9

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЗАВЕТИНЕ Запис: знак препозбавања

ЗАВЕТИНЕ Запис: знак препознавања

ЛеЗ 00000401, Бити писац данас у нас / Мирослав Тодоровић

ЛеЗ 00000402, Из рукописа / Стеван Бошњак (Из Браминог кондезата)

ЛеЗ 00000403, БИТНА ПИТАЊА / Нада Петровић

ЛеЗ 00000404, ДОБРО И ЗЛО / Слободан Бранковић

ЛеЗ 00000405, Новија српска књижевност и апологија идеологије (Љубомир Симовић ПРИБЕЛЕШКЕ НА МАРГИНАМА ИДЕОЛОШКЕ ПОЕЗИЈЕ)

ЛеЗ 00000406, ТЕШКА МУКА.Пећина која је преуређена (….- Обишао сам целу Европу, али нигде нисам нашао ово што имам овде. У Швајцарској сам заборавио да се смејем. Сви земљаци који су отишли у иностранство или су растурили бракове или су им деца остала тамо, а они су се вратили. …)

ЛеЗ 00000407, ДВЕ РУСИЈЕ (Андреј Кончаловски, Бела и Црна, Две Русије)

ЛеЗ 00000408, Критичари „Вечерњих новости“ одабрали …

ЛеЗ 00000409, Чувари сећања (У ПОЛУСНУ или сновима на јави, романописац је често попут месечара, дубоко утонуо у оно што мора да напише. Добитник Нобелове награде за књижевност, француски писац Патрик Модијано, изнео је ово поређење у традиционалној беседи одржаној у недељу, у холу Шведске академије
наука. Најпрестижније светско признање биће му уручено у среду, када и
осталим овогодишњим лауреатима. )

ЛеЗ 00000410, ХАРМОНИКАШ / Мирослав Димитријевић

ЛеЗ 00000411, „Хомољски wеcome coktel“ Звижд; Хомоље

ЛеЗ 00000412, Србин не може да буде роб, Србин је славуј који не пева у кавезу (- Србија је земља парадокса, наше друго име је Апсурдистан.
Истраживања показују да 80 одсто грађана подржава Русију, а главни
предизборни адути победничких странака су њихови сусрети са западним
државницима. Оптужују нас за национализам, а свака загребачка или
сарајевска естрадна звезда напуни „Арену“, док наши музичари не могу ни
Дом синдиката.)

ЛеЗ 00000413, ДОНАЦИЈЕ ОД 1987. ДО ДАНАС (ПРОФ. ДР РАДМИЛА МИЛЕНТИЈЕВИЋ, ЊУЈОРК)

ЛеЗ 00000414, „ОЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ“

ЛеЗ 00000415, Помоћ Удружењу књижевника Србије

ЛеЗ 00000416, Из нове књиге БОГ У ПРОДАВНИЦИ ОГЛЕДАЛА Зорана M. Мандића

ЛеЗ 00000417, Куја са две ноге успева да буде дивна мама!

ЛеЗ 00000418, МАЧ И ПЕРО МИРОСЛАВА ТОДОРОВИЋА

ЛеЗ 00000419, АРКА МИОДРАГА ПАВЛОВИЋА / Душан Стојковић (Миодраг Павловић, Несразмере старе и нове, Арка, Смедерево, Ид, Скоје, 2010)

ЛеЗ 00000420, Библиографија Василевског у Библиотеци ЗАВЕТИНЕ (2)

ЛеЗ 00000421, Погледи искоса (ГОСПОДАРИ Књижевног ПОЉА ИЛИ О књижевно-критичку ИНЖИЊЕРИНГ. – Ко или шта покреће ту огромну билошки машину књижевног инжињеринга у стварању једне договорне естетике, сатанске по својој природи? Ко је или шта је извор тих утварних склопова сазданих од подвала, ратничке агресивности и иконокластичке грознице спрам књижевности коју пише неки Други, другачије? Ко води тај подмукли рат који настаје у једном посве чудном миљеу, где тек само на први поглед не бисте могли да очекујете огроман агресивни динамизам по врсти сличан негдањем човеку?…. – Др Бошко Томашевић)

