8

(Азбучник Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЖДРЕЛО – Рушевине манастира Благовештење са испосницима у Горњачкој клисури

ЖДРЕЛО – Рушевине манастира Благовештење са испосницима у Горњачкој клисури

ЛеЗ 00000351, Ф. М. Достојевски НАПИСАТИ КЊИГУ О ИСУСУ ХРИСТУ. ПРЕДГОВОР. (Међу документима у књижевној заоставштини Достојевског нађена је забелешка: Написати књигу о Ису су Христу. Забелешка је настала по завршетку романа Браћа Карамазови, дакле, пред саму смрт славног писца. Не зна се тачно какву је књигу Достојевски имао у плану. Да ли би то био наставак романа Браћа Карамазови или посебно дело о Исусу Христу? Тајну је писац однео у гроб. На ту његову жељу Велики Инквизитор живота одговорио му је као некада Христу у севиљској тамници речима: „Ти немаш право да ишта додајеш ономе што си већ написао… Не, немаш право, јер све што би накнадно написао био би напад на слободу људске вере, јер ће се јавити као чудо; а слобода њихове вере је теби била драгоценија од свега на свету… Зар ниси често говорио и писао: човек треба да буде слободан“.)
ЛеЗ 00000352, (КЊИГА О ИСУСУ ХРИСТУ) ХРИСТ ПОБЕЂУЈЕ (Отворена је нова страница посвећена ненаписаној књизи Ф. М- Достојевског о Исусу Христу ( ИСУС ХРИСТОС / Моје Вјерују / Покаткад ми Бог даје часове савршеног мира; у тим часовима ја волим и верујем да и мене воле; у тим часовима ја сам формулисао своје Вјерују, у коме је све јасно и свето за мене. Ово Вјерују је сасвим просто; ево њега: / Ја верујем да нема ничег дивнијег, дубљег, симпатичнијег, разумнијег, људскијег и савршенијег од Христа. Са суревњивом љубављу ја говорим себи, да не само нема Њему слична, него и да не може бити. Шта више, ја изјављујем: када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином….)
ЛеЗ 00000353, Овогодишњи добитник Повеље Карађорђе, Ђорђе Николић (26. 11. 2010)
ЛеЗ 00000354, Лукасов музеј наративне уметности биће отворен у Чикагу (Творац „Ратова звезда“ Џорџ Лукас саопштио је да је одабрао Чикаго као град у коме ће отворити свој дуго ишчекивани музеј филмске меморабилије )
ЛеЗ 00000355, Third Reich – Operation UFO (Nazi Base In Antarctica) Complete Documentary
ЛеЗ 00000356, ЧЕТВРТИ ДАН (Документарни филм о поплави Пека. 16. мај 2014. Звижд. – Пек је направио ршум…)
ЛеЗ 00000357, Вампири су међу нама … (Чињеница је да нас неки сусрети, без преседана, осакате и ускрате за ведрину. После разговора са неким људима скаче нам притисак, рађа се бол у грудима, мучи нас раздражљивост. Понекад се осећамо као да нас је „камион прегазио“, јер се неко играо са нама. Тај неко сада врца од енергије, а ми смо уцвељени и разоружани. По ком механизму се одиграва овај „трансфер“, који је психолошки профил енергетског вампира, а ког су менталног кова његове жртве, тема је за стручњаке….)
ЛеЗ 00000358, Пси раскомадали Лесковчанина, пронађен обезглављен (…Петар Цветковић је у Лесковцу познат по надимку Пера Куче. Био је обучен као просјак и лесковачким улицама шетао са мноштвом паса. Бивша супруга Мирјана каже да му је редовно слала новац из Аустралије, али да га је овај трошио на алкохол….Комшије иначе верују да је Петар Цветковић страдао од својих изгладнелих љубимаца.)
ЛеЗ 00000359, Општински одбор Демократске странке Бела Паланка једногласно је вечерас донео одлуку да на предстојећим изборима подржи изборну листу Бориса Тадић
