од себе очекивао – каже, за „Новости“, академик Драгослав Михаиловић, поводом објављивања његових сабраних књижевних дела, у издању „Лагуне“…..)

ЛеЗ 0002407, (ЗМИЈА БЕЛА КАО СНЕГ) Из Старих бележница / Бела Тукадруз ШУМСКА МАЈКА (MUMA PADURI)

Године су најбоље сито, критичар, помишљам  листајући избледеле белешке, записане  у суботу, 11. јануара 1997. године, у близине „Пудине Горунове горе“, тј. у  с. Мишљеновцу. Две године пре бомбардовања Нато алијансе, пет година пре смрти наше мајке Наталије (1932 – 2002).

Прокишњава нам све, цури на теме и потиоку, леден млаз,

Више од хиљаду година, капље у мраку, као у пећини,

Десет хиљаде година капље,

И испод пазуха је влажно,

И испод навиљка и пласта сена,

Одозго капље, кров је дотрајао,

Нову кућу треба да кућимо, је ли?

Нови чардак ни на небу ни на земљи?

ЛеЗ 0002408, (САВРЕМЕНА КЊИЖЕВНОСТ) Патрисија Фернандес Трапа, из шпанске издавачке куће, за „Новости“ објашњава зашто су се одлучили да штампају баш „Кућу на осами“, а не неко познатије дело српског нобеловца (- Та књига је објављена у Србији 1976, годину дана после Андрићеве смрти. Као постхумно дело може се сматрати и својеврсним писаним тестаментом аутора – каже Фернандес Трапа. / Наша саговорница додаје да им је ово дело било занимљиво и због свог историјског контекста. / – Чини нам се да јунаци „Куће на осами“ одлично осликавају балкански карактер, ту сталну тензију између две веома различите културе: отоманске и западне. Андрић уме и зна да на маестралан начин читаоцима дочара атмосферу у којој су рањивост и зла коб његових јунака приказани као последица окружења у коме живе. )

ЛеЗ 0002409, (АРХИВ У ОСНИВАЊУ,1) Непозната писма Црњанског Андрићу  (ОД свих нас Црњански је једини рођени писац, искрен је био наш нобеловац. Иво Андрић и Милош Црњански између два рата били су велики пријатељи. Андрић је волео стихове Црњанског, док је он био одушевљен збирком „Едж Понто“. Црњански је написао песму „Етеризам“ посвећену Андрићу, а Андрић је написао песму „М. Ц“, са иницијалима Милоша Црњанског. / О њиховом пријатељству сведоче и писма Црњанског Андрићу, која се чувају у Архиву САНУ. Ваљало би их се у години јубилеја – стодвадесетогодишњице од рођења Милоша Црњанског присетити. / У личном фонду Иве Андрића, под инвентарским бројем 1627, чувају се 74 писма, разгледнице и телеграма, које је Црњански писао свом колеги и пријатељу, а „Новости“ добиле да прегледају. Писма сведоче о приватном животу и личним недоумицама Црњанског, о настајању њихових дела, савременицима, али и о уметничком сазревању две књижевне громаде.)

ЛеЗ 0002410, (АРХИВ У ОСНИВАЊУ,1) Научни скуп о стваралаштву Григорија Божовића у Косовској Митровици и Зубином Потоку

ЛеЗ 0002411, (СРБИСТАН) Веровали или не: СРБИСТАН!ЈОК, БРЕ! ( Јер „Србистан“ је као фора, хахаха, капираш, то нам говори како је Србија исто ко Исток, Централна Азија јеботе, што аутоматски значи распад и пропаст, деспотију и прћију. Да се разумемо, а) Србија јесте курац од државе из многих разлога о којима сада не вреди расправљати,  …. (речник сленга)