ЛеЗ 00000422, Кога то још занима, Наташа? (Издаваштво у постмилошевићевској Србији, Страва, – „Једино издавачи, миљеници режима, пристојно живе овде.“ каже госпођа Марковић. И тиме у једној реченици сумира стање срског друштва: ништа се није променило, сем да је место калифа дошао калиф. Уосталом то и није чудно: „перјанице“ српске демократије су скоро сви деца бивших функционера, првобораца, заслужних радника, високих чинова бивше армије, дипломатског кора ондашње СФРЈ. Нова (стара) српска „елита“ из круга двојке која је само променила одела и боје. – Каква тачност процене! )

ЛеЗ 00000423, Предговор књизи критика о поезији М. Тодоровића / Душан Стојковић

ЛеЗ 00000424, Нови веб сајт Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ посвећен рукописним заоставштинама српских писаца

ЛеЗ 00000425, Књижевне новине, број 1169, септембар 2009.

ЛеЗ 00000426, ПОТЕМКИНОВА СЕЛА (Шесдесетогодишњак сам. Свашта сам претурио у животу преко главе и свачега сам се нагледао. Не један мој вршњак успео је да објави сабрана или изабрана дела о трошку народа. Ја сам своја једва објавио, и то први пут као пилот издање, а други пут као дигитално непрофитно издање – о с в о м т р о ш к у! (Као Настасијевић, или као Бора Станковић Нечисту крв некада. Ја признајем да сам неуспешан писац, и знам да нисам једини. Исто тако, врло добро знам, да се сав тај наш тзв. данашњи књижевни успех своди на нешто незнатно, тужно, бирократски кочоперно, на нешто што може стати у једну кутију за ципеле испод ормана или кревета. Ја знам да ће све то покрити дебеле наслаге прашине. Јер сви ти књижевни успеси стечени овде на Балкану у другој половини 20. века морају проћи то стање таложења прашине. Доиста, то је видљиво у библиотекама! То је видљиво и тамо где се рециклирају тиражи тзв. тиражних писаца по укусу неколико умишљених и амбициозних универзитетских професора – промашених уредника! Предлажем да проверите, ако не верујете: довољно је да дела тих тзв. успешних наших писаца оставите било где на отвореном месту, у соби или напољу, па ћете се брзо уверити како ће их прашина нападати…
Било би добро да овде има успеха макар у било чему, у поезији, прози, у организованости друштва. Али мени се чини да је овде најуспешнији најгори неуспех, који је у знаку Нуле… )

ЛеЗ 00000427, ЗЛАТНО РУНО (у трагању за плавим златом) (Филм Беле Тукадруза. – Најпопуларнији отпремљени видео је Златно Руно (у трагању за плавим златом. – Локације гледалаца : Србија 1% , Босна и Херцеговина -19% , Хрватска 50%, Сједињене Америчке Државе, Македонија – Недеља, 1. март 2015)

ЛеЗ 00000428, Посебна породична заветина, бр. 9-10/2008 (Дигитално издање књижевног часописа «Посебна породична заветина» управо је публикован и може се добити директно од издавача. Први овогодишњи двоброј часописа, бесплатно у овој години у којој Заветине обележавају 25 година постојања, добиће 1000 читалаца, који се први јаве. У овом броју ЗАВЕТИНА објављују Владислав Петковић ДИС, Растко Петровић, Станислав Винавер, Јустин Поповић, Радомир Продановић, Васко Попа, Миодраг Павловић, Адам Пуслојић, Харун Хасани, Мирослав Лукић, Татјана Цвејин, Гордана Влајић, Ранко Јаковљевић, Александра Роквић, Вида Ненадић, Мира Стакић, Татјана Дебељачки, Зорица Сентић, Предраг Црнковић, Мирча Пек, Златан Кнежевић и др.)

ЛеЗ 00000429, Летњи двоброј ЗАВЕТИНА 11-12/2008 (У овом летњем двоброју ЗАВЕТИНА 11-12/2008 : објављено је обиље прилога, а пре свега, богат избор из рукописа писаца најразличитијих генерација и сензибилитета. У својим редовним рубрикама часопис објављује: у рубрици Ливење коситре: Два врела у Хајдучким планинама; Крупајско врело; Величанствена боја смарагда; Магија Хомоља – својеврстан водич кроз један од наших лепих и заборављених крајева. У рубрици Етнографске колекције: Одабране одломке о Боки Которској, Владике Николаја. У рубрици Архив у оснивању : Сведочења из прве руке, антологичара Мирослава Лукића о српској поезији 20. века. У рубрици Антологија ФЕНИКС : дат је приказ једног дела – могућег строжијег избора из српске поезије 20. века (азбучним редом) : Подсетимо, по ко зна који пут …. * Станислав Винавер: У сусрет древноме * Мирослав Лукић: Пуста воденица * Србољуб Митић: Трећи петли * Милош Црњански : Привиђења * Леонид Шејка : Прва светлост * Ђуро Шушњић: О моја тиха молитво…)