ЛеЗ 00000360, Колико зарађујете? Да ли је ово бајата вест? Мућните мало главом!  (Судећи по подацима које објављује Завод за статистику, у Србији je просечна нето зарада у у децембру прошле године износила 440 евра. Према подацима хрватског Завода за статистику, просечна зарада по запосленом у новембру прошле године била је 737 евра . Дакле, просечан Хрват месечно у његов новчаник ставља 300 евра више од просечног Србина. – 4.02. 2014)
ЛеЗ 00000361, ЕПС: Рачуни су тачни! – Потрошачи: Већи износи стигли и за празне станове! (Из коментара уз овај чланак: Ако ЕПС казе, да су рацуни ТАЦНИ онда испада да оволики народ ЛАЗЕ. Треце нема. Увредљив однос ЕПСа и министарства енергетике према градјанима. Наставите да поткрадате, обмањујете народ. – 17. јануаар 2014)
ЛеЗ 00000362, Бележница „Бело“, јесен 1975, Мишљеновац (Бела Тукадруз)
ЛеЗ 00000363, Култ мртвих код Севераца
ЛеЗ 00000364, ЗОНА ДЕЛОВАЊА : ЗАВЕТИНЕ
ЛеЗ 00000365, Изабране песме на српском Виктора Широкова (1945) (препев В. Јагличића)
ЛеЗ 00000366, Балканските трговци со злато имаат свој Кум / Белатукадруз  (Балкански трговци златом имају свога кума; нови преводи стихова Б. Тукадруза на македонски – Р. Василевски)
ЛеЗ 00000367, ЋОШАК ПЕТРУ КРДУА (…Песник мора да има свој ћошак са кога се обраћа свету… – Колико  ненаписаних књига сам подарио свом Вршцу, Новом Саду, Београду, тиме што сам се трошио штампајући књиге других… / …Одувек су ме привлачили људи који пред затвореним вратима насликају на зиду друга врата и, служећи се динамитом свог духа, уђу. И то је њихова победа… – Ових дана публиковане су КОВИНЕ, Вршац, бр. 16, 2011. својеврсни омаж Петру Крдуу. Горње реченице су публиковане у тим новинама…..)
ЛеЗ 00000368, На други поглед… (…По чему су – по Ненину – три најзначајније антологије српске поезије, оне које спомиње? Зар их време није прегазило? Зар нису платиле данак свом времену? У ствари, те апострофиране антологије су најзначајније за официјелну или бирократску књижевну критику, у коју спада свако онај ко поједина дела оцењује и процењује од ока, ….)
ЛеЗ 00000369, Мирослав Лукић: Басма против мађија (Белешка о роману СЕВЕРЦИ , КОВ, Вршац, 2011….. – У једном другом Белатукадрузовом роману Доктор Смрт (2003), при самом крају постоје и ове речи: «Ето докле је догурао хваљени прогрес и хуманизам, омогућио је рад ђаволове воденице, воденице смрти да престанка меље непрегледне поворке људи. Хиљаде помисли ми је промицало кроз главу; могао бих написати књигу, када би за то било прилике. Али, ја сам у џаку, свезан у врећи, и непознати киднапери ме ко зна где возе? Вероватно ће ме бацити у реку, има на Дунаву и Сави згодних места. А зашто? Шта сам тим људима учинио – нажао? Не познајем их; нисам иха дакле ни теоријски могао повредити, увредити. Не воде они мене на губилиште зато, већ по нечијем наређењу. Можда по налогу самог Доктора Смрти? … И тад ми је постало јасно, нешто, што се тиче самог проблема смрти. Вредност, праву вредност сваке науке, сваке филозофије, сваке религије, сваке културе требало је да тражим, читајући је у контексту са смрћу…» Доктор Смрт је била је права посластица за књижевне сладокусце, својевремено, и право је чудо да књига није имала и судски епилог. Први пут у српској књижевности дата је прилика киднаперима, представницима мрака и страве, који се на крају тог романа понашају двоструко прво као мучитељи и давитељи, а затим и као духовити витезови који тобож увиђају своју грешку. Трансформисани пуковник тајне службе Ђока Ђокић….)
ЛеЗ 00000370, Белешке о плагијату (Бодлер, Бојић, Лалић, Плава гробница) ,
ЛеЗ 00000371, Веза Хиперборејаца са светом