ЛеЗ 0002412, (ЗАВЕТИНЕ+) „Периклово доба наше културе“ – ЈЕДНО СЕЋАЊЕ – ЖИВОЈИН ПАВЛОВИЋ – Да ли је пок.  Живојин Павловић, филмски редитељ и писац, једини пример, или један међу ређима, за оно о чему пише отворено и окаснело Г. Б. Јовановић*? /Сигурно је да има много више истакнутих јавних личности који о Титу на сличан начин мисле и после  тридесет и пет година након смрти југословенског диктатора. / Годину-две након што је одштампан мој роман „Ујкин дом“, не знајући да је Живојин Павловић  изјавио то што је изјавио, покушавао сам неколико пута (и у томе нисам успео) да лично упознам Ж. Павловића. И када ми се учинило, да се приближава тај тад када ћу упознати Ж. Павловића, човек, који је одлично и изблиза познавао Павловића, упита: „Али зашто вам је стало да га упознате; ви сте и као људи и као писци, сасвим, сасвим различити?!“  Погледао сам у колегу, и рекао: „Па, баш зато! То јест, волео бих да са Павловићем поразговарам о екранизацији романа „Ујкин дом“…“  Саговорник је припалио нову цигарету, примакао своју столицу ближе, осмехнуо се и шапнуо ми: „Али Жика није макнуо од КНОЈ-а, он никада не би то урадио, тј. екранизовао твој роман!“ …

ЛеЗ 0002413, (АЛМАНАХ) Потонуће сваки брод направљен од трулог дрвета, ма које сорте било и ма како да је било лакирано. –  ПУБЛИКА навикла на комедиографа Бранислава Нушића, на сцени Београдског драмског позоришта, 12. јуна, видеће мање познатог Нушића. Представа „Палилулски роман“, у адаптацији и режији Егона Савина, настала по мотивима драме „Иза Божјих леђа“, доноси причу о животу на периферији некадашњег Београда и бесмислу у ком се људи некада налазе због друштвених околности и предрасуда. 7 Животи ових становника вођени су безнађем и безумним страстима, попут месара Сима који се не жени због љубави, већ због обећаних дуката. Лик Нушићевог месара оживеће један од најупосленијих младих глумаца Милош Биковић, кога ових дана гледа и биоскопска публика, у филму „Сунчаница“ руског оскаровца Никите Михалкова.

ЛеЗ 0002414, (МОБАРОВ) Из рукописа и архива Зорана М. Мандића. – …Надати се је нечем новом, у очекивању Годота, што неће бити само пресликавање већ доживљене повијести. То је и један, међу инима разлозима, због којих сам Мандића укључио у покрет балканског сублимизма… (Томислав Дретар)

ЛеЗ 0002415, Најновија издања, књига и часописа „Заветина“ (Библиотека МОБАРОВ Поезија. Есеј. Проза  Поезија I,  Александар Лукић ПСОВКА Књига 1 720,00 дин  Зоран М. Мандић  Србија у дубоким водама Књига 2 720,00 дин ….)

ЛеЗ 0002416, ЂУРЂИЈА или ВРЕМЕ СЕ ПРИБЛИЖИЛО, пазите да вас опет не преваре. Чувајте се од лажних пророка, књижевника и фарисеја, и немојте ићи за њима. Из новог летњег двоброја часописа ЗАВЕТИНЕ+ , 9-10 /2015.  Бела  Тукадруз – одломак којим започиње следећи наставак  из романа„Шифра ЈЕГУЉА“ , часопис „ЗАВЕТИНЕ+“  9-10 /2015. (план је да се позаамашни роман објави  у наставцима током  следеће две године). Обезбедите на време  свој примерак новог двоброја ( излази из штампе крајем лета)

ЛеЗ 0002417, Риба која „хода“ копном и гуши предаторе!

ЛеЗ 0002418, Кривична пријава за злочин у Рајиној шуми 1944. – Српски покрет обнове (СПО) саопштио је данас да је поднео кривичну пријаву за злочин у Рајиној шуми почињен 1944. године надомак Новог Сада.