ЛеЗ 00000430, Веб издање «Слепи виде» – непознате драме познатог песника (Када су 1962, пре више од три дeценије, Миодраг Павловић и Светозар Бркић, у редовном LХ колу СКЗ објавили песме Радомира Продановића под насловом Глас,наша јавност је открила једног значајног српског песника, који је био мртав већ осамнаест година Штампањем његове драме Слепи виде наша позоришна јавност добија драму која је више од пола века у рукопису остала загубљена и која се сада нуди машти неког савременог редитеља. Да ова драма постоји остало је записано у „Напомени“ штампаној у поменутој збирци песама. Међу сачуваним рукописима, од драмских текстова наводе се под бројем 7 – Снови, драма у три чина (сачувана су само два чина), под бр. 13. план за драму о хварској буни, под бр. 14 план за драму Беда, а под бр. 15. драма – Сепи виде (у целости). – После тога, рукопис се, очигледно, опет загубио. Када је Миодраг Павловић средином бО-тих постао директор драме Народног позоришта, потражио је рукопис у архиви, јер се сећао да је писац рукопис предао драматургу позоришта Пецији Петровићу и да је драма одбијена, а рукопис није враћен. Послс смрти Светозара Бркића, прекуцану драму Свети виде Миодрагу Павловићу предала је Бркићева удовица Зденка, уз напомену да је драму, пронађену у неком сандуку са разним заосталим текстовима, прекуцао Продановићев сестрић. Миодраг Павловић ми је недавно дао рукопис на читање, а ја сам га, уз његову сагласност, предложио редакцији „Сцене“, која је прихватила да га објави.Ево разлога зашто сам предложио ову драму….) http://zavetine.blogspot.com/2010/07/blog-post.html
ЛеЗ 00000431, Књижевна елита, иронија и лаж / Бела Тукадруз (…Постоји ли у српској књижевности друге половине 20. века? Ко су њени несумњиви представници? Да ли су припадници српске књижевне елите они српски песници и писци друге половине 20. века који су успели за живота да подобијају све књижевне награде – од општинских до савезних?)

ЛеЗ 00000432, Нереална слика (Црни дани за часописе . Угледне публикације из културе, књижевности и уметности ових дана добиле уговоре из Министарства културе, са знатно мање новца од очекиваног, што их приморава на пуко преживљавање или нестанак)

ЛеЗ 000004333, Морска црква / Нове песме Мирослава Тодоровића

ЛеЗ 00000434, Раде Ћурчин: БЕЗ СВЕЖЕ КРВИ И ВАЗДУХА

ЛеЗ 00000435, Питања / Велики књижевни конкурс Едиције ЗАВЕТИНЕ / Претплата

ЛеЗ 00000436, Заврнуте славине министарства (Празни рачуни књижевних часописа Уредници угледних публикација посвећених уметности и култури кажу да, иако је прошло шест месеци од конкурса за финансирање, још не знају када ће добити новац из Министарства културе)

ЛеЗ 00000437, Велики књижевни конкурс ЗАВЕТИНА се захуктава…( Вести са Великог књижевног конкурса Едиције ЗАВЕТИНЕ . Рукописи полако пристижу: рукописи збирки песама, кратких прича, романа, есеја, полемика, превода… Из Србије, Канаде, Хрватске, Немачке, Русије, Црне Горе, Босне и Херцеговине… Ни месец дана након што је конкурс расписан, пристигло је преко четрдесетак рукописа. Поједине одломке или избор из тих пристиглих рукописа, публиковали смо на….)