ЛеЗ 00000372, Виц критичари, виц антологичари, и Езра Паунд (…Давно сам прочитао овај Паундов текст, али сам га се сетио читајући вести у наметачким дневним новинама о тзв. капиталном националном издавачком подухвату самозваних антологичара, брзоплетих, и можда на истој разини оног Паундовог Полгрева. / Стендал је веровао да је појединим делима појединих писаца било потребно више од осам деценија да допру до најшире публике, а гле, чуда, код нас су неке јуноше, погуране антологичарском инерцијом Вуксановића и комп., а још више гурањем уз власт, успеле да прескоче те временске баријере, уз помоћ хокус-покуса )
ЛеЗ 00000373, САБЛАСТИ НЕЈАВНОСТИ. КЊИЖЕВНА ПОЛИТИКА У СРБИЈИ: 5. ОКТОБАР 2000 – 16. МАРТ 2011 / Др Бошко Томашевић (…Делегација одабраних писаца препоручених од стране српског Министарства за културу и Организационог одбора за учешће на Медјународном Сајму књига у Леипзигу заправо је идеолошка делегација писаца састављена по најбољем рецепту некадашње владајуће комунистичке партије, дакле декретом. Давна 1956. или 1960.. година с ефикасним духом социјалистичко-комунистичке провенијенције закуцала је на врата лајпцишког Сајма књига 2011: дух Тита, Жданова, Хрушчова, Хонекера, етц )
ЛеЗ 00000374, Снови Светислава Божића (ПОЗНАТОГ српског композитора Светислава Божића у два дана очекују три премијере његових дела…)
ЛеЗ 00000375, ДВЕ СВАКИДАШЊЕ ПЕСМЕ / Добривој Вујин
ЛеЗ 00000376, КУЋА У БАНАТУ / Властимир Станисављевић Шаркаменац
ЛеЗ 00000377, Србија и Русија / Ф. М. Достојевски (Постоје две Србије – Србија виших кругова, иестрпљива и без искуства, која још није живела правим животом и која још није показала своју акцију, али која већ страсно машта о будућности, она већ има своје партије и зна за интриге које понекад добијају такве размере све због оног помањкања искуства какве не можемо срести у …)
ЛеЗ 00000378, Дејм Луиз Маргарет Лејла Вемис Пеџет – енглеска племкиња и српска мајка и сестра (АKO ме сви забораве, то ми је свеједно, само да ме моји Срби не забораве! Ово је била једна од последњих жеља, изговорена неколико дана пред смрт, чувене британске добротворке леди Пеџет (1881-1958), која се још у балканским ратовима заљубила у Србе. )
ЛеЗ 00000379, Судбина једне хумореске / Часопис ХЕРЕТИЦУС, Београд, 2003.
ЛеЗ 00000380, Парада 1962 год. – Душан Макавејев (Документарни филм)
ЛеЗ 00000381, ОКУПАЦИЈАС БЕЗ ИСПАЉЕНОГ МЕТКА (Све чешће се може чути да су народи бивше Југославије под неком врстом невидљиве економске окупације. Какве су њене „слике“? – Одувек су ови простори, са неким малим изузецима, били колонија. Само се у периоду од 1945. до краја осамдесетих ту водила самостална политика између Истока и Запада. Несврстаност је била нека трећа сила која је Југославију држала веома високо. Данас је, после уласка тог либералног капитализма, слика потпуно другачија. Велике корпорације са Запада, којима је вероватно и био политички циљ да се Југославија распадне, окупирале су комплетно све – од банака до трговина. Уништиле су индустријске потенцијале, који су им могли били конкуренција. Тако је данас читав Балкан под једном новом окупацијом, само без испаљеног метка. И не само Балкан, већ и Чешка у којој живим, вероватно и Пољска, Мађарска, Бугарска…)
ЛеЗ 00000382, ОЗНА: Шта крију стадиони, елитна насеља, круг Фијата… (Озна, коју су 13. маја 1944. године формирали совјетски инспектори, своју најмрачнију улогу имала у Словенији, где је 1945. године у месец дана на најсуровији начин убијено од 80.000 до 100.000 људи. )
ЛеЗ 00000383, БИЛДЕРБЕРГ ОДЛУЧУЈЕ О БУДУЋНОСТИ СВИЈЕТА