ЛеЗ 0002419, КЊИГА О ХРАСТУ Јанка Вујиновића – У ПОРТИ шабачке цркве Светих апостола Петра и Павла, одржана је промоција романа „Књига о храсту“ Јанка Вујиновића. Пред многобројном публиком и свештенством, о књизи су говорили академик Матија Бећковић, др Миодраг Матицки, филолог и песник Милан Лукић, док је фрагменте књиге публици дочарао драмски уметник Љубивоје Тадић.

ЛеЗ 0002420, Специјалне комуникације из „Телекома“ селе се у друго државно предузеће. Формирана радна група Владе Србије од 13 чланова, која ће да пренесе „заштићене линије“. – ПРЕ него што „Телеком Србија“ буде понуђен на продају, систем специјалних веза ће бити измештен из ове компаније и, како „Новости“ сазнају, пребачен на ЈП „Пошта Србије“. Реч је о опреми за прислушкивање, коју користе државне службе БИА (Безбедоносно-информативна агенција), ВБА (Војнобезбедносна агенција), ВОА (Војнаобавештајна агенција), МУП и Управа царина. Влада Србије већ
је формирала радну групу која би требало да ради на измештању овог система веза.

ЛеЗ 0002421, Како је Зоран Петров живот на Западу заменио производњом здраве хране на првој биодинамичкој фарми у селу Велико Средиште код Вршца – Има ли Србија шансу да опорави пољопривреду

ЛеЗ 0002422, Велики камени кругови у Јордану? – Светски медији су недавно пренели импресивне фотографије великих камених кругова у Јордану, чије порекло остаје непознато. Фотографије су сликане из ваздуха и на њима се налази 11 великих, готово савршених кругова, а информације које су научници до сада сакупили нису бројне

ЛеЗ 0002423, Дрипци к’о ви што сте… / Светислав Стефановић = извор: Светислав Стефановић  БУНТОВНЕ ПЕСМЕ Приредио Предраг Пузић АРТАС, Нови Сад, 2005.

ЛеЗ 0002424, РЕХАБИЛИТАЦИЈА, НЕДИЋ И ДУПЛИ АРШИНИ – НАСЛЕДНИЦИ Милана Недића, председника српске владе за време Другог светског рата, после рехабилитације генерала Драгољуба Михаиловића, очекују да суд коначно почне поступак рехабилитације њиховог претка. Захтев је поднет још пре седам година и два пута је одбијан „због неуредности“, да би га Апелациони суд у Београду вратио на поновно одлучивање

ЛеЗ 0002425, Иницијативни одбор за спас „Просвете“– Ми, Срби у расејању, окупљени у Иницијативни одбор за спас „Просвете“, очекујемо од Владе Србије, а посебно од председника Владе, господина Александра Вучића, од Министарства просвете, науке и технологије и Министарства привреде Републике Србије, да својим политичким и моралним ауторитетом, и одговорношћу, уложе све неопходне напоре како би Издавачко предузеће „Просвета“ остало неотуђиви део српског националног богатства, и као такво, неподложно приватним финансијским манипулацијама – пише између осталог у допису, који су потписали др Сима Мраовић (Париз), др Радомир Батуран (Торонто), Миша Гавриловић (Лондон), Михајло Орловић (Бањалука), проф. др Драган Павловић (Париз), Коља Мићевић (Париз), Синиша Благојевић (Париз), Комнен Бећировић, (Париз), проф. др Мила Алечковић Николић (Париз-Београд), Марко Гашин (Лондон), Златко Јурић (Бањалука). / Чланови овог одбора сматрају да је „Просвета“, у великој мери, најсветлији одраз српске националне књижевности и културе и да је била чувар нашег националног идентитета, а самим тим и српских националних интереса.