ЛеЗ 00000438, Први пролећни двоброј ИДЕНТИТЕТА за 2008. (Идентитет 9-10 / 2008 . Дигитално издање часописа ИДЕНТИТЕТ Едиције ЗАВЕТИНЕ из Београда управо је публикован и може се добити директно од издавача. Првих 1000 читалаца часопис ће добити бесплатно у овој години у којој Заветине обележавају 25 година постојања.Часопис се отвара уобичајеном рубриком Вечне нервозе, у којој се доносе текстови два чувена духовника: Како ђаво обмањује човека Старца Клеопа и Грех Св. Јована Кронштатског.У овом првом пролећном двоброју књижевног часописа ИДЕНТИТЕТ превредновање је и даље тема број један. Рубрика РЕП (у оквиру темата: Округ прашине и паучине: Зашто још увек овде нема превредновања) – доноси више од двадесетак текстова који би могли бити пут према одговору на постављено питање. Као и претходни двоброј, Идентитет доноси избор текстова штампаних или публикованих од двадесетих година минулог века до последњих неколико година….)

ЛеЗ 00000439, Идентитет београдских ЗАВЕТИНА (Крајем 1982. године Мирослав Лукић (1950), београдски професор и писац покренуо је «Алтернативна издања».
2. Током лета 1983. године, у Београду, појавиле су се прве одштампане ствари са заштитним знаком ПОСЕБНА ПОРОДИЧНА ЗАВЕТИНА : Алтернативна издања, Београд: Дневник за Сенковића, Плакат издања. Почетком деведесетих фамилија Лукић оснива приватно издавачко предузеће ПОСЕБНА ПОРОДИЧНА ЗАВЕТИНА, са седиштем у Београду, које кратко траје и гаси се крајем деведесетих због ригорозних закона…Године 1999. М. Лукић покушава да оснује Комплекс СПАСОВО (Архив у оснивању, Музеј немогућег ратара, Кулу песника, Академију алхемије). 2000. године М. Лукић покреће тзв. Пишчева издања, Књижевноуметничку радионицу рукотворених издања «Валтазар Превалез», а крајем 2001. ЗАВЕТИНЕ – институт Мобаров. Објављена је прва верзија Веба ЗАВЕТИНЕ Плус ултра. – Лукић покреће неколико приватних књижевних часописа: ЗАВЕТИНЕ Плус ултра, Дрво живота, Уметност махагонија, Трећа Србија и зборника ВЕЛИКА МАГАЗА….)

ЛеЗ 00000440, Посебна породична заветина 7-8 / 2007. (Ових дана, са малим закашњењем, појавио се последњи двоброј часописа Едиције Заветине, Посебна породична заветина 7-8/20007., који доноси обиље прилога. Овај зимски број доноси у рубрици Ливење коситре Један ђердапски доживљај Михаила Петровића Аласа ( о једном од илегалних прелазака краља Петра Првог у Србију и успешном бекству преко Хомоља и Дунава од обреновићевских потера), а у новој рубрици Архив у оснивању подужи текст о универзитетској задужбини краљице Наталије Наталијино. У рубрици Превредновање доносе се одломци из Биљежака једног писца Сима Матавуља, као и сведочанство Вида Латковића о неким непознатим детаљима из живота Матавуља. У рубрици Едиција ЦАРСКИ РЕЗ (Edition Sectio Caesarea), објављује се низ љубавних песама Пабла Неруде )

ЛеЗ 00000441, Амблем тајног писма света (Едиција ЗАВЕТИНЕ установљује књижевноуметничку награду АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА, која се додељује једном годишње савременим уметницима и њиховим делима, која припадају високој српској уметности и култури. Ова награда има своје симболично знамење : кругове. Око је први круг, а Хоризонт, коме оно даје облик, други. Тако се понавља свуда у природи, та првобитна фигура, без престанка. Она је највиши амблем тајног писма света…Свети Августин је представљао Божију природу као круг, чије је средиште свуда, а периферија нигде. То су речи једног великог мислиоца, Емерсона. Људи се читавог читавог живота баве тиме, да одгонетну загонетку многоструког значења тога пра – лика. Међутим, ова награда се не додељује само за тај установљени, циркуларни смисао карактера стваралачког рада.Награда се додељује оном уметнику коме се дало да свој рад надвиси….)