ЛеЗ 00000384, Тајно братство ознаша – моћно и недодирљиво (ЧАК 18.000 АГЕНАТА ФАСЦИНАНТАН је податак из пролећа 1946, кад је Озна имала задатак чишћења армијских јединица. Да би политички контролисали војску, у једном тренутку било је ангажовано 18.000 агената Озне у јединицама југословенске армије. Зо показује суштину Озне. Она
није шпијунирала ни Црвену армију, ни америчку војску, већ своју оружану силу. Ђилас је касније признао да му се жена жалила, кад је био на врхунцу моћи, да се плаши Озниних агената – наглашава Николић.)
ЛеЗ 00000385, Ирански бродови кренули ка Америци
ЛеЗ 00000386, Младић ће боље живети у Хагу него док је био у бекству
ЛеЗ 00000387, ДАНИЛО КИШ – њим самим / Радован Поповић
ЛеЗ 00000388, Писмо ауторима „Заветина“ (вапај, писмо уредника, Србија,)
ЛеЗ 00000389, ТАЈНА : Тамо где се секу Месечева линија и стабло Посвећеног дрвета (Бела Тукадруз)
ЛеЗ 00000390, СЕБИЧНИ МУЗЕЈ / Бела Тукадруз
ЛеЗ 00000391, СУПСИДИЈАРИЈЕ / Миодраг Мркић (СУПСИДИЈАРНО КЊИЖЕВНО ПРАВО. (одломци). / .Лукић је, заиста, нека врста издавачког подвижника!Толике године опстати као издавач – без помоћи државе (било које), без помоћи донатора, богатих филантропа, практично без ичије помоћи – да ли је могуће? Ако је некога издавача у Србији свет требало да помогне, то су биле Заветине, то је био Лукић. То што је Лукић урадио и објавио, као издавач, током четврт века не раде ни већа издавачка предузећа!)
ЛеЗ 00000392, ПОСЛЕ 35 ГОДИНА! ( БЕСМИСЛЕНО је да је било потребно 35 година „судијања“ за нешто што је одмах јасно сваком студенту прве године књижевности. Књижевник и преводилац Милан Комненић је у четвртак за „Новости“ овим речима одреаговао на одлуку Апелационог суда да после три и по деценије одбаци тужбу против њега и издавачког предузећа „Просвета“, коју је због „неовлашћеног мењања превода“ Маркесовог романа „Јесен патријарха“ поднела, као коаутор, преводилац Надежда Поповић.)
ЛеЗ 00000393, КРАТКЕ (прозе, сећања, искуства) / Стојан Богдановић (У издању Народне библиотеке „Његош“ , из Књажевца, управо се појавио још један бисер завичајне књижевности, збирка прича „Кратке“, у којој се проф. др Стојан Богдановић, прави песник, представља и као велемајстор кратке прозне форме…)
ЛеЗ 00000394, Прилог објави Трећег Завета / Зоран М. Мандић
ЛеЗ 00000395, Дидосав и Вушан / Миодраг Милојевић (Трагом вести Дидосав и Вушан. Хоћемо ли преко суда у Стразбуру сазнати ко је написао и наручио чувену хумореску „Војко и Савле“ )
ЛеЗ 00000396, ЂЕРЗОНКЕ ОД МАХАГОНИЈА – кратки узмаси Су Танасковић (ОСЛОБАЂАЊЕ ПАТЕТИКЕ НЕУРЕЂЕНОГ РОЈЕЊА РЕЧИ – Аутор: Су Танасковић: посвећено М.Л )
ЛеЗ 00000397, КРОЗ ПЕДЕСЕТ ГОДИНА (3) (Документарни филм)
ЛеЗ 00000398, Сто година од рођења Октавија Паса („НА пола пута застадох. Окренух леђа времену и место да ходам по будућем, нико ме тамо не чека, вратих се да ходам по проходаном“ – стихови мексичког нобеловца Октавија Паса „засијаће“ у новим антологијама његове поезије, којима ће се ове године обележити сто година од рођења песника. – Пишем о стварима које су ми се десиле и које ми се дешавају. Живети значи мислити и понекад стићи до оне границе у којој се мишљење и осећања спајају, а то је поезија – говорио је Октавио Пас.)
ЛеЗ 00000399, Поезија из нових српских часописа – „Водич за непоколебљиве…“ / Бела Тукадруз (из најновије кнњиге КОГИТО КЛУБ, нове непознате песме Беле Тукадруза – алиас Мирослава Лукића, – најновији број нишког часописа УНУС МУНДУС, бр. 47/ 2014, пролеће, стр. 355- 356 )
ЛеЗ 00000400, Збирка Небојше Деветака КАО КАД СНЕГ КРВАРИ

ЖДРЕЛО манастир Света Тројица

ЖДРЕЛО манастир Света Тројица

ЛеЗ 0009379

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s