ЛеЗ 0002426, XI КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ ЧАСОПИСА „АКТ“ ( – и з б о р – ) Из  нових  српских књижевних часописа (по избору ур. „Заветина“) (….) Гордана Смуђа СЕМЕ //  Из коре бундеве сасушене на дечјој колевци испало је семе / И то семе старо ко-зна-колико. / Пала је киша и натопила старо семе, а оно је постало нова бундева и то бундева која је случајно расла поред дрвета од ког су касније направили још једну колевку. Не знам како, али и на овој колевци стајала је стара бундева из које се баш спремало да испадне семе

ЛеЗ 0002427, СРБИЈОМ УЗДУЖ И ПОПРЕКО (Бабље лето 2014 за мене и једну од сестара Соколовић је започело….)

ЛеЗ 0002428, Из другог издања „КАЉЕВСКИХ ИНСИГНИЈА“ (2000)  ( АКАДЕМИЈА АЛХЕМИЈЕ –  То је био један од оних високих шубарастих брежуљака усред долине окружене планинама, брежуљак са чије је једне стране текла речица (налик на пирамиду, издалека), са каменитим врхом , створен за малу тврђаву – никад га стварно нисам видео, ни на сликама ренесансних мајстора :     испловио је из неке дубоке чежње, као брод из магле и изложио се унутрашњем оку, гледа, као хипнотисан, погледом змије : зелен, обрастао дивљим растињем, чије лишће трепери на јари, као таласићи малог језера у  подножју… / Франческо Петрарка је можда видео сличан  брежуљак питајући се: Кад и како стигох ту? // 1// Чардак ни на небу ни на земљи могао бих саградити на том необичном брежуљку.Насликала га је (донекле) Милена Павловић Барили, али они таласи у подножју нису таласи Панонског мора и меланхолије, већ Четврте рајске реке. /Дивљина горских шума, кречњак и архитектура воде, миленијума и врхова планинских, видика од којих свака мисао заруди – све је то Дух Свети, или Љубав, остављао да ми нађемо, да вратимо на првобитно место, надрастајући оно до чега смо дошли и оно од чега смо далеко, сада, баш сада .

ЛеЗ 0002429, Ко је, у ствари, на потезу? Држава – кажете?  -У последњим очајничким покушајима да се београдска „Просвета“ спасе дефинитивног нестајања са издавачке сцене, директор ове куће Драган Миленковић покренуо је предстечајни поступак пред Привредним судом у Београду. Рачун куће, који је блокиран већ пет дана, уколико се у овај процес уђе, биће одмрзнут. Тиме би се дала шанса да се до 1. јула уђе у Унапред припремљени програм реорганизације (УППР), што би издавачком предузећу, које је већ прошло једну наопаку и поништену приватизацију, дало нову шансу.

ЛеЗ 0002430, Оља Петровић, преводилац . Преводиоци деле судбину свих који покушавају да живе од свог рада – каже Оља Петронић, добитница награде „Бранко Јелић” за превод романа „Довиђења, тамо горе” Пјера Леметра

ЛеЗ 0002431, (Мали издавач) Две песме и неколико фотографија из „Архива“ / Зоран М- Мандић – САЊАО САМ МОРЕ//  Сањао сам море / Нисам се окупао у њему/ Сећање ме је заболело на обали…

ЛеЗ 0002432, БЕОГРАДСКИ КЊИЖЕВНИ ДОГОВОР, апел / Проф. др Мирјана Стојисављевић, Филолошки факултет, Бања Лука / и Петар Милатовић, књижевник, главни и одговорни уредник часописа / „Словословље“, Беч Бања Лука – Беч, 11. јун 2015.   – АПЕЛ ЗА БЕОГРАДСКИ КЊИЖЕВНИ ДОГОВОР упућен: Српској академији наука и уметности (САНУ), Оделењу језика и књижевности, Кнез Михаилова 35, Београд. ojklmu@sanu.ac.rs; Матици српској, Матице српске 1, Нови Сад.  ms@maticasrpska.org.rs; Удружењу књижевника Србије, Француска 7, Београд. uks.srbije@gmail.com; Удружењу књижевника Црне Горе, Подгорица udruzenjeknjizevnikacg@gmail.com; Удружењу књижевника РС, Бања Лука. jolinasn@gmail.com; Друштву књижевника КИМ, Косовска Митровица. knjizevnodrustvokim@yahoo.com,  milanmitrix@yahoo.com, macanmik@gmail.com