ЛеЗ 00000442, Пет награђених рукописа ускоро дигиталне књиге (Заветине су почетком 2007. године расписале књижевни конкурс за 12 нових рукописа, који би били објављени као дигитална издања Заветина, поводом 25. годишњице постојања Заветина.На конкурс је стигло око 40-ак рукописа романа, збирки песама, есеја, превода итд. Заветине су одабрале следеће рукописе за објављивање 2008. године. Миодраг Мркић: Врапчија купусара (есеј о сусрету писца и ђавола).(Београд, 1932) Коли Ивањска Шоле: Царичин амфитеатар (прозе)(Београд, 1953) Владимир Јагличић: ПАЦОВ (прозе)(Крагујевац, 1961) Милан Миливојевић: Служба вилама нагоркињама (прозе)(Салаш Ноћајски, 1967) Лаура Барна: Дијалог o камену)

ЛеЗ 00000443, Дигитализација старијих бројева часописа Едиције ЗАВЕТИНЕ (Све чешће нам се јављају читаоци наших часописа са разних страна света почев од покретања Веб презентације ЗАВЕТИНА, као и овог Блога, са искреним жељама да наставимо даљи мукотрпни рад око издавања књижевних часописа без ичије помоћи, али и са молбама да добију старије бројеве часописа Трећа Србија, Дрво живота, Уметност махагонија, или зборника АЛАМНАХ за живу традицију, књижевност и алхемију, као и Велике магазе. Наравно, ми бисмо волели да можемо поклонити свакоме од оних који су нам се јавили све што су тражили. Међутим, ти старији бројеви часописа које наши нови пријатељи траже, одштампани су на папиру пре 6, или више година, одавно су исцрпени, јер су штампани у академским, скоро симболичним тиражима.)

ЛеЗ 00000444, Наградна игра:препознавање (На крају првог троброја дигитализованог књижевног часописа Трећа Србија објављена је једна фотографија из новина. Потребно је препознати мушкарца у првом плану те слике. И одговорити на неколико питања. Ко је тај човек? Шта ради? Када и у ком листу је објављена та фотографија? Награду чини…)

ЛеЗ 00000445, Мала помоћ или објашњење. Утешна награда

ЛеЗ 00000446, CD: Знак препознавања (Ових дана, појавио се, у издању Едиције ЗАВЕТИНЕ и Мобаровог института, из Београда, нови ЦД :Знак препознавања на коме су публиковани рукописи 5 аутора, који су победили на књижевном конкурсу расписаном поводом 25 година постојања Заветина. Дигитално издање књига Миодрага Мркића, Коли Ивањске Шоле, Владимира Јагличића, Милана Миливојевића и Лауре Барне, публиковано је на основу тзв. штампарске припреме за штампано издање у ПДФ. Ликовну и графичку опрему за ово издање урадила је Група Пудиши, прелом Мирча Пек, а уредник овог издања је Мирослав Лукић. )

ЛеЗ 00000447, Нови број ИДЕНТИТЕТА 7-8 / 2007 (Ових дана публикован је нови двоброј београдског књижевног часописа ИДЕНТИТЕТ , 7-8/2007 (дигитална верзија часописа, која се разликује од штампане на папиру само по корицама), последњи за минулу годину, у непромењеном и препознатљивом свитак-формату часописа Едиције ЗАВЕТИНЕ, на 100 страна. У устаљеним рубрикама часопис доноси, на првом месту, занимљиву грађу, сведочанства, подсећања и размишљања на тему : зашто још увек нема овде, тј. у српској књижевности и култури, правих вредновања и превредновања? Часопис објављује одабране текстове Иве Андрића, Бранка Ћопића, Мирољуба Тодоровића, Предрага Пузића, Записник ванредне скупштине СКЗ, одржане 22. априла 1945, текстове Саше Ћирића, Томислава Марковића, Ивана Чоловића и Владиславе Гордић-Петковић – пробране како из наших листова и часописа, књига, тако и са електронских медија, а писане у распону од 1945. године до данашњих дана. У једној од новопокренутих рубрика (Подвучено) нови број часописа доноси и права мала „открића“ из српских књижевних часописа, поезију Јована Ћирилова (Из Узалудних путовања, својевремено, седамдесетих објављених у ЛМС), као и басну „Лав и миш“, која је истовремено и наградни задатак, који ће читаоцима који препознају аутора басне донети вредну награду.)