ЛеЗ 0002433, Обнова куће Бранка Ћопића у његовом родном месту Хашани, у општини Крупа на Уни, започеће ове године. Очекивања Фондације „Башта сљезове боје“ су да кућа буде саграђена до краја године.

ЛеЗ 0002434, (АЗ)   Руина Белог двора!! – НЕКАДА место за дивљење, Бели двор на Дедињу, сада је руина. Кров прокишњава. Делови фасаде отпадају. Зидове, али и вредне уметнине и намештај једе влага. Двор већ шест година нема грејање, исто толико је без воде. Због небезбедних инсталација струја је искључена, ради само неколико сијалица. Уколико се ништа не предузме, ово здање ускоро неће смети да се користи. …. – Последњих 60 година готово да ништа није рађено на згради – говори Никола Станковић из Канцеларије престолонаследника Александра Карађорђевића. – Они, који би требало да воде рачуна о овом споменику културе, као да су га заувек напустили.

ЛеЗ 0002435, (АЗ) МОЛИТВЕНА РЕЧ И ЛИК СВЕТОГА САВЕ / Јован Пејчић – …. Књига представља ванредно вредну антологију текстова и илустрација посвећених Светом Сави. Молитве Светога Саве и молитве Светоме Сави у овој антологијској збирци представљај у текстове који су забележени последњих 800 година. / Свој почетак српска молитва има у Светом Сави, и сву висину, сву лепоту достиже она већ са Светим Савом…

ЛеЗ 0002436, Лепа шанса за све? КОНКУРС ЗА ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ (8. мај 2015.) – Лепа шанса за све Српска Краљевска Академија научника и уметника ће први пут од ове године додељивати три своје највише награде, и то сваке године, зависно од тога колико има кандидата достојних да понесу ова највиша признања…

ЛеЗ 0002437, (Савамалско раскршће) Српски блогови који доносе зараду – Блогоманија 2013 и ја: трагом ове вести.. (Случајно или не, све блогове који зарађују а представљени су на Блогоманији воде жене)

ЛеЗ 0002438, (АЗ) НЕДОСТИЖНА КЊИГА , ЗОРАН М: Мандић За рубрику КЊИГА ЗАУВЕК – Мало је књига, чак и оних међусобно повезаних у начинима трајања, визије, страсти и технике писања, које су, уз сво поштовање: Библије, Сревантеса, Шекспира, Кафке, Борхеса, Чехова, или Рембоа, остале да трају еx анте, као што је то учинио, и чини роман, БРАЋА КАРАМАЗОВИ Фјодора Михаиловића Достојевског. И, ево после толико година: живљења, читања и писања – остао сам у непромењивости тог уверења, у вери да су БРАЋА КАРАМАЗОВИ најбоље написана историја о Богу и човековој судбини испричаној језиком вирова његових недоумица, патњи и надања

ЛеЗ 0002439, La sans pareille – тако су звали Симонету Веспучи, у значењу: неупоредива, без премца, најлепша. Нови роман М. Савића (интервју са аутором)

ЛеЗ 0002440, Куда иде Србија / Горан Манић (Ови су крајеви скоро потпуно рурални, погодни за сточарство и воћарство и ту не треба много памети, па чак ни улагања. Но, никад ништа није учињено да се иоле побољшају у односу још на турска времена. Колико ми је познато, из мог краја тек један једини агроном је обилазио села у последњих 50 година! Ветеринарска служба је минимална. Не постоји ни почетно размишљање а камоли икаква стратегија аграрног развоја./ Памет и путеви! / Путеви су таман толико широки да памет одлази./ Школовани људи, којих је овде тако мало, по правилу су одлазили у веће центре. Тамо су се школовали и хранили уз помоћ родитеља из својих села – док су били живи! Сада су села празна и градови су гладни. / После „школараца“ одлазили су и печалбари. Углавном сезонски, али у једном периоду, који је био повољан за ове грађевинаре, почели су и они да остају у градовима. У селима су остајали мање способни за рад, а оно што би произвели нису могли да продају. (….)

ЛеЗ 0002441, УМЕЋЕ ПРИЧА/ЊА ИЗ ЖИВОТА И ПРЕДАЊА / Мирослав Тодоровић * Писац полиграф Мирослав Димитријевић* деценијама живи и ствара изван центра.  Својеврсни је центар  који је књижевним радом допринео да на књижевној мапи Поморавље има видно место, а он  писац  за кога се с правом може рећи:  Завичајан и значајан. „Писац дугује свом завичају“, каже Андрић. Михиз је казао да „Завичај дугује свом писцу“.  Битан писац Средњег Поморавља**  је родну Рашевицу вазнео у духовне сфере српске културе. Рашевица се тако нашла у сазвежђу места која су позната по писцима. Борино Врање, Драинчева Топлица, Коњовићев Сомбор,…)

ЛеЗ 0002442, РТАЊ – НАЈСВЕТИЈА И НАЈМИСТИЧНИЈА СРБСКА ПЛАНИНА / МИРОСЛАВ ДИМИТРИЈЕВИЋ (Али нас, као песнике, језичаре и истраживаче пре свега интересује када је Ртањ добио име и шта етимолошки значи  тај појам? – враћам разговор на терен лингвистике, односно палеолингвистике. /   Одговор ћемо потражити у Књизи Еноховој. Енох је био препотопски пророк, којега спомиње и Библија, али његове књиге нису уврштене у корпус Старога завета. Међутим, Књига Енохова је ушла у састав етиопијске Библије, коју користи Етиопијска Православна Црква. У седмом поглављу ове књиге говори се о мешању „синова неба“ или „анђела“ са „кћерима људским“, који су потом сишли на Земљу: „Када се у те дане синови људски намножили, родише им се кћери љупке и лепе. Када их угледаше анђели, синови неба, заљубише се у њих, говорећи: „Изаберимо за се жене из рода човечијег и зачнимо децу“. Њихов вођа Самјаз, на то рече: „Бојим се да сте можда неспособни за тај подухват“. Али они му одговорише: „Присежемо. И обавезујемо се да своје накане нећемо променити, него ћемо завршити што смо наумили.“. Потом сви присегнуше и обавезаше се узајамним проклетствима….)

ЛеЗ 0002443, Широк избор дигиталних издања „Заветина“, акција (Антологија ФЕНИКС Антологија српске поезије 20. века (најужи избор). Београд, септембар 2006. -116 стр. Формат:28 х 10 „Написао сам у првом издању да је Антологија ФЕНИКС можда и сувише строга књига, сувише сужен избор, али само на први поглед.“ (Аутор) Нудимо дигитално издање ове књиге на ЦД по веома популарној цени.
ЛеЗ 0002444, Спасите књижару ‘“Геца Кон“ (ЗАПОСЛЕНИ у Издавачком предузећу „Просвета“ упутили су у понедељакпредлог председнику Владе Србије Александру Вучићу и водећим личностима у земљи да Влада национализује књижару „Геца Кон“ у Кнез Михаиловој улици бр. 12 и тако је спасе од промене намене или чак уништења. / – Док је Издавачко предузеће „Просвета“ у предстечајном поступку, још није касно да Влада Републике Србије, којој председавате, донесе одлуку о национализацији књижаре „Геца Кон“, у Београду, после чега би је предала „Просвети“ на даље управљање. Ово би био једини начин да се књижара, проглашена за културно добро 2009. године, сачува од промене намене и изгледа амбијента, коме се диве сви посетиоци ове култне институције у Србији – стоји у саопштењу запослених у најстаријој издавачкој кући у Србији….)