ЛеЗ 00000448, Сабрана дела Александра Лукића (Поводом 25 година постојања, Едиција ЗАВЕТИНЕ је покренула нову Библиотеку добитника књижевне награде Амблем тајног писма света. Управо је објављено прво коло ове библиотеке – 8 књига Сабраних радова водећег српског песника Александра Лукића (1957) овогодишњег добитника књижевне награде Амблем тајног писма света, за књигу Јаспи, у издању београдске Народне књиге. / Прву књигу Сабраних радова Александра Лукића – Фарма поскока – чине сабране песме из периода 1986 – 1991.У овој књизи су прештампане песме из следећих Лукићевих књига: У вагону Розанова (Београд, КОС, 1986 – Бранкова награда); Оснивач подземне престонице (Београд, Заветине, 1991); Страшни суд (детаљи) (Никшић, КЗ “Владимир Мијушковић”, 1991 – награда Залога); и Вампировићи (Београд, Алманах за живу традицију, књижевност и алхемију, 1, 1998). Споменуте књиге су одавно исцрпене. Прештампане онако како су и објавене, при том су отклоњене уочене штампарске и друге грешке….)

ЛеЗ 00000449, Из Поговора Сабранима радовима Александра Лукића (На крају 8. књиге Сабраних дела Александра Лукића- Митарење чудовишта, редактор и уредник М. Лукић објавио је поговор, из којега преносимо један део… / …Међутим, постоје и други разлози због којих је сазрело време да се сакупе радови овог плодног песника и храброг уредника. И не само да се сакупе, него и да се учине доступнијим и читалачкој публици, како на матерњем језику песника, тако и на другим језицима, европским и светским. Треба подсећати. “Александар Лукић је од оних песника који слуте да се у певању не полази од лепоте, да “лепота долази после”, ако уопште доже. Оно од чега се мора поћи то је неусаглашеност субјекта и искуства, љдоживљаја и емоције. У искуству овог песника као да на почетку није била реч, већ отров. Килограм отрова поскока / вреди него издавање целокупног опуса Толстоја, Достојевског и Пруста – пише Лукић у песми Сањајући о фарми поскока. И даље, Савременој поезији недостаје отров / Један поскок пљуне недељно / колико неколико најбољих песника читавог живота… Наравно, песнички отров није само ствар стила (литературе), већ ствар доживљаја (егзистенције). То Лукић добро зна и зато себи може да дозволи да у изразу буде немаран и расплинут, исповедан и личан, директан и ексциплитан, једном речју, у приличној мери антилитераран. Истина, има код њега и очаја који се осланаја на здрав разум те стога и није очај – али, има још више изворног незадовољства и изворних осећања због којих Лукић у савременој српској поезији представља својеврсно освежење” (оцена прве Лукићеве књиге У вагону Розанова, КОС, Београд, 1986; Н. Васовића, клапна књиге) Шта о Лукићу пишу, данас, они који су га увели у антологије поезије некада? )

ЛеЗ 00000450, Прилози за „Архив у оснивању“… (Млади научни истраживач у Институту за књижевност Милан Миљковић проучавао је културни седмични додатак листа Политика на крају 80-их и почетком 90-их када је ова новина са својом чувеном рубриком Одјеци и реаговања била директно стављена у службу распиривања национализма, говора мржње, а све то у циљу припрема ратова. ….. У „Културном додатку Политике“ радио је у то време Велимир Казимир Ћургуз, садашњи директор Еберт медијске документације. Он се присећа тог периода и критеријума који су примењивани у одабиру поезије. „То је била рубрика у којој се тежило да неко наступа са снажном националном речју, да се објави песма која ће после да се цитира и у политичким говорима, која ће ући у политичку фразеологију, попут метафоре Матије Бећковића о проклетом, везаном камењу које не може да се баци на проклетника..итд, или синтагме о догађању народа Милована Витезовића. То је била у приличној мери употреба поезије и покушај да се обнови нека врста модерне родољубиве поезије што, као што знамо, није баш уродило плодом. Предрасуде, стереотипи и митови који су тада успостављени и чија су изворишта била и у поезији, и данас се користе. Било би, такође, јако занимљиво погледати филмове, визуелну уметност, посебно фотографију тог времена, које су теме, које поруке биле упућиване широј јавности, јер тако се формира нешто што је много дубље и значајније од дневнополитичких порука које много брже пролазе“, каже Велимир Казимир Ћургуз….)

ЛеЗ 0009380  

Исто, Запис Зааветина, видети више

Исто, Запис Зааветина, видети више

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s