ЛеЗ 0002445, (ПОВРАТНО КОЛО) „Бела мачка“ у Тијабари или „уметност махагонија“ (Спољашњи део једног од 27 споменика културе у пиротском крају, куће “Бела Мачка”, која се налази у Тијабари, недалеко од Малог моста, урушио се под теретом снега ове зиме. / Стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Ниша, као и надлежни из Музеја Понишавља деценијама уназад немају дозволу једног од наследника куће да почну да раде на конзервацији овог објекта па је он, потпуно очекивано, почео да се урушава услед дејства “зуба времена”.)

ЛеЗ 0002446, („Бела мачка“) Влашка магија – опште место – (…..) Најјача магијаВлашка магија, црна или бела свеједно, по мишљењу стручњака најјача је до данас преживела магија у свету. Ритуали, обреди, рецепти за справљање напитака и амајлија, из ове магије прастари су и потичу из паганских времена. Али, како се испоставља, изласком на терен по насељима у Тимочкој Крајини и источној Србији, тамошње врачаре их још успешно користе. Помажу људима откривајући им тајне са посебним освртом на то колико завист, похлепа и посесивност могу да утичу на ток њиховог живота. Готово да нема села подно Хомоља, Мироча, Стола и Ртња без такозваних врачара. Није их тешко пронаћи, јер за њих готово сви знају.

ЛеЗ 0002447, (МОБАРОВ) Шта би вам рекао Тесла, сада, да може? (Човек је крштен, зашто његове остатке излажете? Какви етички стандарди постоје за излагање нечијих посмртних остатака? Крштеном човеку треба да се зна гроб, да му они који то желе могу одати почаст, а не да неко ко жели да му ода пошту долази у музеј и попут оних перфоматора од пре неки дан медитира пред урном. Каква то смисла има? О каквој је то култури реч да човек нема гроба? Какво је то глупо поуивање на наводне жеље наводних рођака? Обележите човеку гроб како спада, престаните се срамотити)

ЛеЗ 0002448, (Пелазгион) Завичај   (Ова страница је посвећена, у најширем смислу речи, завичају уопште. „Завичај није оно што је дато, већ оно што човек изабере“, каже песник чијим прилогом отварамо ову страницу. / Црњански је једном приликом рекао нешто чега  се вреди подсетити : „Завичај, ви питате за завичај. Завичај је прво оно где сте се родили…. Али , завичај, прави,  знате, који волите, који осећате, за мене је Србија. Зато што сам изабрао нешто своје толико напаћено, што је толико напаћено  кроз векове, сада, а нарочито ових последњих сто година. То је мој завичај“.)

ЛеЗ 0002449, Посао.Статус (Тренутно, један од уредника у Сазвежђу З. – У потрази је за местом доктора стоматологије. Београд, Србија. Словенија. Немачка. Швајцарска. Шведска.)

ЛеЗ 0002450, Културно предузетништво – Креативно друштво (У оквиру пројекта Креативно друштво желимо да покренемо дијалог, размену искустава и мишљења о предузетништву, креативности и иновативном размишљању. Верујемо да свако од нас поседује машту и способност да створи нешто ново. Желели бисмо да истражимо шта је то што нас покреће и како идеје могу да се развијају и реализују. / Као пример тежње појединца да ствара и своје стваралаштво стави у функцију, желимо да вам представимо изложбу “Креативне жене – иновације из Шведске” у оквиру које ће бити приказане жене проналазачи из Шведске, њихове идеје и животне околности, као и узори из прошлости. На изложби ће бити представљени изуми ових жена из различитих области

 

ЛеЗ 0009440   

 

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s